2020. április 1., szerda, Hugó, Agád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:43 Meghalt négy beteg, 525-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, minden megyében van koronavírusos07:32 Először volt hőhullám az Antarktiszon06:56 Több száz egyeddel ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park22:55 Felhívta a mentőket azzal, hogy öngyilkos akar lenni, majd rájuk támadt - az ügyészség felfüggesztettel jutalmazná22:37 A háziorvosok nyílt levélben közlik Müller Cecíliával: nincs elég védőfelszerelésük22:32 Bulgária visszavonta a szájmaszkok kötelező köztéri viseléséről szóló rendeletet22:17 Idős rokkantnyugdíjast próbáltak kirabolni a cigányok - az utasok segítségnyújtás helyett csak szóltak nekik, hogy a purdékat a buszon felejtették22:07 Amerika átmeneti kormány létrehozását célzó javaslattal próbálkozik Venezuelában21:48 A koszovói alkotmánybíróság megsemmisítette a kijárási tilalomra vonatkozó kormánydöntést21:30 New Yorkban olyan magas a halottak száma, hogy hűtőkamionokban tárolják őket21:21 Törökország 90 ezer rabot tervez kiengedni a börtönökből20:58 Két héttel meghosszabbítja a leállást az esztergomi Suzuki20:48 Hogy ez nem Merkelnek jutott elsőként eszébe: Portugália állampolgárságot ad a sáskáknak a járványra hivatkozva20:34 A WHO továbbra is azt állítja, "nem bizonyított, hogy a tömeges maszkviselés potenciális előnnyel járna"20:12 Több mint nyolcszázzal nőtt a járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban
24 óra legolvasottabbjai

Lapszemle ::

A zsidóknak megtiltják keresztény cselédlányok alkalmazását

Reklám

Győri Nemzeti Hírlap, 1942. június 25.

A fajvédelmi törvény életbelépése óta szerzett tapasztalatok alapján több oldalról az a kívánság nyilvánult meg, hogy a zsidókat tiltsák el bizonyos korhatáron aluli keresztény cselédlányok alkalmazásától.
Az illetékes hatóságok helyeslik ezeket az elgondolásokat és meg akarják szüntetni annak lehetőségét, hogy a fajvédelmi törvény által érintett zsidók visszaélhessenek a náluk szolgálatot teljesítő, tehát tőlük függő viszonyban lévő keresztény cselédlányok helyzetével. Már készül az intézkedés, amely megtiltja a zsidóknak bizonyos korhatáron aluli, - valószínűleg 45 évesnél fiatalabb, - keresztény cselédlányok alkalmazását.
Letartóztattak egy kenyérjegyekkel szélhámoskodó zsidó péksegédet
Az elveszített kenyérjegyek okozták a vesztét - Meg akarta vesztegetni a nyomozó detektívet
A győri rendőrség az utóbbi időben ugyancsak derekasan kiveszi részét a változatosnál változatosabb bűnügyi nyomozásokban. A közönséges „megszokott” bűncselekményeken túl a mai kor bűncselekményei okoznak nagy többletmunkát a rendőrség agilis tagjainak, akik azonban nem zúgolódnak, hanem kettőzött ambícióval végzik megfeszített munkájukat.
Árdrágítási ügyek, áru elrejtés, elvonás, a különböző élelmiszerjegyekkel kapcsolatos manipulációk azok az új „esetek”, amelyek bővítették a rendőrség hatáskörét.  Az élelmiszerjegyekkel kapcsolatos első nagyszabású visszaélést most leplezték le Győrben, az egyik derék detektív ügyes nyomozása folytán.

A rendőrség már hosszabb idő óta bizalmasan arról értesült, hogy valaki kenyérjegyekkel üzérkedik Győrben.
Június 19-én, tehát pár nappal ezelőtt valaki el is veszített 107 darab kenyérváltójegyet a győri Baross út egyik helyiségében és a 107darab jegy vezetett a tettes nyomára. A kenyérváltó jegyek ugyanis a rendőrségre kerültek, odavitte a becsületes megtaláló.
Ezen a nyomon indultak el és miután már a jó nyomozás gyanúsítottat is eredményezett Fuchs András 31 éves pesterzsébeti születésű, de győri, Kossuth utca 60. szám alatti zsidó sütősegéd személyében, aki egyébként Tompos Béla Zöldfa u. 33. szám alatti lakos, pékmesternél van alkalmazásban heti 42 pengő fizetéssel mint pékséged, egyik ügyes detektív látogatást tett nála.
Elmondta, hogy találtak kenyérjegyeket, nem ő veszítette-e el, mert valaki talált ilyen jegyeket.
A zsidó péksegéd nem gyanította még akkor, hogy a kenyérjegyek felől érdeklődő egyén detektív, így gyanútlanul elárulta magát, hogy bizony ő veszített el nagyobb mennyiségű kenyérjegyet az egyik kávéházban és minden pénzt megadna annak, aki előadja a jegyeket, mert ellen esetben neki nagy baja lehet.
Dolgozik a zsidó pénz, de eredménytelenül
Ízibe be is ment és „előlegként” 45 pengőt adott a detektívnek azzal, hogy szerezze meg részére a jegyeket és akkor még több pénz áll a házhoz. Amikor a pénz már a detektívnél volt, akkor az hirtelen, váratlanul igazolta magát.
- Államrendőrségi detektív vagyok! -
Éppen egy férfi jött arra, a detektív tanúként odaszólította és a meghökkent zsidó péksegéd ellen mindjárt tanú is állt rendelkezésre. Fuchsot mindjárt bekísérték a rendőrségre. Útközben könyörgőre fogta a dolgot. Lehet ám velem okosan beszélni… Kérte a detektívet, hogy ne csináljon „esetet” az ügyből.
- Lehet ám velem okosan beszélni! - mondotta hirtelen -ha az ügy simán elintéződik, akkor adok magának 500 pengőt - mondotta a detektívnek.
Éppen egy csendesebb utcán haladtak, ahol Fuchs úr - nyilván nyakán érezte a kést - egy pénzcsomót csúsztatott a detektív zsebébe.

Korabeli hirdetés: zsidó pékség
Alig mentek arrébb, az egyik városi tanácsos jött szembe. A detektív bemutatkozott, majd előadva az esetet kivette zsebéből az „ötszáz pengőt”, ami azonban csak 150 pengő volt, a zsidó pékséged megvesztegetésre szolgáló, pénze. Mostmár erre is volt tanú. A zsidó péksegéd tudta, hogy detektívvel van már dolga, mégis megkísérelte a megvesztegetést.
Fuchs bűnlajstroma egyre gazdagodott. De a rendőrségen még csak jobban kitárult a „fekete ajtó”. Beismerte, hogy 4-5 hónap óta követi el a szélhámosságokat a kenyérjegyekkel, mégpedig a következő módon.
Elvállalta Ritter Kálmán Újkapu utca 20. alatti lakos, Marx Géza Kossuth u. 55. alatti lakos, Gábris Mihály Bálint Mihály utca 79. alatti, Szabó Kálmán Wennesz Jenő utca 17. alatti és id. Tompos Béla Zöldfa u. 33. alatti lakos, pékmesterek lisztjegy-elszámolási teendőit, a raktárkönyveik vezetését, így tudott aztán súlyosán visszaélni bizalmukkal és a helyzettel. Mindezen munkákért természetbeni járandóságot és esetenként 2-3 pengőt is kapott.
A csalásokat úgy követte el, hogy a pékek által összegyűjtött és százasával felragasztott kenyérváltó-jegyeket azoktól átvéve megjelent a közélelmezési hivatalban beváltás céljából.
De közben egy-egy csomó kenyérjegyet ellopott a többi közül. A hivatalban nem vehették észre a csalást, mert Fuchs vezette a pékek raktárkönyvét, az iratokra pedig ráhamisította a pékek nevét. Az ellopott kenyérjegyeket Fuchs András azután szépen eladogatta. Pályaudvaron idegen ügynököknek, azután a pályaudvari és Royal trafikban és másutt is. Gábris Mihályné Bálint Mihály utca 79. szám alatti lakos egy pék felesége 100 darabot vásárolt tőle 44 pengőért. Ritter Kálmán Újkapu utcai pék 500 zsemlyejegyet 16 pengőért, majd megint Ritterék 800 darabot 18 pengőért Vijacsek Gusztáv Kálvária utcai pék három esetben mintegy 50-50 jegyet 20-20 pengőért, Meleg Rafael Alsónádor utcai lakos 50-50 kenyérjegyet 20-20 pengőért. Kávéházakban utazóknak is adogatott el Fuchs András a lopott jegyekből, a befolyt pénzt pedig szépen elköltötte.
Fuchs András lakásán ezek után házkutatást tartottak és találtak és találtak 42 darab varrócérnát, három méter ruhaszövetet, hét darab mosószappant, 30 darab konzervet. Miután vásárlási könyvébe ezek az áruk beírva nem voltak, a rendőrség elkobozta azokat.
Fuchs Andrást a rendőrség letartóztatta és szerda délben átkísérték az ügyészség fogházába, a nyomozást pedig széleskörben tovább folytatják.
(Kuruc.info)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready