Csapást csapás után mérünk a kormányra és lakájmédiájára: alig volt pár hónapja, hogy Bencze József azt hazudta, hogy a bűnözés folyamatosan csökken, és szó sincs annak féktelen növekedéséről. Azóta gyakorlatilag hetente hoztunk le olyan cikkeket (példa ITT, ITT és ITT), amelyekből ennek az ellenkezője derül ki. Nem kivétel az alább idézett, a HEOL-on tegnap megjelent cikk sem:

Megugrott a fiatalkorú bűnelkövetők száma Dél-Hevesben

Heves: Jelentős mértékben nőtt a fiatalkorú bűnelkövetők száma az elmúlt esztendőben a dél-hevesi térségben - hangzott el ma dr. Lóczi Zsolt, megbizott hevesi rendőrkapitány évértékelőjében.

Kiss Tibor r. alezredes 2009 decemberében nyugdijba vonult, igy ideiglenesen dr. Lóczi Zsolt r. alezredes, gyöngyösi rendőrkapitány vezeti a Hevesi Rendőrkapitányságot is.

Dr. Lóczi Zsolt évértékelőjéből kiderült, hogy a dél-hevesi térségben sajnálatos módon emelkedett a fiatalkorú bűnelkövetők száma. Mig 2007-ben 88, addig tavaly már 127 fiatal követett el törvénybe ütköző cselekedetet, ráadásul 9 rablásból 2 esetben szintén kiskorú volt az elkövető.

Nőtt a bűncselekmények elkövetésével okozott kárérték is: mintegy 1,6-szorosával, 296 millió forintra. Heves városában 15 százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma, ezen belül a vagyon ellenieké a legnagyobb mértékben, 35 százalékkal.

A megbizott kapitány ezt a társadalmi problémákkal magyarázta. A térség 37 ezer munkaképes lakosából mindössze 12 ezer dolgozik, vagyis a munkanélküliség 30 százalékos. Ha azonban a látens munkanélküliséget is hozzászámoljuk, akkor akár a 60 százalékot is elérheti. Folyamatosan öregszik a lakosság, sok a munkanélküli és az olcsó házak idevonzzák a nemkivánatos elemeket (Kuruc.info: értsd: cigányokat). Ezek a tényezők együttesen vezetnek a megélhetési bűnözés (Kuruc.info: értsd: cigánybűnözés) jelenlétéhez. Tavaly egyébként a vagyon elleni bűncselekmények súlya volt jellemző a térségben: 1377 ilyen eset vált ismertté.

Gondot okozhat a rendőrség gyors reagálásában az is, hogy a két legtávolabbbi település, Kisköre és Tarnaörs 25-25 kilométerre vannak Hevestől, és 17 településre jut egy-egy járőrpár. A társszervekkel való együttműködés azoban nagyon jó, az önkormányzatok is minden segitséget igyekeznek megadni ahhoz, hogy a leterhelt rendőrök minél hatékonyabban tudjanak dolgoznak.
(HEOL)