John (Ivan) Demjanjukról ukrajnai földijei azt állítják, hogy azonos nevű falubelije volt az igazi háborús bűnös, aki öngyilkos lett - írta szerdán a kijevi Szegodnya (Szivodnya) című napilap internetes kiadása.

"Állapota jobb annál, mint ami egy 89 éves ember esetében elvárható" - mondta a német börtön igazgatóhelyettese
A zsidók által "háborús bűnösnek" kikiáltott Demjanjuk szülőfaluja a Vinnyica megyei Dubovie Maharinci, s a település tanácsának titkára az orosz nyelvű újságnak elmondta: a második világháború idején a településen két Ivan Demjanjuk élt, de az egyik atyai neve Andrejevics, a másiké - az USA-ból kitoloncolté - Nyikolajevics volt.
A helybeli idős asszonyok szerint - magyarázta a titkár - a kegyetlenkedő Demjanjuk a háború után visszatért a falujába. Akkoriban az egyik helyi lakost beidézték a KGB (a titkosszolgálat) vinnyicai ügyosztályára, ahol megmutatták neki a "Rettegett Ivánként" emlegetett férfi fényképét.
"Hazatérve az illető felkereste Ivan Andrejevicset, és közölte vele, hogy körözik Vinnyicában. Egy hét múlva ez a Demjanjuk felakasztotta magát" - közölte a kijevi lappal a helyi tisztségviselő.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: