Idén a fővároson kívül 13 vidéki városban is megrendezik az immár hagyományossá vált Föld Napi kerékpáros felvonulást vasárnap.

A budapesti felvonulás április 22-én, vasárnap 16 órakor kezdődik, a XIII. kerületi Újpesti rakpart és Dráva utca sarkától indul és a Városligetben ér véget. A táv 14 kilométer.

A felvonulás során és azt követően a város különböző pontjain lesznek programok, elsősorban a Deák tér környékén, a Merlin és a Gödör között, ahol több civil szervezet települ ki egész napra.

Idén 13 vidéki város csatlakozott a rendezvényhez: Baja, Berettyóújfalu, Debrecen, Eger, Győr Kaposvár, Miskolc, Orosháza, Pécs, Sopron, Százhalombatta, Sopron, Székesfehérvár.

Bár 1999 óta több nagyobb kerékpáros felvonulás is volt Budapesten, a Critical Mass először a 2004. évi szeptemberi autómentes napon rendezett, mintegy négyezer fős felvonulással érte el a kritikus tömeget, vagyis ekkor sikerült először igazán felhívni a közvélemény és a média figyelmét az eseményre. Tavaly a fővárosban több mint harmincezren vettek részt a felvonuláson.

A Critical Mass célja, hogy felhívják a figyelmet a zsúfolt és szennyezett levegőjű nagyvárosok problémájára, valamint alternatívát kínáljanak a mindennapi autózás számára. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a rendezvény nem az autósok ellen szól, de megpróbál rávilágítani az autós közlekedés okozta mindennapi problémákra: kilométeres városi dugók, szennyezett levegő, zsúfoltság, stressz.

Ezzel szemben a kerékpáros közlekedés alternatíváját is felvillantják, mint egészségesebb, rövidtávon (4-6 kilométer) bizonyítottan gyorsabb és olcsóbb közlekedési módot. Ehhez viszont megfelelő minőségű és kiterjedésű kerékpárút-hálózatokra van szükség.

A rendezvénnyel kapcsolatos bővebb információ a Critical Mass honlapján olvasható.

(National Geographic Online)