Szokatlan lépésre szánta el magát a nagyváradi utcanévtáblák kétnyelvűre cserélése érdekében az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) helyi szervezete. Mivel a városvezetés az ügyben született helyi tanácsi határozatot nem hajtotta végre, a fiatalok támogatókat keresnek a táblacserékhez. Aki vállalja, hogy házára kifüggeszti a kétnyelvű utcanévtáblát, annak a szervezet a szponzorok támogatásából elkészítteti azt. A táblán az utca magyar és román nyelvű megnevezése mellett a házszám is szerepel majd.

A kétnyelvű táblák ügyében tegnap a városközpontban tartottak felmérést a szervezet tagjai. Egy általuk elkészített, Pia?a Sfântul Ladislau – Szent László tér feliratú táblát felmutatva, arról kérdezték a találomra megállított járókelőket, hogy egyetértenek-e a mostani Unirii tér Szent Lászlóról való elnevezésével, illetve mit szólnak a kétnyelvű utcanévfeliratokhoz. C?t?lin Mo?incat például úgy vélte, a magyar mellé az angol felirat sem ártana, hiszen Nagyvárad európai város, Szent László pedig megérdemelné, hogy emlékét a város alapítójaként megőrizzék. A fiatalemberrel ellentétben viszont Alexandru Mo? azt mondta, az Unirii megnevezés ma már több jelentéssel bír, és nem kellene rajta változtatni. A megkérdezettek kétharmada helyeselte, hogy a táblákon magyarul is feltüntessék az utcaneveket.

A fiatalok egy évvel ezelőtti kezdeményezésére hozta meg szeptemberben a városi tanács azt a határozatot, hogy több magyar elnevezést nem kapnak ugyan a város utcái, ám a táblákat kicserélik, és azokon magyarul is feltüntetik az utca, park, sétány szavakat. A határozatot azóta sem hajtották végre, a táblák cseréjére nem került sor. „Meddig várjunk, ha a tanács a saját határozatát sem volt képes végrehajtani? – tette fel a kérdést Nagy József Barna Bihar megyei EMI-alelnök. – A mostani felmérés eredményeit letesszük az asztalukra, aztán folytatjuk akciónkat. Tűrhetetlen, hogy a város polgárainak kérését, véleményét semmibe vegyék.” Az EMI az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot és az európai emberjogi szervezeteket is meg akarja keresni az ügyben.

A város 722 utcájának mindössze 4 százaléka viseli ma magyar személyiség nevét, de azok nevét vagy román fordításban tüntették fel, vagy helytelen magyarsággal írták ki. Tavaly több mint 40 szervezet, közöttük az RMDSZ és a történelmi egyházak is aláírták azt a beadványt, amelyben a nemzetiségi aránynak megfelelően az utcák legalább 27 százalékának magyar elnevezését, illetve a már meglévő utcanevek helyes kiírását kérték.

(Krónika)

Kapcsolódó: Eredeti neveikkel látták el Nagyvárad utcáit