Még az idén megtelik Bátaapátiban a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) 2012-ben átadott első földalatti kamrája, a már elkészült második kamrát 2017-ben helyezik üzembe a - közölte a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.
A tervek szerint a felszín alatt 250 méterre található egyes kamrába az év végéig elhelyezik az utolsó hordót. Így négy évvel az átadása után 537 betonkonténerben, 4833, a Paksi Atomerőműben keletkezett hulladékkal megtöltött hordó lesz végleges helyén.
Az RHK Kft. szakemberei közösen a Paksi Atomerőművel új hulladékelhelyezési koncepciót dolgoztak ki, ami a biztonság megtartása mellett javítja a helykihasználást és gazdaságilag is megtakarítást eredményez. Azzal, hogy a második kamrában vasbeton helyett acélkonténerekbe rakják majd a hordókat és a tömörített hulladék körülbetonozásához, térkitöltéshez folyékony hulladékot használnak fel, 20-ről 50 százalékra növelik a tárolóban lévő aktívanyag-arányt.
Ennek köszönhetően az atomerőmű meglévő négy blokkjának működése során keletkezett kis és közepes aktivitású hulladékok befogadására az ötven évre meghosszabbított üzemidővel számolva a korábban tervezettnél jóval kevesebb, hat kamra megépítésére lesz szükség. Ezzel 18-20 milliárd forint megtakarítás érhető el.
Az RHK Kft. létesítményei üzemeltetésére és az előirányzott beruházások megvalósítására 13,3 milliárd forintot fordít az idén. A legjelentősebb tétel a bátaapáti NRHT mellett a kiégett kazetták átmeneti tárolójának bővítése.
(MTI)