A Jobbik ötpárti egyeztetést kezdeményez az Európai Unió jövőjéről és arról, miként lehetne megvalósítani az alapszerződések reformját.
Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Brexit után az unió intézményei és tagállamai dilemmában vannak a jövőt illetően, s ez egy óriási lehetőség arra, hogy a föderális Európát felváltsa a nemzeti szuverenitásra épülő Európa. Megjegyezte: ez mind uniós, mind tagállami szinten személycseréket igényel; a 20. századi elitet le kell váltaniuk a 21. század képviselőinek.
Az ellenzéki politikus értékelése szerint az EU jelenlegi koncepciója csődöt mondott, intézményrendszere pedig a szociális, politikai, demográfia, gazdasági-pénzügyi válságra sem volt képes megfelelő válaszokat adni. A jobbikos politikus célként fogalmazta meg, hogy a britek távozása után a 27 tagállam egyenrangú félként üljön a tárgyalóasztalhoz, és minden fél érdekeit érvényesítő reformcsomag szülessen. Példaként hozta, hogy meg kell fordítani az Európai Bizottság és az Európai Parlament, valamint az Európai Tanács és a nemzeti parlamentek szerepének súlyát, utóbbiak javára.
Az ötpárti tanácskozás részletei miatt Vona Gábor pártelnök megkeresi a frakcióvezetőket.
(MTI)