A Demokratikus Koalíció (DK) nemzetközi fórumokhoz fordul a Népszabadság felfüggesztése miatt; többek között az Európai Uniót, az Európa Tanácsot, az EBESZ vezetőit, valamint a nemzetközi sajtó képviselőit is tájékoztatják a történtekről - jelentette be a párt szóvivője szombati sajtótájékoztatóján.
Gréczy Zsolt azt mondta: a nemzetközi szervezetektől azt várják, hogy "ítéljék el az Orbán-kormány cselekedetét, amellyel újabb lépést tett arra, hogy felszámolja a maradék sajtószabadságot Magyarországon".
A Népszabadság megölése a magyar demokrácia, a magyar sajtószabadság elleni legaljasabb támadás - fogalmazott Gréczy Zsolt. Hozzátette: "nincs kétségünk, hogy legnagyobb politikai napilap, a demokratikus Magyarország egyik legfontosabb képviselőjének elhallgattatása az Orbán-kormány egyik legaljasabb gaztette".
Mint mondta, támogatják a lap szerkesztőségét küzdelmében, szolidárisak a szerkesztőség munkatársaival, olvasóival, a demokratikus Magyarországgal és készek a lapért folytatott küzdelemben bármilyen módon részt venni.
A DK számára "nem kétséges, hogy az egész történet mögött az Orbán-kormány áll" és szerinte nem lehet nem észrevenni, hogy amikor Lázár János londoni útja derült ki, gyakorlatilag "lefejezték az Origót", amikor pedig Rogán Antal "helikopteres botránya", és Matolcsy György "ingatlanbotránya" került elő, pár nap alatt "kivégezték a Népszabadságot is".
Gréczy Zsolt azt mondta: a DK az orbáni diktatúra kiépülésének újabb fejezetét látja ebben a történetben és szerintük "az Orbán-kormány itt nem fog megállni".
A DK a kormánytól is azonnali választ vár arra, hogy igaz-e az a pletyka, miszerint az utóbbi egy-két napban Mészáros Lőrinc, gyakorlatilag Orbán Viktor közvetlen környezete megvette a Népszabadságot. Szerintük ezeket az információkat cáfolni, vagy megerősíteni szükséges.
A DK a Népszabadság melletti tüntetéseken is részt kíván venni - mondta a politikus.
Gréczy Zsolt szerint ha a kormányoldal azt gondolja, hogy el lehet hallgattatni a demokratákat, akkor téved.
(MTI)
Kapcsolódó: