Sajtóhírek szerint sokan aggódnak a szocialista párton belül amiatt, hogy az áprilisi választáson legalább 10 százalékot kell elérniük – hangzott el az M1 vasárnap esti híradójában. Az MSZP-Párbeszéd közös lista miatt ugyanis ennyi lesz a parlamentbe jutási küszöb. Közben nem csak a párton belül vannak feszültségek: a szocialistáknak a Liberálisokkal is alig sikerült megegyezniük. Volt olyan MSZP-s politikus, aki azt mondta: Fodor Gábor pártjának csak esztétikai jelentősége van.
Félnek, hogy nem lesz meg a 10 százalék – erről ír az Origó az MSZP-Párbeszéd együttműködéssel kapcsolatban. A két párt szombaton hivatalosan is választási szövetséget kötött egymással, ami azt jelenti, hogy áprilisban a parlamentbe jutáshoz öt helyett tíz százalékot kell majd elérniük. Az Origó úgy tudja, a tagság még mindig nem hisz abban, hogy ez sikerülhet, ezért a pártban többen azt szerették volna, ha Karácsony Gergelyék az MSZP listáján kapnak helyet.
Több emblematikus MSZP-s visszavonul
Bár a szocialisták szombati rendezvényén látszólag bulihangulat uralkodott, a szavazást megelőző hetek feszültséggel teltek. A listás valamint az egyéni helyek elosztása miatt az MSZP több emblematikus politikusa is bejelentette a visszavonulását.
Néhány hete Bárándy Gergely közölte, hogy lemond párttisztségéről, mert – mint fogalmazott – vállalhatatlanná vált számára a folytatás. Legutóbb pedig Gyöngyös polgármestere, az MSZP egyik alapítója, Hiesz György jelentette be, hogy nem indul a választáson, sőt harminc év után kilép az MSZP-ből, mert pártja Fodor Gábort indította volna helyette.
Hiesz György szerint Molnár Gyula pártelnök arra kérte őt, hogy jelentse be visszalépését, így azt a látszatot kelthetik, mintha Fodor Gábor neve csak ezután merült volna fel.
Hiesz György azonban válaszként nem csupán azt jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől, hanem azt is, hogy ki akar lépni az MSZP-ből. Molnár Gyula ezután a 24.hu-nak azt nyilatkozta: „Hiesz György nagyon régen készül arra, hogy ne legyen a szocialista párt polgármestere, ezért alighanem apropónak tekintette ezt a helyzetet”. A gyöngyösi polgármester viszont Molnár Gyulának üzenve úgy fogalmazott: „Ez nettó ostobaság, sőt, hazugság.”
Konfliktus a Liberálisokkal
Nem csak párton belül volt feszültség, a szocialistáknak a kongresszus előtti napokban a Liberálisokkal is csak alig sikerült megegyezniük. A konfliktus oka az volt, hogy az MSZP Fodor Gábornak nem szánt befutó helyet a közös listán. A Liberálisok elnöke helyett végül csak Bősz Anett ügyvivő került fel, ő is csak a 15. helyre.
„Annak, hogy a Liberálisokkal milyen típusú együttműködésünk van, annak a kormányváltás szempontjából inkább csak ilyen ideológiailag meg szépítészetileg van jelentősége, nem gyakorlatilag” – mondta Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. Egyenesen úgy fogalmazott: Fodor Gábor pártjával csak politikai szövetséget akarnak kötni, nem kérhetnek parlamenti pozíciókat.
Molnár Gyula pártelnök ennek ellenére szombaton úgy fogalmazott: nagy az összhang a pártok között és a közös listán is minden rendben van.
Csak a Párbeszéd nyert
Az első helyre végül Karácsony Gergely került, a hvg.hu pedig azt írja: a közös listával a Párbeszéd járt a legjobban, politikusaik ugyanis összesen 11 helyet kaptak. A lap úgy fogalmaz: az egy százalékos párt országgyűlési képviselőinek száma emiatt áprilisban a legrosszabb esetben is minimum megduplázódik, vagyis a jelenlegi egyről kettőre nő.
(Híradó)