Szinte teljesen helyreállt az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében, ahol előzőleg több mint hatezer háztartás maradt áram nélkül a rossz időjárás miatt - közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap.
Hajdú-Bihar megyei Báránd, Sárrétudvari, Biharnagybajom és Földes településeken összesen 6164 fogyasztónál nem volt áram. Vasárnap reggel már csak Földes néhány fogyasztási helyén szünetelt a szolgáltatás.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Túrkevén tízezer fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás - közölték.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg nincs áram nélkül maradt és elzárt település. Nyírlugos-Cserhágó településen is helyreállították az áramszolgáltatást a szakemberek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg nincs áram nélkül maradt és hóhelyzet miatt elzárt település - írja a Police.hu.
Felborult egy tréler az M1-esen
Felborult egy utánfutóként húzott tréler az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán, a 79-es kilométerénél vasárnap kora reggel, a sztráda érintett szakaszát félpályán lezárták a műszaki mentés idejére - közölte katasztrófavédelmi főigazgatóság.
Elsődleges információink szerint a balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők kórházba viszik.
Forgalomkorlátozás az M3-ason
Korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek forgalmát az M3-as autópályán - közölte vasárnap reggel az Útinform.
Az érintett járműveket a 18-as kilométernél lévő parkolóba terelik, és az M31-es autópályáról sem hajthatnak fel.
Frissítés: Megszűnt a forgalomkorlátozás az M3-ason
Megszűnt a forgalomkorlátozás az M3-as autópályán - közölte az Útinform vasárnap délelőtt. Az időjárási viszonyok miatt elrendelt intézkedés a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket érintette.
A teherautókat és kamionokat a 18-as kilométernél lévő parkolóba terelték, az M31-es autópályáról sem hajthattak fel az M3-asra.
Járhatatlan utak Borsodban
A rendkívüli időjárás miatt kialakult útviszonyok következtében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több útszakasz is járhatatlanná vált – közölte Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel vasárnap reggel.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 7 óra 30 perces adatok szerint a havazás és hóátfúvások miatt Gesztely és Újharangod, Tiszalúc és Gesztely, Köröm és Tiszalúc, Gelej és Mezőnagymihály, Taktaharkány és Újharangod közötti útszakaszok járhatatlanok.
Árokba csúszott járművekhez riasztották a tűzoltókat Szabolcsban
Főként elakadt, árokba csúszott járművekhez riasztották a tűzoltókat a szombat éjjeli hóvihar nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Több helyen átmenetileg nem volt áram, több tanyabokor nehezen megközelíthető a megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vasárnap reggel az MTI-vel.
A tűzoltók az M3-as autópályán, a 4-es és a 36-os főuton, Nyíregyházán, Szakolyban, Gulács és Jánd között, valamint Nyírbátor és Nyírvasvári között nyújtottak segítséget baleseteknél, amelyekben összesen hárman sérültek meg.
Nyíregyházán egy reklámtáblát szakított le a szél, míg a Pazonyi úton lévő cirkuszi sátor tetején gyűlt össze nagy mennyiségű hó, s a csapadék súlya veszélyeztette a berendezéseket.
A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint több helyen átmenetileg szünetelt az áramszolgáltatás a hirtelen jött téli időjárás miatt. Nagykállóban 1500 fogyasztót érintett a kimaradás, Nyírmihálydiban és Nyírlugoson néhány utcában okozott üzemzavart, de a szolgáltató már elhárította a hibát. Kemecsén még vasárnap reggel is dolgoztak a helyreállításon az áramszolgáltató munkatársai.
Elzárt település nincs, viszont több tanyabokor nehezen megközelíthető a megyében. Emellett a 36-os főúton a nagycserkeszi elágazás és Tiszavasvári között, valamint a 38-as főúton Nyírtelek és Tiszanagyfalu között hóátfúvás miatt zárták le az utat a közlekedési hatóság szakemberei, a tűzoltóegységek pedig folyamatosan dolgoznak.
Továbbra is készenlétben áll a honvédség
A katonák segítségére is számíthatnak a szélsőséges időjárásban a magyar emberek - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap reggel az MTI-vel.
A közleményben kiemelték, hogy a katonák továbbra is készenlétben állnak. Eddigi tevékenységük során - szombat éjszaka és vasárnap reggel - több, árokba csúszott jármű mentésében nyújtottak segítséget az M3-as autópályán és a 4-es számú főúton.
A Magyar Honvédség - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság segítésére - készenlétbe helyezte azokat a munkacsoportokat és haditechnikai eszközöket, amelyekkel szükség esetén segíteni tudnak a bajba jutott állampolgároknak, valamint hatékonyan részt vehetnek a katasztrófavédelmi szakemberek munkájában is - írták.
A Magyar Honvédség szombat délután óta hét helyszínen lát el folyamatos készenlétet különböző nagy teljesítményű eszközökkel, teherautókkal, lánctalpas eszközökkel, terepjárókkal és helikopterekkel, a személy- és vagyonmentés érdekében az autópályák és főbb közlekedési útvonalak közelében, biztosítva ezzel az utak folyamatos járhatóságát.
A szentesi, a szolnoki és a debreceni katonák nagy erőkkel állnak készen arra az esetre, ha segíteniük kell a bajba jutott embereken. A Magyar Honvédség (MH) arra is felkészült, hogy szükség esetén az eddig nem érintett nyugat-magyarországi területekre a kellő erőket átcsoportosítsa. Az MH Egészségügyi Központ (budapesti Honvédkórház) is készen áll arra, hogy nemcsak a honvédség állománya, de sérült állampolgárok ellátásának irányítását is végezze. A társszervekkel az együttműködés és az összeköttetés folyamatos - olvasható a HM közleményében.
Több helyen szünetel a vonatközlekedés
Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között hóátfúvás miatt ideiglenesen mindkét vágányon szünetel a vonatközlekedés, a Kál-Kápolna-Kisújszállás vonalon Kisköre és Kunhegyes között nem járnak a vonatok feljegesedés miatt, a Debrecen-Tiszalök vonalon pedig hótorlasz akadályozza vonatközlekedést Hajdúnánás és Hajdúdorog között – közölte a Mávinform vasárnap délelőtt.
A tájékoztatás szerint a keleti országrészben 30-90, esetenként 90-120 perccel hosszabb a menetidő. A Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonalak a leginkább érintettek, de a csatlakozó szakaszokon is jelentősen nőttek az eljutási idők.
A szakemberek folyamatosan dolgoznak a váltók megtisztításán és a műszaki berendezések helyreállításán.
Megalakult az operatív törzs
Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelem országos szinten és minden megyei igazgatóságon is operatív törzset működtet. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódon a meteorológiai előrejelzésekről a közutak állapotáról.
Kiemelte továbbá, hogy a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazásán egy helyen megtalálhatóak az időjárással, az utak állapotáról, a tűzoltói beavatkozással kapcsolatos információk. Az OKF szóvivője szerint az utakon hosszabb menetidőre, torlódásra, elakadásra lehet számítani, ezért fontos: mindenkinél legyen telefontöltő, hogy szükség esetén segítséget tudjon hívni.
Mérsékelték a legmagasabb figyelmeztetéseket
Mérsékelték a hófúvás miatt kiadott legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetéseket és riasztásokat vasárnap kora délután.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak még érvényben másodfokú figyelmeztetések, riasztások. Ezeken a területeken továbbra is magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.
Győr-Moson-Sopron, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben gyenge hófúvás veszélye miatt. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a további havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Továbbá, szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ónos esőre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.
Mint kifejtették: a legtöbb helyen megszűnnek a viharos széllökések, de a Bodrogközben akár az esti órákig lehetnek viharos körüli széllökések. Emiatt ezen a területen akár az éjféli órákig várható erős hófúvás. Emellett északkeleten több helyen, illetve néhol a Nyugat-Dunántúlon vasárnap és hétfőn is előfordulhat, gyenge vagy közepes hófúvás.
Zoom
Autók közlekednek a hófúvásban a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)
Kiemelték továbbá, hogy Borsod és Szabolcs megyében a késő esti órákig havazhat. Éjfélig ezeken a területeken további akár 3-5 centiméter hó hullhat. Majd az éjféli óráktól dél felől ismét várható kisebb havazás, mely során 3 centiméter körüli friss hó is leeshet.
Emellett vasárnap a Tiszántúl keleti részén még helyenként, majd a hétfőre virradó éjszaka érkező újabb csapadékhullából főként Békés megyében ismét ónos esőre kell készülni.
Az előrejelzés szerint hétfőn összességében több helyen várható kisebb havazás, délkeleten havas eső, néhol ónos eső is kialakulhat. A legkisebb eséllyel északnyugaton valószínű csapadék. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten még néhol hordhatja a havat az erős szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 2, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között valószínű.
(MTI - Police nyomán)