Megállapodott a Vatikán az Európai Protestáns Egyházak Közösségével (GEKE) arról, hogy hivatalos ökumenikus párbeszédet kezdenek egymással - jelentette vasárnap a Kathpress katolikus hírügynökség.
Gottfried Locher, a csaknem az összes európai és néhány latin-amerikai református, evangélikus, metodista és uniált protestáns egyházat magában foglaló ökumenikus egyházközösség vezetője és a Vatikánt képviselő Kurt Koch bíboros Bázelben írt alá erről megállapodást. A párbeszéd célja az egyházak és egyházközösségek kölcsönös elismerésének és megértésének az előmozdítása.
Locher hangsúlyozta: fontos lenne, hogy lehetőleg konkrét kérdésekről, akár feloldhatatlannak látszó nézeteltérésekről is induljon meg a párbeszéd a felek között. A svájci lelkész és teológus szerint kiválaszthatnának öt területet, amelyet lehetőség szerint gyorsan áttekinthetnének. Ezek között említette például azt a liberálisok által vitatott gyakorlatot is, hogy a katolikus egyház nem hajlandó nőket pappá szentelni. Az ökumenikus egyházközösség vezetője fontosnak tartaná, hogy ne csak egyházi vezetők és teológusok vegyenek részt a párbeszédben, hanem az egyházak életében részt vevő más nők és férfiak is.
Az egyeztetések menetrendjéről részletetek egyelőre nem derültek ki, az első jelentés a párbeszéd eredményeiről nagyjából két év múlva láthat napvilágot.
(MTI nyomán)