A Momentum Mozgalom kedd este közleményben számolt be arról, hogy a Renew Europe ülésén a frakció tagjai egyhangúlag elfogadták azt a javaslatot, miszerint a Fidesz és a PiS jelöltjei ellen fognak szavazni a bizottságok elnöki és alelnöki pozícióinak megválasztásakor.
Mint írták, az előző parlamenti ciklusban elindult a 7-es cikkely szerinti eljárás mind a két ország kormányzó pártjai ellen, mivel mind a Fidesz, mind a PiS "egyértelműen megsértik az alapvető európai értékeket".
Dacian Cioloş, a Renew Europe frakcióvezetője a döntést az alábbiakkal indokolta:
A Renew Europe az európai értékek mentén alakult, elkötelezetten támogatjuk a demokráciát és a jogállamiságot. Ezért holnap, a parlamenti bizottságok elnökeinek és alelnökeinek megválasztásakor, nem fogunk a 7-es cikkely szerinti eljárás alá tartozó országok kormányzó pártjainak jelöltjeire szavazni. A Renew Europe azt javasolja, hogy az EPP és az ECR állítson olyan jelölteket, akik valóban tiszteletben tartják a közös európai értékeket.
Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a döntés kapcsán elmondta:
Ez nem csak magyar kérdés, ez egy európai kérdés. Nem vagyunk hajlandóak megszavazni fontos pozícióba olyan pártoknak a képviselőit, akik épp olyan rendszereket működtetnek Magyarországon és Lengyelországon, amilyen rendszerek ellen a Momentum létrejött. Ez nem jelenti azt, hogy ne szavaznánk meg más, a Néppárt által jelölt tisztességes konzervatív politikusokat – nem a konzervatívok, hanem az Európa-ellenesek azok, akik elfogadhatatlanok számunkra.
(24.hu)