A Veszprémi Járásbíróság előkészítő ülésen meghozott ítéletével 2 év – 5 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte azt a két vádlottat, akik temetői vázák ellopásában vettek részt.
A bíróság által megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott és a sírkőkészítéssel foglalkozó II. rendű vádlott 2017 tavaszán megállapodtak abban, hogy az I. rendű vádlott temetőből gránit vázákat fog eltulajdonítani, amelyeket a II. rendű vádlott a vállalkozása révén értékesíteni fog. A vádlottak úgy egyeztek meg, hogy a lopott vázák darabjáért a II. rendű vádlott 5000 Ft-ot fizet az I. rendű vádlottnak.
Az I. rendű vádlott 2017 szeptemberétől 2018 őszéig több Veszprém megyei, Somogy megyei és Komárom-Esztergom megyei temetőből tulajdonított el nagy számú gránit vázát, amelyet a II. rendű vádlott részére mintegy 500 000 forintért értékesített. Előfordult olyan is, hogy a II. rendű vádlott saját maga lopott el temetői vázát és olyan is, amikor a vádlottak együtt követték el a lopást.
A bíróság az I. rendű vádlottat több rendbeli lopás bűntettében és lopás vétségében, míg a II. rendű vádlottat részben többrendbeli lopás vétségében és bűntettében, másrészről orgazdaság bűntettében mondta ki bűnösnek.
Az ítélet jogerős - közölték a bíróság honlapján.