A jászberényi "recept" követését javasolta a 2024-es önkormányzati választáson Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szombaton a párt rendezvényén. Komjáthi Imre, a szocialisták másik társelnöke arról beszélt, hogy nem akarnak háborúzni sem fegyverekkel, sem szavakkal, sem határon kívül, sem idehaza.
Az MSZP Biztonságot mindenkinek! című jászberényi rendezvényén Kunhalmi Ágnes azt mondta, a januári időközi önkormányzati választáson a helyiek nem tudták volna "ripityára verni a Fideszt", ha nincsenek bátor politikusok, bátor civilek, felelősségteljes, győzni akaró pártok, amelyek nem veszekedtek, hanem okosan kikerülték a Fidesz csapdáit és a helyi ügyekre koncentráltak.
Hozzátette: az MSZP-nek a Fidesz az ellenfele, az ellenzéki pártoknak nem egymást kell legyőznie és ha eredményesen akarnak politizálni, akkor a bizonytalanokat kell meggyőzniük.
"Legyen 2024-ben mindenhol jászberényi győzelem a Fidesszel szemben" - hangoztatta.
Kunhalmi Ágnes elmondta, Orbán Viktor "úgy hazudik, mint a vízfolyás", az ellenzéket "háborús mániásoknak" állítja be, holott a miniszterelnök az, aki megszavazta a közös uniós lőszerbeszerzést és az Oroszország elleni szankciókat.
Azon véleményének is hangot adott, hogy nem háborús, hanem orbáni infláció sújtja Magyarországot, hiszen már az orosz-ukrán háború kitörése előtt bevezették az ársapkákat.
Közölte, az ellenzéknek az a dolga, hogy lerántsa a leplet a hazugságokról.
Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke elmondta, "egy világháború szélén táncolunk", ezért már nem üres szlogen a békevágy, hanem az egyetlen helyes válasz. "Mi nem akarunk háborúzni sem fegyverekkel, sem szavakkal, sem a határon kívül, sem idehaza. Mi nem szeretnénk sem valódi, sem látszatháborúkat. A békének nincs alternatívája" - fogalmazott.
Hozzátette: nem akarják Magyarországot szembeállítani Brüsszellel, hanem szövetséget akarnak kötni az EU-val. Belpolitikai versenytársaikat sem megsemmisíteni, hanem meggyőzni szeretnék, de ez csak összefogással sikerülhet, ahogy Jászberényben - mondta.
Beszélt arról is, hogy valódi biztonságra van szükség az élet minden területén, gondoskodásra, baloldali politikára.
Mindenkinek osztogatnának, a cigányszaporítót egyenesen megdupláznák
Komjáthi Imre pártja javaslatai között említette, hogy garantált megélhetési minimumot kell biztosítani mindenkinek, az anyasági támogatást radikálisan emelni kell, a gyest, a gyetet, a családi pótlékot megduplázni. Hozzátette: a nyugdíjasok járandóságát kiegészítenék közösségi javakkal, szolgáltatásokkal és szociális juttatásokkal, az álláskeresésben aktívan résztvevőknek pedig a bérük hatvan százalékát, de minimum a létminimumot elérő jövedelempótló támogatást biztosítanának kilenc hónapig.
Jelezte, megtartanák az adókedvezményt a több gyermeket nevelőknek, az egyedülálló szülőknek, a tartósan beteg vagy a fogyatékos gyermeket nevelő családoknak. Adómentessé tennék a minimálbért - tette hozzá.
A társelnök erős szakszervezetek és finanszírozható egészségügy mellett érvelt, és elmondta, több adót szednének a Mészárosoktól, a Garancsiktól és a Tiborczoktól.
Balogh Béla (Közösen Jászberényért Egyesület), Jászberény alpolgármestere, a városi MSZP elnöke elmondta, a jelenlegi választási rendszerben akkor van esély a győzelemre, ha a demokratikus ellenzéki pártok összefognak és az együttműködést kibővítik a helyi politikai mozgalmakkal, ahogy Jászberényben is történt. Ez akkor is igaz, ha nem mindenki vállalja az összefogást, mint a DK, amely szembefordult a Közösen Jászberényért Egyesülettel - mondta.
Györfi Mihály (Momentum-DK-LMP-Jobbik-MSZP-Mindenki Magyarországa), Szolnok alpolgármestere, a szocialisták megyei elnöke szerint Jászberényben tudják az emberek, akkor vannak biztonságban, ha olyanok intézik az ügyeiket, akiket ismernek.
A rendezvényen jelen volt Budai Lóránt, (Közösen Jászberényért Egyesület) Jászberény polgármestere is.
(MTI)