Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben - tájékoztatta a NAV pénteken az MTI-t.
A közlemény szerint a járőrök Kékcse település határában ellenőriztek egy magyar gépjárművet, ami ugyan nem szállított jövedéki terméket, de a kocsit vezető nő azt mondta, hogy otthonában meglelik a keresett terméket. Az asszony otthonában csaknem nyolcvan kilogramm szárított dohánylevelet és egy dohányvágó gépet is lefoglaltak a pénzügyőrök, akik jövedéki törvénysértés miatt is eljárást indítottak - tudatta az adóhatóság, kiemelve: az ellenőrzéskor kiderült, hogy az illegálisan begyűjtött levelek tulajdonosa az asszony lakótársa.
Az 50 éves férfi a tájékoztatás szerint azt mondta, hogy a megszárított levelekből készült dohánytermékkel a családját szolgálta volna ki.
Az adóhatóság közleményében figyelmeztetett, hogy dohánytermék csak a NAV által nyilvántartásba vett regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Hangsúlyozták: dohánylevél "napszámos" munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalóknak.
(MTI)