2018. június 21., csütörtök, Alajos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:01 Kilépési hullám a Jobbikban: regionális igazgatók, polgármesterek és képviselők tucatjai hagyják ott a lelkétől megfosztott pártot, alapszervezetek oszlanak fel21:26 Több mint ötmillió forintnak megfelelő bírságot kapott Csíkszereda polgármestere egy székely zászló miatt21:10 Pénteken mutatják be Koltay Gábor Trianon rockoperáját20:55 Szovjet aknagránátot találtak a budapesti Ötvenhatosok terén20:11 Beengedtek több mint 20 ezer bevándorlót, veszítettünk 17,5 milliárdot - most már nyugodtan megszüntethetik a kötvényprogramot19:49 Akár a négyszeresére is nőhet a miniszterek fizetése19:07 Morvai Krisztina: Gondolatok a Jobbikról, a Mi Hazánk mozgalomról és az EP-választásról18:25 Abdeslamot megműtötték, vakbélgyulladása volt18:15 A Turánia termékajánlója (x)17:25 Elfogadták a Stop Sorost - a Jobbik-frakció ezúttal jobbnak látta, ha igennel szavaz17:05 Egyre nyíltabban mondja a pápa: Európának több bevándorlóra van szüksége, mindenkit be kell fogadni, aki jön16:44 Spanyol diákokat ebrudaltak ki egy kollégiumból, hogy legyen hely az Aquariuson érkező migránsoknak15:40 Biobomba-támadásra készült egy jámbor tunéziai Kölnben15:30 Konyhakéssel rohangált a müncheni főpályaudvaron egy Srí Lanka-i "diák" - a német rendőrök ezúttal tették a dolgukat15:12 A Jobbik felemelkedése és bukása - film készül a jobb sorsra érdemes hajdani radikális pártról
24 óra legolvasottabbjai

Olvasói levelek ::

Olvasónk tanácsai önvédelmi fegyver beszerzésére kényszerülőknek + hozzászólások


Szinte minden nap tüzetesen átolvasom a kuruc.info híreit, cikkeit, és mélységesen fel vagyok háborodva, hogy a normális, dolgozó, adófizető magyarokat naponta lopják meg, verik össze a cigányok. És mindezt tehetik büntetlenül. Természetesen olvastam a kesznyéteni esetet is és a hozzá kapcsolódó olvasói gondolatokat a birtokvédelemről.
Előre szeretném hangsúlyozni, hogy a következő fegyverek értékesítésében semmilyen érdekeltségem nincsen. Csupán azért közlöm ezeket az információkat, mert úgy gondolom, hogy minden tisztességes magyar embernek joga van megvédeni magát és családját, valamint joga van ismerni a lehetőségeit.
Ezért szeretnék én is adni pár ötletet az ön- és birtokvédelemre:

Hangsúlyozom, hogy a következőkben felsorolt eszközök teljesen LEGÁLIS dolgok!
Ingatlanvédelemre a magyar Keserű Művek fegyvergyár (www.keseru.hu) gyártott/gyárt különböző gumilövedékes fegyvereket. Ezek egy része elöltöltős revolver. Ezek a fegyverek a következőképpen működnek: a revolver forgódobjába hátulról riasztótöltényt (szabadon tartható és vásárolható) kell betárazni, a dob elülső töltényűrjébe pedig gumi gömblövedéket. Ezek a fegyverek mind úgy vannak megtervezve, hogy éles lőszer kilövése lehetetlen. Emiatt (mivel nem szerelt lőszerrel üzemelnek, hanem az indítótöltet és a lövedék külön van) a muzeális elöltöltős kategóriába esnek jogilag, és mint ilyenek, teljesen szabadon tarthatók és vásárolhatók. Ezek a fegyverek ingatlanvédelemre valók, és közterületen viselésük nem engedélyezhető.
 
1. ábra (ld. fent): Keserű Revenge gumilövedékes revolver 
Szintén a Keserű Művek gyártott/gyárt éles sörétespuskából átalakított elöltöltős gumilövedékes puskát, valamint saját gyártású elöltöltős gumilövedékes puskát.

Második lehetőség ingatlan- és önvédelemre a gumilövedéket kilőni képes gáz-riasztó fegyverek. Ezek szintén forgótáras revolverek, de mivel a csövükbe félig belógó acéllemez van, és dobjuk is hasonlóképpen van kialakítva, mint a feljebb említett elöltöltős Keserű revolvereknek, ezekből sem lehetséges éles lőszer tüzelése. Viszont mivel acéllemez van a csőben (szaknyelven akasztó), jogilag gáz-riasztó fegyvernek minősülnek, és így viselési engedély váltható ki rájuk a rendőrségen (alanyi jogon bárki megkaphatja bűntetlen előélet és folyamatban lévő büntetőeljárás hiánya esetén, 2000 Ft befizetésével). Közterületen gumira tárazva szürkezóna. Tehát a jog egyértelműen nem tiltja, de ha a rendőr igazoltatásnál felfedezi a gumilövedékeket a dobban, valószínűleg nem fog megdícsérni minket (ennek oka, hogy a rendőr sem ismeri a fegyverjogokat és neki minden lőfegyver, ami annak néz ki, holott lőfegyvernek csak az egybeszerelt lőszerrel üzemelő tűzfegyverek minősülnek).

2. ábra: Röhm RG89s gumilövedéket
kilőni képes gáz-riasztó revolver
Harmadik lehetőség önvédelemre a gáz-riasztó fegyver. Ezek a fegyverek gáztöltény kilövésére alkalmas eszközök, éles lőszer működtetése velük lehetetlen. Egyetlen gáztöltény annyi hatóanyagot tartalmaz, mint egyetlen flakon gázspray, és egy gáz-riasztó fegyver többnyire minimum 5 töltény kapacitású.
Gáz-riasztó fegyverből önvédelmi célra CSAK REVOLVERT SZABAD VENNI, mivel ezek a legmegbízhatóbb szerkezetek. Az öntöltő (félautomata, szekrénytáras) gáz-riasztó fegyverek NEM MEGBÍZHATÓAK. Sajnos a töltényeknek nagy a gyártási szórása, és emiatt az öntöltő gáz-riasztó fegyverek nem működnek megbízhatóan, míg a revolverek (forgótáras fegyverek) nem érzékenyek a töltény minőségére. Ezt a tanácsot érdemes megfogadni, mert önvédelmi szituációban nincs lehetőség akadályelhárításra egy esetlegesen elakadó öntöltő fegyvernél.

Gáz-riasztó fegyvert használni csak meglepetésszerűen szabad, nem szabad fenyegetőzni vele, csak elővenni, 4-5 töltényt (vagy akár az egész tárat) a támadó arcába lőni (1-2 méteren belül), majd futni, mivel az esetlegesen helyszínre érkező rendőr úgyis minket fog megróni, mégha jogos is volt az önvédelem (mindenki ismeri a magyar rendőrséget...). Viszont 4-5 jólirányzott gáztöltény legalább 4-5 percre megvakítja a támadót, és így van lehetőségünk a menekülésre.


Gáz-riasztó fegyver töltények
Revolverekbe szinte kivétel nélkül 9mm K töltény való, ebből a riasztó töltény kb. 50-60 Ft-ba kerül (gumilövedék kilövéséhez, továbbá riasztáshoz vagy egyszerűen csak durrogni szilveszterkor).
Gáz változatból két hatóanyagú az elterjedt: CS (könnygáz), 80 mg hatóanyagtartalmú, kb. 150 ft darabja, általában 10-es csomagokban kapható; PV (köznyelven pepper), 120 mg hatóanyagtartalmú, darabja kb. 200 Ft, általában ez is 10-es csomagokban kapható. Ezt a kétféle hatóanyagú töltényt vegyesen érdemes tárazni (felváltva), mert lehet, hogy bizonyos emberek az egyik hatóanyagra kevésbé érzékenyek, így bebiztosíthatjuk magunkat.

3. ábra Az egyik legstrapabíróbb
és legmegbízhatóbb gáz-riasztó
revolver a hatlövetű Röhm RG89N

 
Árak
Általánosságban elmondható, hogy jó minőségű német gáz-riasztó revolvert már 20.000 ft-tól kapni lehet. Természetesen vannak drágább fegyverek is, de ezek a „belépő szintű” fegyverek is 100%-ig megfelelnek a feladatuknak. Ennél olcsóbban is lehet kapni olasz és török fegyvereket, de ezektől óvakodni kell, minőségük közelében sincs a német termékeknek. Kerüljük a Bruni, Kimar, Voltran, Ekol márkákat, ezek inkább dísznek valók, mint arra, hogy az életünket bízzuk rájuk. Óvakodjunk továbbá az Umarex gáz-riasztóktól. Ez ugyan egy német cég, és vannak használható fegyvereik, de minőség/ár arányuk nem kedvező. Sokkal jobb minőség/ár aránnyal bírnak a Röhm, Record, Alfa és Weihrauch termékek, gyakorlatilag ezeken kívül mást nem érdemes venni újonnan (gáz-riasztó kategóriában), ezeknek a legkedvezőbb a minőség/ár arányuk.
 
Jogi szabályozások
A gáz-riasztó fegyverek a 253/2004. kormányrendelet szerint 2004 tavasza óta szabadon vásárolhatók és szabadon tarthatók. Engedély csak a viseléshez kell, ezt különösebb kényelmetlenség nélkül megkapjuk 2000 Ft ellenében, ha nem állunk hatósági eljárás vagy büntetés alatt (pontosabban lásd alább), valamint ha 18. életévünket betöltöttük.
Az átfutási idő az engedélynél átlagosan 1 hónap.
Viselési engedély megszerzése és kizáró okok:
„27§ (2) Gáz- és riasztófegyver - önvédelmi célú viselése a 2. számú melléklet szerint - annak a személynek engedélyezhető, aki tizennyolcadik életévét betöltötte és nem áll a 3. § (1) bekezdésének c)-e) pontjában foglalt kizáró rendelkezések hatálya alatt."
„3. § (1) E rendelet eltérő rendelkezése hiányában a 2. §-ban, valamint az Ftv. 3. §-ában említett engedély nem adható annak
a) aki a tizennyolcadik életévét nem töltötte be;
b) aki cselekvőképességét kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt áll;
c) akit állam elleni bűncselekmény [a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) X. fejezet], emberiség elleni bűncselekmény (Btk. XI. fejezet), személy elleni bűncselekmény [Btk. 166-168. §, 170. § (2)-(5) bekezdés, 171. §, 174. §, 175/B. §], nemi erkölcs elleni erőszakos bűncselekmény [Btk. 197. és 198. §, 207. § (3) bekezdés b) pont], hivatalos személy elleni bűncselekmények (Btk. XV. fejezet V. cím), embercsempészés (Btk. 218. §), közérdekű üzem működésének megzavarása (Btk. 260. §), terrorcselekmény (Btk. 261. §), nemzetközi jogi kötelezettség megszegése (Btk. 26l/A. §), légi jármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése (Btk. 262. §), visszaélés lőfegyverrel vagy lőszerrel (Btk. 263/A. §), a Btk. 263/A. §-ának (5) bekezdésében meghatározott - a különös visszaesés szempontjából a visszaélés lőfegyverrel vagy lőszerrel bűncselekményhez hasonló - bűncselekmény, bűnszervezetben részvétel (Btk. 263/C. §), tiltott állatviadal szervezése (Btk. 266/A. §), állatkínzás (Btk. 266/B. §), garázdaság (Btk. 271. §), önbíráskodás (Btk. 273. §), természetkárosítás (Btk. 281. §), visszaélés kábítószer előállításához használt anyaggal (Btk. 283/A. §) vagy vagyon elleni szándékos bűncselekmény (Btk. XVIII. fejezet 316-324. § és 326-327. §) elkövetése miatt elítéltek, illetőleg vele szemben intézkedést alkalmaztak, a büntetés vagy intézkedés külön jogszabályban meghatározott bűnügyi nyilvántartásának időtartamáig, de legalább a jogerős döntés meghozatalát követő három évig;
d) akit bűncselekmény bűnszervezetben történt elkövetése miatt elítéltek, illetve, ha vele szemben bűncselekmény bűnszervezetben történt elkövetése miatt intézkedést alkalmaztak, a büntetés vagy intézkedés külön jogszabályban meghatározott bűnügyi nyilvántartásának időtartamáig, de legalább a jogerős döntés meghozatalát követő három évig;
e) aki ellen a c) és d) pontban meghatározott bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás folyik;
f) aki ellen polgári felhasználású robbanóanyagokkal és pirotechnikai termékekkel, lőfegyverrel, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, rendzavarás, sportrendezvény rendjének megbontása, számszeríj vagy szigonypuska jogellenes használata, veszélyes fenyegetés, jogosulatlan vadászat, természetvédelmi szabálysértés elkövetése miatt büntetést szabtak ki vagy intézkedést alkalmaztak, a szabálysértési határozat jogerőre emelkedésétől számított két évig;
g) aki az engedély kiadására vonatkozó kérelmében valótlan adatot közöl, illetve a kérelemmel összefüggő valós adatot elhallgat vagy a fegyverre, lőszerre (töltényre) lőszerelemre, lőtérre vonatkozó jogszabályban meghatározott kötelezettségét megszegi, a kérelem benyújtásától, illetve a visszavonó határozat jogerőre emelkedését követő két évig.”
További fontos jogi szabályozások:
253/2004. (VIII. 31.) kormányrendelet a fegyverekről és lőszerekről:
Csak az idevágó, fontos részeket idézem:
„1.§
(1) E rendelet alkalmazásában:
5. fegyverviselés: fegyver természetes személy testén, illetve a testén lévő ruházatán rejtett vagy nyílt módon történő elhelyezése;
6. gáz- és riasztófegyver: olyan eszköz, amely rendeltetésszerűen csak gáztöltény és riasztótöltény működtetésére alkalmas;
7. gáztöltény: olyan, szilárd anyagú lövedékkel nem rendelkező töltény, amely a szemre és a légutakra ingerlő hatást kifejtő adalékanyagot tartalmaz;
13. riasztó- és vaktöltény: lövedékkel nem rendelkező hang-, fény- és füsthatás kiváltására szolgáló töltény;
38. § (1) A lőfegyver, gáz- és riasztófegyvert tartó személy
b) lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön önvédelemre, személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyverét, viselési engedély esetén gáz- és riasztófegyverét betárazva, a véletlen elsülés ellen biztosítva, rejtve viselheti;
c) fegyverét nem szállíthatja, nem viselheti és nem használhatja szeszes italtól befolyásolt állapotban, illetve, ha szervezetében kábítószer, illetve pszichotróp anyag van;
d) a fegyverét kizárólag ürített állapotban, olyan helyen tisztíthatja, ahol más személy életét és testi épségét nem veszélyezteti;
e) a lőfegyver szállításakor, viselésekor és használatakor köteles a lőfegyvertartási engedélyt, gáz- és riasztófegyver viselésekor a viselési engedélyt magánál tartani;
(5) Az a személy (szervezet), aki (amely) lőfegyver megszerzési vagy tartási engedéllyel rendelkezik, lőfegyverének, valamint engedélyének elvesztését vagy eltulajdonítását köteles az elvesztés, illetve az eltulajdonítás helye és a lakóhelye (tevékenység helye) szerint illetékes rendőrkapitányságon - 3 munkanapon belül - bejelenteni. Az a személy, aki gáz- és riasztófegyver viselési engedéllyel rendelkezik, engedélyének elvesztését vagy eltulajdonítását köteles az elvesztés, illetve az eltulajdonítás helye és a lakóhelye (tevékenység helye) szerint illetékes rendőrkapitányságon 3 munkanapon belül bejelenteni.
Jogszabályok a muzeális fegyverekről:
2. § (1) Hatósági engedély (a továbbiakban: engedély) szükséges
c) a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatához.
Mivel mi nem sportlövészetre akarjuk használni, ezért ehhez nem kell engedély.
30. § (1) Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata csak sportlövészettel foglalkozó sportegyesületnek engedélyezhető.
(2) Muzeális fegyver akkor használható sportlövészetre, ha biztonságos működését a fegyverek és lőszerek bevizsgálására kijelölt szervezet tanúsítja.
(3) Muzeális fegyvert sportlövészetre csak sportegyesület tagja használhat.
(4) Muzeális fegyver önvédelmi célra nem viselhető.
Ebből látszik, hogy viselni nem lehet az elöltö1ltős gumisunkat önvédelemre, viszont a magánterületen történő használatát semmi nem korlátozza.
A Keserű Művek által gyártott muzeális gumilövedékes revolverekhez minden esetben a fegyver jellegét bizonyító tanúsítványt ad a gyártó a fegyver mellé.
A Keserű Művek termékei sokszor csak időszakosan kaphatók sajnos (mivel a hatalom ezt a kicsiny fegyvergyárat is próbálja ellehetetleníteni, a gyártó főleg a külföldi rendelésekre fordítja gyártási kapacitását, megpróbálva életben maradni, közben az itthoni igényeket is megpróbálva kielégíteni), így sokszor érdemes magánál a gyártónál érdeklődni, az elérhetőségek a weboldalon találhatók (www.keseru.hu). A Keserű fegyvergyárnál a mintaboltban is bárkit kiszolgálnak, nem csak nagykereseket!
Ezek a legfontosabbak, de aki teljeskörű tájékozottságot igényel, a www.magyarorszag.hu oldalon teljes tájékoztatást talál, vagy közvetlenül elolvashatja a 253/2004. (VIII. 31.) Korm. Rendeletet a fegyverekről és lőszerekről itt:

Végül néhány hasznos link:
www.fegyverbolt.eu GunBox 1. és 2. üzlet, fegyverbolt
www.daisyfegyverbolt.hu Daisy fegyverbolt (ez és a GunBox Budapesten a legolcsóbb és legkorrektebb üzletek tapasztalataim szerint)
www.keseru.hu Keserű Művek fegyvergyár honlapja 

Üdv!

Az önvédelmi fegyverekkel kapcsolatban szeretnék hozzászólni.


A Keserű Művek gumilövedékes fegyverein kívül a gáz-riasztó fegyverei is kiválóak, ha tehetjük, akkor itt is válasszuk a magyar terméket.

Kiemelném a FÉG PA-63 típusú éles fegyverből átalakított gáz-riasztó pisztolyt.

A PA-63 az egyik legelterjedtebb magyar gyártású pisztoly, a rendőrségnél és a honvédségnél is nagy számban használják megbízhatósága, strapabírása miatt.

Az ilyen fegyverekből átalakított gáz-riasztó pisztolyok nem fognak egy lövés után tönkremenni, leejtés esetén nem törnek össze, mint jónéhány hasonló árú külföldi termék.
(Olvasó)

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Abban teljesen igaza van az úrnak, hogy megbízhatóságuk szempontjából a forgótáras revolverek verik a szekrénytáras automatákat, de amikor 5-10 cigány támad az emberre, akkor ezek tárkapacitása édeskevés a megfelelő védelemhez (2 lőszer/fő-vel számolva is), gyorstöltőt pedig nem kap az ember egyik típushoz sem, és ezek használata is körülményesebb lenne, mint egy automatában kicserélni a tárat.

Amúgy nekem egy GRP-9-es gáz-riasztó pisztolyom van, és még soha nem csalódtam benne. Az automaták elakadni csak a magyar gyártmányú riasztó lőszerektől szoktak, ill. attól, ha az egymás után tárazott lőszerek kizárólagosan gázlőszerek.

A gáz hatóanyag-származékok hajlamosak esetlegesen arra, hogy megakasszák a működést, ill. ezek a lőszerek fajtájukból adódóan kevesebb nyomást hozhatnak létre, ami a szánt esetleg nem tudja megfelelően hátratolni (mivel a lőszer a gázelegy jelenléte miatt kevesebb lőport tartalmaz).
A megoldás a vegyes tárazás lehet. 2 gáz után egy riasztó, ami "megtisztítja" a lerakódásoktól az alkatrészeket.

Amúgy a Gunbox-ban én személy szerint csalódtam, mivel amikor egy ott kapható automata gáz-riasztóhoz akartam tartalék tárat venni, csak 2 fajta és csak 2 db. volt, és amikor érdeklődést tanúsítottam az egyik típus iránt, akkor annyiszor ment fel az ára, ahány nap arra jártam és megkérdeztem.

Utána döntöttem a FÉG-es gyártmány (GRP-9) mellett. Igaz, ez nem olcsó, viszont ugyanabból az anyagból készül, mint az éles testvére, nem spiátreből, amit ugyancsak tömegselejtek gyártásához használnak.. És korlátlan mennyiségben lehet hozzá tárat is kapni (ugyancsak acéllemezből készülteket). Amikor én vettem, akkor 2000Ft volt /darab. Szerintem a világ legjobb gáz-riasztóját a FÉG gyártja. (És többek között ez is egy régi magyar cég - amíg ezt is tönkre nem teszik...)
Üdvözlettel: XY

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready