Elfogadhatatlannak nevezte a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történteket és határozott, egyértelmű vizsgálatot kért Gyurcsány Ferenc Robert Fico szlovák miniszterelnöktől a varsói V4-találkozó szünetében tartott informális beszélgetésükön. Rendkívül meggyőző lehetett, mikor az általa megparancsolt ávós terror felelőseinek és végrehajtóinak ügyét is rendre eltussolják.
Elfogadhatatlannak nevezte a dunaszerdahelyi focimeccsen alkalmazott szlovák rendőri fellépést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a visegrádi négyek varsói találkozóján személyesen hánytorgatta fel a magyar sérelmeket Robert Fico szlovák miniszterelnöknek. Miközben Gyurcsány beolvasott, a szlovák parlament is bekeményített: törvénnyel tiltották ki a magyar zászlót a szlovák stadionokból - írja az MTI, amely máris csúsztat. Ugyanis szó nincs arról, hogy a "szlovák parlament is...", nem, csakis a szlovák parlament hozott újabb magyarellenes jogszabályt, amire Budapest csupán kis korholással válaszol, ahogy a múltban is. Tettekre pofázás (legtöbbször még ez sincs) nem válasz, hanem egyszerű gyurcsányista porhintés. Ezért a tót terror útját ezután sem állja semmi. Arról nem beszélve, hogy az uniós tag szlovák műállam uniós zászlók használatát tiltotta be az általa megszállt Felvidéken.
"Az, ami Dunaszerdahelyen történt, magyar megítélés szerint elfogadhatatlan: szurkolók esetleg sértő politikai nézetei nem jogosítják fel a rendőrséget nem igazolható, aránytalan és brutális intézkedésre" - közölte Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Varsóban Robert Fico szlovák kormányfővel szerdán, kettejük informális találkozóján.
A magyar miniszterelnök azt kérte szlovák kollégájától, hogy határozottan és egyértelműen vizsgálják ki azt, ami a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt, és erről tájékoztassák a magyar felet. Gyurcsány közölte Ficoval: lassan már ő sem tud másra gondolni, mint hogy "a nacionalizmus megfertőzte a szlovák politikát", és ezért kerülhet sor a focibotrányhoz hasonló eseményekre.
A kormányfő sajtótájékoztatón elmondta: a magyar kormány folyamatosan elhatárolódik a szlovákok ellen irányuló szélsőséges megnyilvánulásoktól, szlovák oldalról azonban senki nem ad ki olyan nyilatkozatokat, amelyek "elejét vehetnék a gyanúnak, hogy magyarságukért ér bántalmazás embereket". Elfogadhatatlan, hogy a szlovák kormányhoz közel álló erők, politikusok részéről folyamatosan sértések hangzanak el a magyar társadalom, magyar politikusok címére, és a szlovák kormány ezt legtöbbször szó nélkül hagyja - monda Gyurcsány.
Gyurcsány újságíróknak azt is elmondta, hogy Fico szerint a dunaszerdahelyi eseményekkel kapcsolatos vizsgálat folyamatban van, de valószínűleg hosszú időt fog igénybe venni. A szlovák miniszterelnök állítólag azt ígérte, hogy küldeni fognak olyan felvételeket, amelyek igazolni fogják a szlovák álláspontot. A magyar kormányfő szerint azonban felvételeket eddig is kaptak, de azok nem igazolták a szlovák álláspontot.
(Hazudozó, uszító - a szerk.) Fico szerint volt értelme a beszélgetésnek
"Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak dinamikáját és minőségét nem határozhatják meg sem a radikálisok, sem más szélsőségesek, s ezt Gyurcsány Ferencnek is megmondtam" - közölte szerdán este a pozsonyi repülőtéren a varsói csúcstalálkozóról hazatérő Robert Fico.
"Úgy gondolom, hogy a szélsőséges radikalizmus minden megnyilvánulását el kell ítélni, ki kell vizsgálni, így például a (budapesti) zászlóégetést, a szlovákellenes gyalázkodó feliratokat, nemkülönben a Budapesten felbukkanó, szlovákokat sértő transzparenseket." Fico szerint a magyar kormányfőnek szíve joga úgy érezni, hogy a szlovák rendőrség a dunaszerdahelyi beavatkozás során a törvényben megengedettnél nagyobb erőt alkalmazott. "Ennek kivizsgálására megvannak a megfelelő és egyszerű mechanizmusok, amelyekbe nem lenne szabad a politikát belekeverni" - mondta (kavarta - a szerk.).
Fico szerint a magyar miniszterelnökkel Varsóban folytatott beszélgetésnek volt értelme. Gyurcsánnyal beszélgetve Fico közölte (hazudta - a szerk.), hogy a "heil kiáltást hallató és provokáló szurkolók ellen" a rendőrségnek joga van fellépni, és ha valakinek ezt a rendőri jogot megkérdőjelező kételyei vannak, vizsgálják ki azokat. Fico azt ajánlotta a sajtókíséretéhez tartozó újságíróknak, hogy ha már a drukkerverésről írnak, írjanak a magyarországi tüntetők transzparenseinek "szlovákokat gyalázó feliratairól" is. (Tehát a briganti szerint a fizikai terror arányban áll néhány, ráadásul válaszul elkészített transzparenssel - a szerk.)
A szlovák-magyar viszály a visegrádi négyek és a balti hármak közös sajtóértekezletén is felmerült. Mirek Topolánek cseh miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a futballhuligánok kérdéséről az illetékes belügyminisztereknek kell tárgyalniuk. Gyurcsány Ferenc erre reagálva úgy fogalmazott: két ország viszonyában el kell kerülni, hogy politikai vitákat gumibottal oldjanak meg.
Kitiltják a magyar zászlót a szlovák stadionokból
A varsói találkozóval egyidőben a szlovák parlament törvényt hozott arról, hogy a szlovákiai "hazai" sportrendezvényeken decembertől tilos legyen az idegen államok jelképeinek használata. A rendőrség sportrendezvényekre vonatkozó jogait szabályozó új törvény így megtiltja például a magyar zászlók és jelképek bevitelét a szlovák bajnoki mérkőzésekre.
A törvénybe a Jan Slota által vezetett nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (NS) indítványára röviddel a szavazás előtt került bele a fejezet, amely december 1-jétől csak a nemzetközi jellegű sportrendezvényekre engedi be más államok jelképeit. A 150 tagú törvényhozásban az új jogszabály 111 támogató szavazatot kapott, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ellene szavazott.
A jogszabály nemzeti jelképekre vonatkozó passzusának aktualitását a múlt szombati dunaszerdahelyi focibotrány adhatja. A dél-szlovákiai, jelentős magyar többségű Dunaszerdahelyen a DAC helyi labdarúgó csapat és a pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzésén a magyar szurkolók összecsaptak a szlovák rendőrökkel (MTI-s hazugság, nem összecsaptak, hanem a tót rendőrterroristák rájuk támadtak - a szerk.). A dunaszerdahelyi csapat buzdítására Magyarországról is érkeztek szurkolók, akik a lelátók egy részét magyar zászlókkal borították be, és Nagy Magyarországot ábrázoló transzparenst is kifüggesztettek (És? Ráadásul engedélyt kaptak rá, amit a patkány MTI elhallgat - a szerk.).
A mérkőzés közben a szlovák rendőrök (fegyveres terroristák - a szerk.) rátámadtak a magyar szurkolókra, az összecsapásokban 50 ember, köztük 5 magyar állampolgár sérült meg (Lengyel Krisztiánt, egy 18 éves felvidéki fiút pedig félholtra vertek, klinikai halál állapotába került - a szerk.).
(MTI korrigálva)