2021. június 15., kedd, Jolán, Vid, Ividő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:06 Megerősítették Egyiptomban a Muszlim Testvériség több vezető tagjának halálos ítéletét21:37 Lakatos Dzsamal Dzsúlió megint hiányzott a névsorolvasásnál21:06 Jeruzsálem muszlim negyedeiben provokálnak Netanjahu hívei - a palesztinok "harag napjával" válaszolnak20:54 Boris Johnson "meglepetése": négy héttel elhalasztotta a korlátozások teljes feloldását20:10 "Szivárványcsaládos felvilágosítást" követeltek a budapesti buzitüntetésen19:02 A balti államok a szovjet rezsimtől elszenvedett deportációk 80. évfordulójára emlékeztek18:38 Putyin: "mindig is megértéssel álltunk hozzá az afroamerikaiak jogaikért folytatott harcához"18:17 Netanjahu megszokásból a kormányfői székbe ült, aztán szóltak neki, hogy már leváltották17:55 Arcátlanság felsőfokon - vérszemet kaptak a négerek17:34 Bota Ágnes: Emlék17:26 Tüntetés a cigánybűnözés ellen Monoron: Toroczkai: ketyeg a bomba16:48 Megint Monor: lépcsőfokokon át vonszolta áldozatát a táskarabló cigány16:27 Újszülött gyermeke megölése miatt kilenc év börtönbüntetésre ítéltek egy nőt Pécsen15:47 Orbán nem késlekedik: az új izraeli kormánynak is letette a hűségesküt15:32 A Mi Hazánk Mozgalom országjárása
24 óra legolvasottabbjai

Extra ::

Sertésinfluenza elleni oltás - nem tudni, kinek a zsebébe folyik be a sok pénz

Megállás nélkül bukkannak fel az újabbnál újabb idióta körlevelek, amiket a gyanútlan, hiszékeny, józan paraszti eszüket nem használó, összeesküvés-mániás emberek sajnos rendre tovább küldenek.

Max. a zsidók félnek tőle
Egy korábbi körlevél szerint mikrochipet raktak az oltásba. Aki nem engedi beoltani magát, azt koncentrációs táborokba zárják, a több milliárd beoltott embert pedig Izraelből egy gombnyomással semmisítik meg - ilyen képtelenségeken minden normális ember röhög egyet, de mégis vannak, akik küldözgetik ezt, mint szenzációs leleplezést. Nem, nem mi találtuk ki, ez így pontosan le volt írva a levélben. Most újabb iromány látott napvilágot, ami már hihetőbb dolgokat tartalmaz - de hazugság, kivéve egy dolgot. A Heti Válasz körbejárta a témát szakemberek segítségével.
Internetes lánclevelek emberek ezreit tántoríthatják el az új influenza elleni védőoltástól, azt állítva, hogy az oltás veszélyesebb lehet a vírusnál. A Heti Válasz megvizsgálta a levelek valóságtartalmát.
"A két haláleset a mi kudarcunk" - jelentette be Jankovics István, Magyarország egyik vezető virológusa egy múlt szerdai konferencián, miután nyilvánosságra hozták, hogy immár két hazai halálos áldozata van az új influenzának. Közép-Európában eddig csak nálunk volt haláleset, Németországban a magyarnál közel százszor több igazolt megbetegedésből sem hunyt el senki.
A németek túlélik
Mindez azt is jelzi, hogy egyelőre nem igazolódik be az előrejelzés, hogy minden háromszázadik-ezredik fertőződött meghalhat, mert akkor már a németeknél is legalább 20-60 közötti áldozatnak kellene lennie. Noha a britek 82 halottat tartanak nyilván, a spanyolok pedig 36-ot, nem roppant össze egyik ország gazdasága sem. Pánikra tehát nincs ok, ám a két, vérzéses tüdőgyulladásban meghalt magyar tragédiája arra figyelmeztet, hogy káros lehet a járványtagadók magatartása is.
A múlt héten nálunk a nyári meleg ellenére tízezerre nőtt, vagyis megháromszorozódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - ez is jelzi, hogy a korábbi éveknél kiterjedtebb járványra kell felkészülnünk, de semmiképpen nem egy spanyolnáthaszerű pusztításra. 1918-ban a lakosság három százaléka halt meg a világjárványban, a betegek tüdejéből hab tört elő, melybe egy nap alatt belefulladtak. Ám legalább három oka van, hogy ez nem ismétlődhet meg. Az első világháború befejezésekor még nem fedezték fel az antibiotikumokat, nem volt védőoltás, és vírus elleni szerek sem léteztek. A katonai cenzorok pedig rendre kiszedték a lapokból a ragályról szóló híradásokat, így járványellenes intézkedéseket sem hozhattak.
Most a vírus sem olyan vad, így biztosan nem lesz több tízezer halott. Ám az influenzától szokatlan módon nyáron is vannak halálesetek. A cégek helyesen teszik, ha úgy készülnek, mintha valamikor az ősszel, télen váratlanul beköszöntene egy plusz szabadságolási csúcs - amikor sok kolléga marad távol egy-két hétig. Ahol ezt nem engedhetik meg maguknak, ott érdemes az üzemorvoson keresztül közösen megrendelni az oltóanyagot.
A másik fontos érv az oltás mellett, hogy bár a vírus általában egy normál influenza tüneteit idézi elő, esetenként vérzéses tüdőgyulladást okoz, melynek lefolyása annyira gyors, hogy a halál beállta előtt még segítségkérésre sincs idő. Az "oltassunk vagy ne oltassunk" kérdésről a családoknak ezekben a hetekben kellene dönteniük, ám közben olyan híresztelésekkel szembesülnek, miszerint a vakcina veszélyesebb magánál a vírusnál is. Az Ön okosabb-e, mint egy ötödikes című internetes levél tudományosnak tűnő megállapításait Bujdosó Lászlóval, a nemzeti pandémiás bizottság elnökével és Jankovics Istvánnal, a tisztiorvosi hivatal járványügyi osztályának vezetőjével ellenőriztettük.
 
Internetes rémlevél
"Kétszázezer embert beoltani egy teszteletlen oltóanyaggal annak érdekében, hogy megmentsünk egyetlen életet, miközben ennél jóval több fog belehalni az oltásba magába, szintén elgondolkodtató - nem?" Már a megállapítás első fele sem stimmel, de először nézzük a második részét. A levél az Egyesült Államokban 1976 februárjában történt esettel példálózik, amikor sertésinfluenza miatt meghalt egy 19 éves közlegény, és százak fertőződtek meg. Gerald Ford elnök mindenkire kiterjedő oltási programot hirdetett, decemberig 40 millió embert oltottak be, noha már áprilisra harmincan haltak meg a védőoltásoktól, és végül járvány sem lett. Fordnak a választás előtt kapóra jött a válsághelyzet, hiszen erőskezű politikusként jelenhetett meg. (Végül mégis Jimmy Carter lett az elnök.)
Azóta harminc év telt el, előfordulhat-e védőoltás miatt ma ilyen súlyos betegség? Tömegesen biztosan nem, mivel az 1976-os eset következtében szigorúbbak lettek az előírások. 2004-ben például Amerikában 48 millió vakcinát semmisítettek meg. Ám hazugság lenne azt állítani, hogy az oltásoknak ne lenne következményük. Az influenzavakcina egymillió beoltott személyenként eggyel emelheti meg egy súlyos idegrendszeri kórban megbetegedők számát. Nálunk az eddigi húszmillió szezonális oltás után négy megbetegedést mutattak ki, valamennyit egy külföldi gyár termékénél. Ismételjük az arányokat: húszmillióból négy.
A védőoltásnak is lehet kockázata, ám jóval kisebb, mint akár a szezonális vírusnak, melyben több százan halnak meg évente. Olyan gyógyszer nincs, aminek nincs mellékhatása. Illetve ez mégis előfordulhat, de akkor semmiféle gyógyító hatással sem rendelkezik, ún. placebo a készítmény. Ám nem elég az észérvekre hallgatni: az egészségügyi kormányzat hónapokig nem volt képes megmondani, mennyi pénz jár a háziorvosoknak egy oltás beadásáért. Ezért sokuk vakcinaellenessé vált, márpedig a program az ő ellenállásukon is elbukhat. A Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága ugyanakkor határozatban ítélte el, hogy egyes orvosok csak akkor oltják be a betegeket, ha azok írásban lemondanak kártérítési jogukról. Pedig a felelősség a gyártót terheli.
A másik gyakran elhangzó megjegyzés az oltás ellen, hogy nem elég hatékony. Az internetes lánclevél szerint a halálos esetek egy százalékát lehet megelőzni a védőoltás segítségével, s ebből arra a következtetésre jutnak, hogy "egyetlen élet megmentése a H1N1 vírussal szemben 200-800 millió forintba kerül". Valójában a védőoltás 70-80 százalékban hatékony.  (Ezt onnan tudják, hogy a beoltottak 70-80 százalékának vérében jelent meg az ellenanyag, tehát bizonyított dolog.) Magyarán ismét egy hihetetlen hazugság és hülyeség. Ezért nem kell körleveleket küldözgetni. Ha az őszi párás idő beköszöntével súlyosbodnak a megbetegedések, és a fertőzés tényleg 0,1-0,3 százalékos halálozási arányt okoz, akkor kétmillió beteg esetén 2000 és 6000 között lehet a halottak száma. A négymillió ingyenes oltással számolva egy emberélet megóvása így 0,8-2,2 millió közötti "közforintba" kerülhet, szemben a levélben állított 200-800 millió forinttal.
 Titokzatos tulajdonos
"A védőoltás, amit rászabadítanak a gyermekeinkre, lóhalálában készült el. Rendeletek biztosították, hogy a gyártás előtt ne kelljen a szokásos teszteket elvégezni a mellékhatások érdekében" - tartalmazza a levél. Ez félreértés: a technológiát már korábban engedélyeztették, a vakcinákat pedig klinikai vizsgálatokkal ellenőrizték. Azért készülhetett el ilyen gyorsan az oltóanyag, mert már a forgalomba hozatali engedély kézhezvétele előtt gyártani kezdték. Tehát újabb hülyeség. Nincsenek tehát súlyos érvek az oltás ellen, legfeljebb az, hogy már annyiszor kiáltottak farkast, hogy joggal hihetjük: talán most sem lesz olyan nagy a baj, mint állítják.
Az egészségügyi kormányzat ellentmondásos intézkedései miatt tényleg nem árt az óvatosság. Ha valóban nagy járvány küszöbén állunk, amit csak négymillió ingyenes oltással lehet feltartóztatni, akkor hogyan vonhatják el a kórházi költségvetés közel húsz százalékát? Ugyancsak vitatott, hogy az országos tisztifőorvos várandós nőknek is ajánlja az oltást. A vírus fokozottan veszélyes a várandós nőkre, ám arra nem volt idő, hogy megvizsgálják az oltás hatását a magzatra, ezért a szakemberek egy része azt vallja, inkább vírusellenes gyógyszerrel kellene védeni az anyákat.

A Heti Válasz utánajárt,
néhány kérdésre itt a válasz
Tehát amit eddig tudunk: bár a vírus mutálódhat és kitörhet egy járvány, ami sok áldozatot szedhet - de ennek nagyon kicsi az esélye. A mostani formájában a vírus nem (olyan) veszélyes, a média felfújja az egészet. Az biztos, hogy nagyságrendekkel kevesebben haltak meg pl. madár- vagy sertésinfluenzában, mint ahány ember amiatt veszíti el életét, hogy kókuszdió esik a fejére. Ez utóbbi tényleg gyakrabban előfordul.
Az egyetlen dolog, ami igaz az egészből
Nem fognak kiirtani milliókat. Nem hatástalan az oltás és nincs benne mikrochip. A hülyeségeket még sorolhatnánk. Nem véletlenül kelt a média ilyen nagy riadalmat: sok pénz van a dologban. Mindössze ennyiről van szó - ezt ecsetelik a következő sorok.
A legnagyobb gond az oltást gyártó offshore-cég homályos tulajdonosi háttere. Gyanakvásra ad okot, hogy a 4,4 milliárd forintos állami megrendelés egy olyan cég kasszájába folyik be, melynek többségi tulajdonosát senki sem ismeri. 2006-ban már kétmilliárd forintot juttatott a magyar állam az Omninvest Kft.-nek a fejlett világban eddig egyetlen halálesetet sem okozó madárinfluenza elleni oltóanyag kifejlesztésére, melyből azután egy ampullával sem adtak el senkinek. Pedig milyen nagy szenzáció volt annak idején, és szóba került, hogy ebből milyen gazdagok leszünk. Hát, nem lettünk. Ahogy az új influenza elleni magyar vakcinára sem érkezett még egyetlen külföldi megrendelés sem, pedig az így befolyó bevétel 15 százaléka a költségvetést illetné. Legalább kevesebbet tudnak Bajnaiék ellopni.
(Heti Válasz nyomán Kuruc.info) 

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready