Rendőrségi kártérítést kapott a Cozma-gyilkosság miatt elítélt Sztojka Iván és testvére, R. Róbert.
A testvérpár azért kapott pénzt az államtól, mert 2007-ben több hónapra előzetes letartóztatásba kerültek a mezőszilasi Prikkel házaspár meggyilkolása miatt. A cigányokat az egyik bűnös vallomása alapján tartották bent. Később azonban állítólag bebizonyosodott, Prikkeléket nem Sztojka Iván és testvére gyilkolta meg, hanem N. József és fia.
– Akkor ártatlanul a börtönben kis híján megbolondultam. Ivánt is borzalmasan megviselte a raboskodás. Miután kijöttünk, és tisztázódott, hogy teljesen ártatlanul hurcoltak meg bennünket, az ügyvédünk kártérítést követelt az államtól. Kaptunk 5 millió forintot – nyilatkozta Sztojka testvére, aki szerint öccse "megint áldozat", noha, mint ismert, ott volt Marian Cozma meggyilkolásánál, 13 évre ítélték ezért hétfőn.
Az állam által kifizetett pénz sorsáról nem tudni, de a Cozma-család igényt tartana rá, hiszen kártérítést követelnek fiuk haláláért. Minden családtag benyújtott egy keresetet, és összesen 580 millió forintot akarnak kapni az elítélt cigányoktól. Az eddig bűnügyi zár alá vett vagyontárgyak - két gépkocsi és három ingatlan - biztosan nem fedezik a kártérítést. Ráadásul először a bűnügyi költségeket kell rendeznie Marian Cozma gyilkosainak, ami ugyancsak milliós érték.
– Amennyiben az állam által kifizetett kártérítés még megvan, igényt tart rá a gyászoló család. Akár kárenyhítés címén is, annál is inkább, hiszen idáig nem próbálták meg a gyászolók terheit csökkenteni a felelősök, holott az a tárgyalás alatt ezt ígérték – nyilatkozta dr. Helmeczy László ügyvéd.
(Blikk nyomán)