Elegük lett a hoppon maradt gazdáknak: négy, az állami földpályázaton elutasított Fejér megyei termelő saját kezelésébe vett egy olyan földterületet, amelyet állításuk szerint szabálytalanul, jogtalan kézbe adott a Nemzeti Földalapkezelő.
A földfoglalás Kajászón történt, ahol egy kápolnásnyéki nádarató nyert két, összesen 285 hektárnyi területű szántót. A gazdálkodói tapasztalattal nem rendelkező vállalkozó vélhetően egy befolyásos állami vezetőnek köszönheti a földeket, aki éppenséggel az ő szomszédja.
– A helyi területek feletti önrendelkezési jogunkkal éltünk – mondták a földfoglaló gazdák, akik felszántották és bevetették a földterület egy részét. A kajászói gazdálkodók sérelmezték, hogy egyetlen helybéli termelő sem nyert a helyi gazdálkodók számára kiírt földpályázatokon. Ez egyébként nem helyi sajátosság: a földpályázatoknál tapasztalható visszásságok miatt mondott le Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár. Politikusrokonok, műkörmösnő, öregotthonban élő nagymama és társaik arattak ugyanis a pályázatokon szerte az országban.
(Blikk nyomán)