Vasárnapra virradóra fehér olajfestékkel fújták le ismeretlen tettesek a Millenniumi Emlékpark Szent István-szobrát, az elcsatolt országrészeket bemutató tájékoztató tábláját és a közelben lévő padot. A feltehetően festék spray-vel „dolgozó” elkövető vagy elkövetők egy obszcén szót is festettek a szoborra.

A cselekményről lakossági bejelentésből szerzett tudomást a Városgondnokság, mely feljelentést tett a Pápai Rendőrkapitányságon. A helyszínre vonuló rendőrök azonnal megkezdték a nyomozást az ügyben rongálás vétsége miatt, ami 1 évig terjedő szabadságvesztést is vonhat maga után.

Dr. Áldozó Tamás polgármester megdöbbenésének adott hangot a rongálás kapcsán, államalapító királyunk, a katolikus egyház egyik szentje szobrára trágár kifejezést festeni mélységesen elítélendő – emelte ki. Mint mondta, felháborítónak tartja a céltalan és értelmetlen cselekményt és bízik abban, hogy ez csak valami fiatalkori hebehurgyaságból elkövetett rongálás.

– Nem hinném, hogy valakinek a magyar államalapítást szimbolizáló emlékművel problémája lehetne – fogalmazott. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, a Millenniumi Emlékpark szakrális hely, hiszen az egykori Felsővárosi temető helyén építették meg az emlékparkot, az ott álló Szent István-szobor a katolikus egyház egyik szentjét ábrázolja, ennek megrongálása pedig sokkal mélyebb érzékenységet is érinthet. Dr. Áldozó Tamás reméli, hogy a rendőrség mielőbb elfogja a tettest, tetteseket, a hatóságok pedig meghozzák a szükséges intézkedéseket.
A pápai Jobbik-alapszervezet közleménye:
Arra kérünk minden józanul gondolkodó hazafit, hogy ne vegyen revansot, s ne kezdjen senki meggondolatlan partizán akcióba. A magyar ember nem döntöget sírköveket, nem önt le festékkel emléktáblákat, s nem rongál szobrokat. Ez a "privilégium" az idiótáké és azoké az "embereké", kiknek még térkép sem e táj. Reméljük, hogy mielőbb eredményt produkál a rendőrség, s megnevezik majd a tetteseket.
Természetesen várjuk az információkat, mert mi is keressük a tetteseket!
(Pápa ma nyomán)