Kilenc év után ma először érkezik hivatalos látogatásra tót államfő Budapestre, feltéve, ha az erőteljes és mindenáron magyar érdekeket szem előtt tartó külügyünk ki nem penderíti, mint tették azt ők korábban a bánáti bazsarózsás természetjáróval. De ez már inkább a tudományos fantasztikum világa...
Áder János és Ivan Gasparovic kedd délelőtt tárgyal a Sándor-palotában, majd közös sajtónyilatkozatot tesznek. A tót államfő később beszédet mond az ún. Szlovákia és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson, majd koszorút helyez el Nagy Imre "mártír" miniszterelnök emlékművénél, az V. kerületi Vértanúk terén. Ivan Gasparovic kedden találkozik Orbán Viktorral is.
Szerdán megkoszorúzza Ján Kollár (1793-1852) tót evangélikus lelkész, költő emléktábláját a VIII. kerületi Luther-házban. Ján Kollár 1819-től harminc éven át a pesti tót evangélikus gyülekezet lelkésze volt a Deák téri evangélikus templomban.
A területrablók államfője szerdán találkozik az Országos Szlovák Önkormányzat vezetőivel. Később koszorút helyez el a Hősök Emlékkövénél a Hősök terén. Ezt követően Ivan Gasparovic Gödöllőre látogat, ahol Gémesi György polgármesterrel a magyar és felvidéki önkormányzatok együttműködésének lehetőségeiről tárgyal.
(MTI korrigálva)