Szaniszló Ferenc kitüntetése eleddig csak a hazai zsidó lerakatban keltett riadalmat. Ma azonban megszólalt Ilan Mor, a "mindenek fölött álló állam" (még) hazánkban állomásozó nagykövete.
Zoom
Ilan Mor Lázár Jánossal, a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság irányítójával. Parancsokat osztogat a gyarmaton
Ezt a közleményt tette közzé az izraeli nagykövetség honlapján:
Megdöbbenéssel értesültem róla, hogy 2013. március 15. alkalmából Szaniszló Ferencet, az EchoTV műsorvezetőjét Táncsics-díjjal tüntették ki. Sajnálatos, hogy ezt a díjat egy olyan újságírónak ítélték oda, aki nyíltan antiszemita, Izrael-ellenes összeesküvés-elméleteket terjeszt, s azt hirdeti, hogy ’Izraelből űzzék ki a zsidó állampolgárokat’, s Izraelt terrorista államnak minősíti. Ez az újságíró Izraelt tekinti ’minden gonoszság forrásának a világban’, s nyíltan megkérdőjelezi a zsidó állam létezésének legitimitását.
Ez az újságíró ugyanazt a terminológiát használja, ugyanazokat az elveket hirdeti, mint a Hamász szélsőséges terrorszervezet, Ahmadinezsád iráni elnök, mindkettőjükhöz hasonlóan Izrael Állam lerombolását kívánja. Egy a kitüntetett magyar újságíró csatlakozik hozzájuk és más Izrael-ellenes és antiszemita erőkhöz, nyíltan támogatva torz elképzeléseiket műsorában az EchoTV-n.
Elméletei nem kaphatnak helyet egy olyan szabad és demokratikus társadalomban, mint Magyarországé. Még az állami médiahatóság is büntetést szabott ki korábban Szaniszlónak az EchoTV-ben elhangzott, zsidó- és romaellenes megjegyzései miatt. Állásfoglalásai az európai és magyarországi új antiszemitizmus klasszikus példái. Ezek a gyűlölet szavai Izrael, a zsidó állam és a zsidó nép ellen, a szabad világ alapvető, demokratikus értékei ellen.
Ezt az embert és gondolatait el kell utasítani, s nem kitüntetni kellett volna. Felhívom a magyar kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges lépést, s vonják vissza ezt a díjat, amelyet a nem megfelelő személynek, s elfogadhatatlan okokból adományoztak. Miközben Izrael és Magyarország együttműködik az antiszemitizmus elleni küzdelemben, az ilyen kitüntetések negatív benyomást keltenek, s rossz irányban vezetnek bennünket.
Őszintén remélem és kívánom, hogy visszavonják e díjat, s minél előbb, annál jobb...
Ilan Mor
Izrael Állam nagykövete
Budapest, 2013. március 18.
Bizony, így követeli - nem kéri, követeli - a kitüntetés visszavonását. Vegyük észre a már nem is leplezett "minél előbb, annál jobb..." szófordulatot, a sejtelmes három ponttal a végén - ilyet egyenrangú felek a diplomáciában nem használnak. Ez nem más, mint fenyegető utasítás.
Ilan Mor azonban nem elégedett meg ennyivel. A kormánynak parancsolgató nagykövet Debrecenbe látogatott, s ott is közölte, mit kell cselekednie a gyarmatnak. A civishir.hu cikkében ezt olvassuk:
Ilan Mor izraeli nagykövet Debrecenben tartott sajtótájékoztatót a zsidó díszvacsora előtt. Kitért a kitüntetett újságíróra is.
A Pásti utcai zsinagóga és környezete felújítására rendezett nagyszabású jótékonysági estet vasárnap a Debreceni Zsidó Hitközség. Az esemény előtt Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete a kulturális értékekről beszélt és felemelte szavát a nemzeti ünnepen államilag elismert újságíró, Szaniszló Ferenc és az általa képviselt elvek ellen. A diplomata az Aranybika halljában – szerény médiaérdeklődés mellett – elmondta, fontos a debreceni zsidó élet megörökítése, az emlékezés arra, hogy miféle zsidó élet volt itt, hiszen a magyar zsidóság elválaszthatatlan az ezeréves magyar kultúrától. Hangsúlyozta: az épületek rendbetételével, a kulturális javak újbóli bemutatásával nem csupán a kenyéradó turizmus lendülhetne fel, de közelebb kerülhetne egymáshoz zsidó és nem zsidó. (A Debreceni Zsidó Hitközség uniós pályázatot nyert a közelmúltban a Pásti utcai zsinagóga rekonstrukciójára).
Semmisítsék meg!
– Sajnálattal tölt el, hogy az Izrael állam ellen konspiratív teóriákat terjesztő, közismerten szélsőséges nézeteket valló Szaniszló Ferenc újságírót Táncsics-díjjal jutalmazták március 15-én – mondta Ilan Mor. Hozzátette: éppen személyes jóbarátja, Balog Zoltán tüntette ki az Echo TV újságíróját; a miniszter sajnálkozása az eset miatt azonban kevés és késő – fogalmazott a nagykövet. – Elvárom a magyar kormánytól és Balog minisztertől, hogy az elismerést semmisítsék meg, hiszen ez egy nagyon rossz üzenet Izrael népének és barátainak. A szólásszabadságnak is vannak határai, s Szaniszló szavaiban mintha egy HAMASZ-vezért hallanánk; uszított.
A cikk felkerült az Izrael Magyarországon nevet viselő Facebook-oldalra is. A hozzászólók között volt egy bátor magyar hölgy, aki nem rejtette véka alá a véleményét. Rövid, de lényegretörő kérdése így hangzik: "Miért nem otthon ugat ez a kutya?"
Balog Zoltán helyében egyébként én most nagyon szégyellném magam. Nem csak azért, amit elműveltem a kitüntetés átadása után, hanem azért is, mert, mint tudjuk, "madarat tolláról, embert barátjáról" – márpedig akinek egy cionista magyargyűlölő a "jó barátja", az tisztességes ember nem lehet.
Bistrán Demeter - Kuruc.info