"Balog Zoltán miniszter annak ellenére tüntette ki Táncsics-díjjal az összeesküvés-elméleteiről ismert Szaniszló Ferencet, hogy a lapunk főmunkatársa által vezetett szakmai bizottság nem támogatta a műsorvezető díjazását"
– magyarázkodik a fideszes Heti Válasz.
"Mellélőttek, akik a Táncsics Mihály-díjra javaslatot tevő kuratóriumot bírálták az elmúlt napokban a rasszista megjegyzéseivel hírhedté vált Szaniszló Ferenc kitüntetése miatt: a bizottság félreérthetetlenül jelezte az emberi erőforrások miniszterének, hogy nem támogatja az Echo TV műsorvezetőjének díjazását – írja a Heti Válasz.
Az egyik legrangosabb magyar újságírói elismerést hárman vehették át Balog Zoltántól a nemzeti ünnep alkalmából: Szaniszló mellett Novotny Zoltán, a Magyar Rádió riportere és Vertse Márta Ágnes, a Vatikáni Rádió magyar adásának szerkesztője. Közülük egyedül Novotny kapta meg a szükséges egyhangú támogatást – erősítette meg a bizottság elnöke, a Heti Válasz főmunkatársa, Osztovits Ágnes, aki aláírásával ellátta a jegyzőkönyvet.
Osztovits mellett Alexa Károly, a Magyar Hírlap munkatársa, Siklósi Beatrix, az MTVA elnökének kulturális főtanácsadója, Ács Jenő, a Börtönújság volt főszerkesztője és Árpási Zoltán, a Somogyi Hírlap és a Békés Megyei Hírlap korábbi főszerkesztője alkotta a kuratóriumot. Szaniszlót a jobboldalinak elkönyvelt Magyar Újságírók Közössége terjesztette fel a díjra, de a bizottság előtt épp Osztovits érvelt amellett, hogy "az újságíró által képviselt zűrzavaros gondolkodás és téveszmék méltatlanná teszik az elismerésre" – derül ki a lapból.
Maga Balog Zoltán már csütörtökön magyarázkodott a döntés miatt, hogy megfeleljen a zsidók elvárásának elhatárolódva az általa kitüntetett embertől, egyértelművé téve: ha tehetné, visszavonná a díjat. A tárca sajtóosztálya az Indexnek elárulta: Halász János kulturális államtitkár javasolta Balognak, hogy a felterjesztett, de elutasított jelöltek közül Szaniszló és Vertse is kapja meg a három embernek kiosztható díjat.
Mint ismeretes, Szaniszló kinevezése miatt tucatnyi metélt és balliberális firkász adta vissza Táncsics-díját az elmúlt napokban.
A Heti Válasz cikkét szemléző HVG mellékelt is egy videót annak szemléltetésére, miért elfogadhatatlan szerintük Szaniszló kitüntetése. Hát persze, hogy a zsidó- és cigánykérdésről van benne szó - ezt nem fogják soha megbocsátani neki az érintettek. De természetesen nem is vágyik senki az ő bocsánatukra. Ja persze, Balog Zoltánon és a Heti Válaszon kívül.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: