Az Egri Törvényszéken csütörtökön megkezdődött az a per, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért nevű cigányvédő szervezet azért indított a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen, mert szerinte a rendőrség "etnikai hovatartozás alapján diszkriminálta a gyöngyöspatai romákat 2011 tavaszán, szélsőséges szervezetek ottani, úgynevezett járőrözése idején".
A TASZ személyhez fűződő jogok, az egyenlő bánásmód megsértése vádjával nyújtotta be keresetét. A szervezet álláspontja szerint a rendőrség tagjai "rokonszenveztek a paramilitáris szervezetek tagjaival", "aláásva a cigányság biztonságérzetét".
Keresetlevelében a TASZ felidézte, hogy 2011 tavaszán "szélsőséges, cigányellenes, paramilitáris szervezetek", a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg "szállták meg" a Heves megyei Gyöngyöspata cigánysorát.
A szervezet szerint ebben a helyzetben a rendőrség - fokozva a "romákkal szemben kialakult ellenséges, megfélemlítő és megszégyenítő légkört" - elkezdte a helyi "romákat" "bagatell szabálysértésekért" keményen bírságolni. Sőt miután a "szélsőséges csoportok" távoztak a cigánysorról, és a település jobbikos polgármestert választott, a rendőrség egészen az év végéig folytatta a járőrözések idején megkezdett - megfogalmazásuk szerint - "aránytalan szabálysértési bírságolási gyakorlatát", és ezzel "az egyenlő bánásmódról szóló törvény szerinti közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg".
A kereset szerint a rendőrség a "szélsőségesek járőrözésének időszakában a cigányokat zaklató paramilitáris szervezetek tagjaival szemben intézkedéseket mulasztott el, így megsértette az egyenlő bánásmódhoz való jogot".
A TASZ arra kérte a bíróságot: állapítsa meg, hogy a rendőrség megsértette "a romák egyenlő bánásmódhoz való jogát azzal, hogy hátrányosan megkülönböztette és zaklatta őket".
A keresetlevélhez a TASZ mellékelt videofelvételeket is, amelyeken az érintettek beszámolnak az őket ért "sérelmekről". A magyarellenes szervezet kérte a 2011 március 1. és december 31. között keletkezett valamennyi szabálysértési akta felülvizsgálatát is.
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság jogi képviselője a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte a törvényszéktől.
Közlése szerint a rendőri erők mindvégig objektív módon, a rendőrségi törvény szerint jártak el, és "alaptalan állítás, hogy együttműködtek volna a szélsőjobboldallal". Hozzátette, az Országgyűlésnek a Gyöngyöspatán történteket vizsgáló bizottsága is megállapította, hogy a rendőrség szakszerűen látta el feladatát.
Mint mondta, a "szélsőséges szervezetek" járőrözésének kezdetekor a rendőri intézkedésre jogszabály hiányában nem volt törvényes lehetőség, ezért a TASZ keresetlevele "felelőtlen és elfogult".
A szabálysértési eljárások megszaporodása annak is a következménye, hogy abban az időszakban koncentráltan sok rendőr volt a helyszínen - mondta a jogtanácsos.
A törvényszék elnöke emlékeztetett arra, hogy a felperesnek először "valószínűsítenie kell a vádat". Ha ez megtörténik, akkor pedig az alperesnek kell bizonyítania, hogy másképp járt el. Ezért a bíróság a bizonyítás kiegészítése érdekében szeptember 19-re halasztotta el a tárgyalást.
(MTI nyomán)
Frissítés: További szaftos részletek az ATV híradójában: