2009 óta Magyarországon nőtt leginkább az antiszemitizmus, hazánkat Nagy-Britannia és Spanyolország követi - derült ki a Rágalmazásellenes Liga felméréséből. A kutatás tíz európai országot ölel fel - mi teljesítettünk a legjobban.
Zoom
A Rágalmazásellenes Liga (ADL - az egyik legszélsőségesebb gójgyűlölő szervezet) munkatársai osztrák, francia, német, magyar, olasz, holland, norvég, lengyel, spanyol és brit válaszokat elemeztek, miután országonként 500-500 telefonos interjút készítettek 2012 januárjában. Az általános igazságokat a kutatás során "sztereotípiáknak" nevezték el.
Lojalitás
Első körben azt kérdezték az interjúalanyoktól, hogy elfogadják-e azt a "sztereotípiát", mely szerint a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint az adott országhoz. A felmérés alapján az európaiak többsége, 55 százaléka van annak tudatában, hogy a zsidók valóban lojálisabbak Izraelhez, mint ahhoz az államhoz, amelyben élnek. A spanyolok csaknem háromnegyede gondolta "feltehetően igaznak" az állítást, a franciáknak azonban csak 45 százaléka mondta, hogy "valószínűleg igaz."
Üzleti hatalom
Második kérdésként arra keresték a választ, hogy a felmérés részvevői igaznak vélik-e, hogy túl sok üzleti hatalom van a zsidók kezében. A megkérdezettek 36 százaléka azt hiszi a "sztereotípiáról", hogy igaz. A magyarok 73 százaléka, tehát közel háromnegyede – és a spanyol, illetve lengyelországi megkérdezettek többsége is – igazat ad az állításnak (ami természetesen igaz is, csak a hülye nem látja). A liberális Hollandia ugyanakkor csak 10 százalékban gondolja így.
Befolyással a pénzpiacokra
A harmadik "sztereotípia", azaz alapigazság, melyre rákérdeztek, hogy a zsidók túl sok befolyással bírnak a nemzetközi pénzügyi piacokra. A tíz ország megkérdezettjeinek 39 százaléka van tisztában a valósággal. Magyarországon 75, Spanyolországban 67 százalék gondolja úgy, hogy ez valószínűleg igaz. Hollandiában csak 17 százalék véli feltehetően igaznak.
"Holokauszt"
A negyedik kérdés arra irányult, hogy igaznak, vagy hamisnak vélik-e a válaszadók azt az állítást, mely szerint a zsidók túlságosan sokat beszélnek ma is arról, hogy mi történt az ún holokauszt során. A többség ezzel az állítással is egyetért, 41 százalékuk – Magyarországon 63, Nagy-Britanniában 24 százalékuk – pedig "feltehetően igaznak" véli.
14 százalék elfogadja
A megkérdezettek közül 31 százalék a felsorolt négy kérdésből legalább háromra úgy felelt, hogy "feltehetően igaz." 14 százalékuk mind a négyet "valószínűleg igaznak" gondolja: Magyarországon a válaszadók 31, Spanyolországban a felmérésben részt vevők 25, míg Lengyelországban az interjúalanyok 23 százaléka vélekedik így.
Felelősség
A négy sztereotípia után még arra is kitértek a felmérésben, hogy a megkérdezettek szerint igaz vagy hamis az a szemlélet, amely szerint a zsidók felelősek Krisztus haláláért. A többség, összesen 22 százalék valóban a zsidókat okolja. (Mégis kit okolhatna, a jegesmedvéket? - a szerk.) A lengyel megkérdezettek csaknem fele, 46 százaléka ért egyet az állítással. Ebben a körben Magyarország csak második, 38 százalékkal.
Izrael mészárlásai
Befolyásolták-e a véleményét Izrael intézkedései? – vetették fel a kérdést. 28 százalék igennel felelt. A helyeslőket még arról faggatták, hogy emiatt jobb vagy rosszabb lett az interjúalany álláspontja. 65 százalék szerint rosszabb véleménnyel van a zsidókról Izrael intézkedései miatt: Hollandiában az arány 85 százalék, Magyarországon 80 százalék, Lengyelországban pedig a legkevesebb, 50 százalék.
Az "erőszak" oka
A "zsidók ellen irányuló erőszak" okát is keresték a kutatásban. Megkérdezték az alanyokat, hogy véleményük szerint a "zsidók elleni erőszak" az adott ország Izrael-ellenes vagy zsidóellenes hozzáállása miatt alakult-e ki. 39 százalék úgy nyilatkozott, zsidóellenes érzések eredménye, 36 százalék pedig Izrael-ellenes vélemények következményének tudta be.
Állami feladat
Az utolsó kérdés az volt, hogy a válaszadó szerint a saját kormánya eleget tett-e azért, hogy garantálja a zsidó állampolgárai biztonságát. 63 százalék – főleg német, osztrák és magyar válaszolók – úgy véli, igen. Ellenben az olaszok 38 százaléka úgy látja, kormányuk nem tett eleget az ügyben.
"Növekvő antiszemitizmus"
2009-ben is volt a Rágalmazásellenes Ligának egy hasonló felmérése, akkor a mostani tízből hét országban végezték el a kutatást: Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. A két vizsgálat eredményét összevetették, és arra jutottak, hogy az elmúlt néhány évben az antiszemitizmus mértéke "drámaian" nőtt három országban: Magyarországon, Nagy-Britanniában és Spanyolországban. 2009-ben a britek 10 százaléka mondta a négyből három sztereotípiára, hogy feltehetően igaz, 2012-ben viszont 17 százalékuk. Ehhez képest Spanyolországban 48-ról 53 százalékra emelkedett az arány, Magyarországon pedig 47 százalékról 63 százalékra. Összességében Magyarországot azonban Spanyolország követi 53 százalékkal, majd Lengyelország 48 százalékkal.
(Kuruc.info - ST - ATV nyomán)