Gyorsított eljárásban, pénteken állítják bíróság elé azt a férfit, aki a Jobbik október 23-ai rendezvényén garázdaságot követett el - közölte a fővárosi ügyészség.
A vádlott a Jobbik fővárosi, Erzsébet téri nyilvános, ünnepi rendezvényén odalépett az al-Dzsazíra hírtelevíziónak a helyszínen forgató horvátországi stábjához, és az élő adást - a riportert kitakarva - több alkalommal megzavarta. Ezután agresszíven lépett fel az operatőrrel szemben, őt legalább egy alkalommal tenyérrel meglökte, majd támadólag ökölbe szorította a kezét. A támadót egy rendőrjárőr a helyszínen elfogta és előállította.
Az ügyészség szerint ez nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A vádlott ellen egyébként eljárás folyik közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt, más bűncselekményért pedig korábban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amelynek a próbaideje még nem járt le.
A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség az őrizetbe vett férfit pénteken 13 órakor gyorsított eljárásban állítja a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé.
(MTI)
Frissítés: Budaházy György felhívása
Október 23-án délután 18:30-kor a Budapest, Erzsébet tér környékéről a köztársaság rendőrsége elhurcolta Kemenár Zoltán barátomat, bajtársunkat, a hazafias tábor egy régi harcosát, a HVIM oszlopos tagját, és egy teljesen mondvacsinált, hazug koncepciós eljárással (hogy tettlegességet alkalmazott valami tv-sekkel szemben, miközben azok alkalmaztak vele szemben), előzetesbe akarják helyezni.
Bajtársunk tárgyalása ma lesz a PKKB-n (Markó u. 25.) 14:30-kor a fszt. 4-ben. Aki tud, menjen a bíróságra, hogy érezze a mellette való kiállást (én sajnos még mindig nem mehetek be Pestre az átkozott "terrorizmus eljárás" miatt), aki látta az esetet, jelentkezzen Gaudi-Nagy Tamásnál, ő fogja személyesen védeni Zolit az tárgyaláson.
Terjesszétek ezt a felhívást!
2. frissítés: Olvasónk levele
Adjon az Isten Kurucok!
Nekem is feltűnt a rendezvényen a külföldi stáb agresszív viselkedése. Azt sem voltak hajlandók elárulni, honnan érkeztek sem magyar, sem angol nyelvű kérdésemre. Válasz helyett visszakérdeztek alig érthető angolsággal: ki kérdezi ezt és miért? Biztonság kedvéért készítettem róluk képeket a telefonommal, ezért nem jó a minőségük.
A felszerelésük egy részét magyar technikusok cipelték, akik azt mondták a fenti kérdésemre, hogy nem tudják, kik ezek az emberek, őket a cégük küldte ki asszisztálni.
Zoom
Zoom
Zoom
3. frissítés: Budaházy információi az ügy részleteiről
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat astoriai rendezvényről a Károly körúton haladva az Erzsébet tér környékén (ahol a Jobbik rendezvénye már véget ért, de még számosan a helyszínen voltak) 18:30 óra környékén Kemenár Zoltán hevesen gesztikuláló, szemlátomást élőben tudósító külföldi médiamunkásokra lett figyelmes. Megragadva a lehetőséget a kamera elé került, és egy "Szabadságot Budaházynak! Szabadságot a politikai foglyoknak!" feliratú matricát mutatott fel, melyet az operatőr annyira nehezményezett, hogy támadólag lépett fel a hazafival szemben, megragadva annak a karját. Zoli kiszabadította magát a fogásból, talán el is lökte magától a férfit, miközben felháborodva számon kérte a támadólag fellépő személyt.
Ebben a pillanatban 3-4 rendőr lépett oda hozzá, és közölték vele, hogy garázdaság miatt elő kívánják állítani. Kemenár Zoltán azonnal jelezte, hogy semmiféle garázdaságról itt szó nem lehet, nem követett el semmit, kész tisztázni a helyzetet. Ekkor újabb rendőrök érkeztek, akik gyakorlatilag már körbevették a végig együttműködő, de ugyanakkor tudatos, a rendőri intézkedés jogalapját, az előállítás szándékát határozottan kifogásoló hazafit.
Előállították az V. kerületi rendőrkapitányságra, ahol egy önmagát tisztázó, részletes vallomást tett.
Átszállították a Gyorskocsi utcai fogdába, ahol érthetetlen módon az üggyel kapcsolatos minden iratot is elvettek tőle.