Bezár!
2020. augusztus 13., csütörtök, Ipoly, Áldáska, Ibolya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:37 Török miniszter: távoktatással indul a tanév22:23 A brit tudósok legnagyobb felfedezése: mégsem kellene minden fertőzöttet a vírus áldozatának tekinteni22:11 Hazai illúziók22:04 A Kurszk tengeralattjáró pusztulásának 20. évfordulójára emlékeztek Oroszországban21:48 Aszad: az amerikai szankciók a terroristáknak nyújtanak támogatást21:32 Európa legkorábbi ismert csonteszközeit azonosították20:53 Oroszország önellátóvá teszi magát ritkaföldfémekből20:22 "Szervezetünk nagyon meggyengült" - Simonka György kizárását kezdeményezték a Fideszből20:02 Hát persze hogy aggódik Pompeo a fehéroroszországi fejlemények miatt19:40 Levelet kapott az Opre Roma, rossz hír van benne19:25 Egy keréken, 236-tal hajtó motoros balesetezett - másnap19:09 Hárman meghaltak, hatan megsérültek a skóciai vonatbalesetben18:38 Ideges volt a fiatal, teljesen érthető, hogy összetörte Veszprém herendi életfáját18:13 Meglepődött a nagymama, amikor drogos purdék helyett rendőrök nyitottak be hozzá17:56 Megtalálták a T-rex unokatestvérét
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Holokamu ::

Panaszkodik a kormány: a magyar antiszemiták miatt nem tudják szorosabbra fűzni a kapcsolatokat Amerikával

Reklám

A magyar kormány antiszemitizmus elleni fellépéséről ír a Le Monde és a Jerusalem Post.
A magyar jobboldal fordulata az antiszemitizmust illetően címmel közölt elemzést a Le Monde. A "mértékadó francia balliberális napilap" szerint a magyar kormány, amelyet sokáig azzal vádoltak, hogy elnéző a szélsőjobboldal antiszemita kijelentéseivel szemben, mostanában a témában mutatott ügybuzgalmával jeleskedik, és bátorítja a megemlékezéseket a "magyarországi holokauszt" jövőre esedékes hetvenedik évfordulójára.
A tudósító Joelle Stolz szerint a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által október elején szervezett budapesti konferencia fordulópontot jelent Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Martonyi János külügyminiszter "határozott felszólalásával", amelyben elismerték "a magyar állam felelősségét a holokausztban". Ezzel szakítottak azzal, az új alaptörvény preambulumában is implicit módon megfogalmazott, elterjedt nézettel, amely szerint "a nácik a felelősek a magyarországi deportálásokért", Horthy pedig leállította azokat.
A Le Monde arra emlékeztetett, hogy Magyarország már 1946-ban elismerte aktív szerepét a deportálásokban, és Kovács András "holokauszt-szakértőt" idézve kiemelte: az újdonság most annak a hangsúlyozása volt, elsősorban Martonyi részéről, hogy nem személyes véleményről van szó, hanem a magyar kormány hivatalos álláspontjáról.
A lap szerint miközben a fizikai támadás ritka, a magyar antiszemitizmusra "olyan verbális agresszivitás jellemző", amely már nem létezik Nyugat-Európában. Más uniós országokban elképzelhetetlen lenne, hogy egy államilag támogatott intézmény, mint az Újszínház, "antiszemita darabot tervezzen műsorára tűzni", vagy hogy egy parlamenti képviselő azt javasolja, készüljön lista a zsidó származású képviselőkről.
A tudósító úgy látja, hogy a Fidesz eddig a legtöbb esetben "lanyhán reagált erre a vitriolos retorikára", és "saját soraiban is megtűrte az antiszemitákat". A 2014-es választások közeledtével azonban a kormánypárt hangnemet váltott: az antiszemitizmus elleni harccal ugyanis el tudja szigetelni a "szélsőjobboldalt", amellyel a globalizáció veszteseinek szavazataiért versenyez - írta Joelle Stolz.
New York-i pr-cég a "zsidó közösség megszólításáért"
A Jerusalem Post című izraeli napilap arról írt kedden, hogy a magyar kormány New York-i pr-szakértők segítségével és a "magyar zsidók" tömeges deportálására emlékezésekkel igyekszik megcáfolni azt a szerinte téves nézetet, hogy nem lép fel kellő határozottsággal a "hazai szélsőségekkel" szemben.
Kumin Ferenc, a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár múlt héten a Jewish Telegraphic Agency izraeli hírügynökségnek adott interjúban arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban sok szó esik a magyarországi antiszemitizmusról és rasszizmusról. "Szeretnénk erről a kérdésről reális képet adni. Nem azt mondjuk, hogy ez nem létezik, de bizonyos esetekben eltúlozzák az ügyet" - idézte a Jerusalem Post a helyettes államtitkárt. Kumin Ferenc ugyanakkor elismerte, hogy Magyarország szélsőségeskénti megítélése az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy az ország erősítse kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Az izraeli lap szerint Kumin Ferenc nyilatkozata annak az igyekezetnek a része, hogy eloszlassák azokat az aggályokat, amelyek szerint Magyarország nem lép fel az egyre erősödő antiszemitizmus - különös tekintettel a "szélsőjobboldali Jobbik" - ellen. A lap felidézte, hogy a magyar kormány 2014-ben holokauszt-emlékévet rendez, és hétfőn azt is bejelentették, hogy igénybe veszik a New York-i székhelyű Burston-Marsteller nagynevű pr-cég szolgáltatásait, részben azzal a céllal, hogy megszólítsák a zsidó közösséget - írta az izraeli lap.
Andrew Baker rabbi, az American Jewish Committee amerikai zsidó szervezet nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója Navracsics Tibor szavaival kapcsolatban azt mondta, hogy az Magyarországon "erőteljes kijelentésnek" számít, de valójában "a legtöbb állam már korábban eljutott oda, hogy elismerje a saját felelősségét". Andrew Baker szerint most az a kérdés, hogy ezek puszta szavak maradnak-e, vagy gyakorlati következményük is lesz - írja a Jerusalem Post.
(MTI nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready