Traian Basescu csütörtökön felhívást intézett a magyarországi politikusokhoz, hogy "romániai" látogatásuk során "tanúsítsanak tiszteletet" az országgal szemben. Ezt megelőzően "magyarországi szélsőséges személyek és csoportok romániai tevékenységét" elemezte ki "munkaülésén" a román államfő és a miniszterelnök a titkosszolgálatok vezetőivel.

A rablók követelnek tiszteletet
Traian Basescu államfő csütörtök esti sajtótájékoztatóján felhívást intézett a magyarországi politikusokhoz, hogy "romániai látogatásuk során tanúsítsanak tiszteletet az országgal szemben". Az elnök leszögezte: a hatóságok nem fogják tolerálni az alkotmányellenes megnyilatkozásokat.
"Bárki kiutasítható, ha nem tartja tiszteletben az alaptörvényt. Én kampányoltam már a spanyolországi románok körében, de soha nem engedtem meg magamnak szeparatista útmutatásokat Katalónia esetében” – jelentette ki Basescu, megalkotva az évtized leghamisabb párhuzamát.
Basescu nem tudja: Székelyföld nem Románia!
Vona Gábor neki címzett levelére utalva közölte: azok a magyar politikusok "űznek politikai játékot", akik "Romániába" látogatva "adnak tanácsot" az itteni hatóságoknak a közigazgatási átszervezésről vagy az alkotmány módosításáról.
"Nem fogadunk el leckét a magyar politikusoktól a kisebbségek kezelése terén, ellenkezőleg: ők vehetnének példát rólunk. Nem hiszem, hogy a magyarországi románok ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint a romániai magyarok” – jelentette ki Basescu, újabb aljas húzást alkalmazva, hiszen a magyarországi románok önként jöttek ide pl. vendégmunkásként, míg az erdélyi magyarokat a területtel együtt "vették birtokba" a tolvaj megszállók.
Basescu azt is hozzátette: Bukarest alaposan tájékozódott Vona "romániai" tevékenységéről, "antiszemita megnyilvánulásairól”.
A titkosszolgálatok vezetőivel egyeztettek
Ezt megelőzően a "magyarországi szélsőséges személyek és csoportok romániai tevékenységét" elemezte csütörtöki "munkaülésén” Traian Basescu és Victor Ponta miniszterelnök a titkosszolgálatok vezetőivel. A bukaresti Cotroceni-palotában lezajlott megbeszélés után a kormányfő közölte, elsősorban az elmúlt időszakban tapasztalt "provokációk” kerültek terítékre, amelyek szerinte folytatódni fognak az április 6-ai magyarországi választásokat megelőző kampányban.
"Egyértelmű, hogy a jelenlegi választási kampány során azok a szélsőséges erők, amelyek nem találják a helyüket Magyarországon, Románia területén korteskednek” – jelentette ki Ponta. A kormányfő Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábbi álláspontjára is hivatkozott, miszerint a Jobbik erdélyi tevékenysége kárt okozhat az erdélyi magyarságnak.
A bocskorosok és az "intelligens megoldás"
Ponta hozzátette: "a magyarországi szélsőségesek tevékenysége a romániai magyarok ellen is irányul". Vona Gábor, a Jobbik elnökének esetleges romániai kitiltása kapcsán a miniszterelnök elmondta, csütörtökön újabb jelentést kap e tekintetben a belügyminisztériumtól és a hírszerző szolgálatoktól, pénteken pedig várhatóan megszületik a román hatóságok döntése is.
"Törvényes és intelligens megoldásra törekszünk, nem szeretnénk ugyanis azok malmára hajtani a vizet, akik tulajdonképpen olajat öntenek a tűzre” – közölte Ponta, hozzátéve: a hatályos törvények szerint adminisztratív úton megtagadható bizonyos uniós állampolgároktól, hogy belépjenek Romániába.
(Kuruc.info - Krónika nyomán)
Korábban írtuk: