A Bartók Rádió Muzsikáló délután című műsora keretében ma délután fél öt körül ismét megszólal a Rádió minden csatornájának műsorszerkezetét átalakító, fölforgató szoclib társulat által 2007-ben megszüntetett Ki nyer ma? című komolyzenei játékos vetélkedő. Az egyik hajdani otthonában, a budapesti Astoria Szállóban megelevenedő műsor vezetője, a kérdések föltevője, amiképpen az 1969-es első adástól kezdve a hét évvel ezelőtti elhallgattatásáig, ezúttal is a játék kiötlője, Czigány György zongoraművész, újságíró és kortárs költő lesz.
Zoom
A Ki nyer ma? búcsúadása 2007. szeptember 28-án Czigány Györggyel
Az idősebbek fülében még ismerősen cseng majd a Ki nyer ma? pénteken délután fél öt körül ismét fölhangzó, Tamássy Zdenkó komponálta szignálja, amelyet a műsor indulása, 1969 márciusától a 2007-ben bekövetkezett elnémításáig szombat, illetve vasár- és az ünnepnapok kivételével harmincnyolc esztendőn keresztül naponta hallhattunk a Kossuth Rádió Déli Krónikája után. Pénteken általában egy-egy vidéki nagyobb településre rándult le a műsor stábja, de a rádiós játék igazi és állandó otthona az idén száz esztendős Astoria Szálló volt. A 12:20 órakor kezdődött műsor idején az Astoria halljának Kossuth Lajos utcára néző hatalmas ablaka előtt a járdán mindig kisebb-nagyobb járókelő csoport állt meg és a járdán követte a játékot.
Zoom
A zenei játék Sopronban az 1970-es években Boros Anikó (jobbról) vezetésével
A Ki nyer ma? "szülőhelye" 1969. március 3-án azonban a nagykörúti New York Kávéház (a szocialista világban: Hungária) volt. Meg merjük kockáztatni a föltevést, hogy a műsor születésénél, mindjárt az első napon is jelenlevők közül a műsort elindító Czigány Györgyön kívül ma már csak e sorok írója van az élők sorában. A kezdetkor, de később is, művelt, az 1945 utáni ilyen-olyan politikai tisztogatást túlélt, deklasszált, ezért a kommunista renddel eleve szemben álló, nemzeti érzésű emberek találkozóhelye volt a Ki nyer ma? Incze László, aki Észak-Erdély újbóli elcsatolása után menekült Budapestre, a Jules-nek (Zsül) becézett Gyula bácsi, vagy Mann Daisy, a neves építész, Mann József nagy magyar szívvel megáldott, a társadalom peremére szorított leánya. De meg kell említeni a még körünkben levő Czárán István postamérnököt, Hont Pált, Mócza Terézt, Baló Zoltánnét és Villmányi Zitát is.
Czigány György mellett később mások is bekapcsolódtak a játékvezetésbe, így például az 1997-ben eltávozott Zsoldos Péter, neves sci-fi író, a rádió zenei szerkesztő-riportere, Boros Anikó, Boros Attila, Antal Imre, Meixner Mihály, Varga F. István, Némethy Attila zongoraművész vagy Magyar Kornél. A műsort 2007 szeptemberében szüntették meg a közszolgálati főadón, majd rövidebb ideig csak a kevesek számára elérhető regionális adókra került. Az akkor Juhász Judit igazgatta Magyar Katolikus Rádió vállalta, hogy otthont ad a száműzött műsornak, amelyet 2011 nyaráig Mi ez a szép? címen a Délibáb utcából közvetítettek.
Zoom
A búcsúadás 2007-ben az Astoria Szálló halljában
A Ki nyer ma? című rádióműsor megszüntetése, fokozatos kivéreztetése elleni társadalmi tiltakozást, illetve újraindítását követelő petíciót 2007-ben e sorok írója indította útjára a Nemzeti Hírhálón, majd folytattuk a Kuruc.infón. A petíció úgynevezett nyitólapja ma már nem érhető el a világhálón (mi azonban mentettük), ám annak idején, amíg elérhető volt, összesen 1554-en írták alá az anyaországban és a határainkon túl, köztük neves személyek. Mondanunk sem kell, hogy a rádió magyargyűlölő, jórészt az SZDSZ által küldött vezetői rá sem hederítettek a tiltakozásra, választ a mai napig nem kapott a több mint másfél ezer aláíró.
A Ki nyer ma? pénteken délután fél ötkor tehát ismét adótoronyra kerül az eredeti szignállal és a műsort kitaláló, életre hívó Czigány György vezetésével a Bartók Rádióban, s a szerkesztők 15 órától várják a helyszínre a komolyzene iránt érdeklődőket. Az előzetes tervek szerint a Ki nyer ma? mostantól havonta egyszer szólal majd meg a Bartók Rádió hullámhosszán.
Hering József - Kuruc.info
Frissítés: Az Astoria Szállóban közben péntek délután szép számú zenekedvelő érdeklődő jött össze, hogy tanúja lehessen a Ki nyer ma? újjáéledésének. Némethy Attila zongoraművész, a rádió zenei szerkesztő-riportere, a játék és muzsika egyik korábbi vezetője várta a közönséget és a négy óra után megérkező Czigány Györgyöt, az élő legendát, akit véleményünk szerint az általa kitalált és megvalósított műsorral nagyjából egy időben intellektuális ereje teljében küldtek nyugállományba.
Zoom
Czigány György (balról) és Némethy Attila ma az Astoriában
Czigány György - amiképpen hajdanában - ma délután is föltette az öt kérdést, ezúttal Hont Pálnak, az egyik "legősibb", még élő, most is mindent tudó Ki nyer ma?-játékosnak. Amint fentebb már megírtuk, a megújult Ki nyer ma? legközelebbi játékára legközelebb egy hónap múlva kerül sor, ugyancsak az Astoria Szálló halljában.
Zoom
Aki ma válaszolt és nyert: Hont Pál
Olvasóink kommentjeivel egyetértve mi is föltesszük a kérdést: miért nem sűrűbben, s miért nem a nemzeti főadón, a Kossuth Rádió hullámhosszán, ahol olyan nagy hallgatottságot élvezett, s ahonnan 2007-ben száműzték? Kérdésünkre a választ talán megadja az Országgyűlés nemsokára ismét fölálló, új összetételű Kulturális és Oktatási Bizottsága (az oktatás kifejezést a jelenlegi álláspont szerint nem szerepelteti majd a bizottság nevében a "nemzeti" kétharmad - a szerk.).
H. J. - Kuruc.info