Tovább húzódhat a jobbikos Kovács Béla mentelmi jogának tárgyalása az Európai Parlamentben, miután kiderült, hogy a politikus nem vesz részt a csütörtöki meghallgatáson - írta az Eurológus blog.
A kémbotrányba keveredett Kovács Béla halasztást kért a csütörtöki EP-meghallgatásra, ahol a mentelmi jogának felfüggesztéséről tárgyalnának - közölte az Eurológus. A beszámoló szerint az új időpont május 6-a.
A képviselő eddig nem mondott le a mentelmi jogáról. Az EP megvonhatja a mentelmi jogát, a brüsszeli testület mégis hónapok óta nem tudott döntést hozni az ügyben. A hivatalos magyarázat szerint a magyar hatóságoktól kapott dokumentumokat nem találták eddig elég kielégítőnek ahhoz, hogy alaposan megfontolhassák a kérdést.
A meghallgatás után a szakbizottság tagjai megvitatják, hogy indokoltnak látják-e a mentelmi jog felfüggesztését. Két esetben állhatnak ki a gyanúsított képviselő igaza mellett: ha politikai támadást látnak a gyanúsítás mögött, illetve ha a mentelmi jog felfüggesztését a képviselő valamelyik korábbi véleménynyilvánítására alapozva kérvényezik - tette hozzá az Eurológus.
Az EP nem arról dönt, hogy Kovács Béla vétkes-e az ellene felhozott vádakban, mindössze megteremti a lehetőséget arra, hogy a magyar hatóságok eljárást indíthassanak ellene.
(HVG nyomán)