A központi rendezvények a nemzeti lobogó felvonásával kezdődnek Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a fővárosi Magyarság Házában, Kövér László házelnök Hatvanban mond beszédet.
A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala által szervezett központi események keretében csütörtökön 9 órakor Benkő Tibor vezérkari főnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren. A Magyarság Házában 10 órakor kezdődő megemlékezésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter mond beszédet. Délután fél 5-től hagyományőrző előadásokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a szervezők a Halászbástyánál.
A rendezvények miatt a Kossuth tér és a budai Vár környékén forgalomkorlátozásokra kell készülni. Csütörtökön 0 órától 11 óráig a budai várban a Fortuna utcában és az Országház utcában, a Kard utca és a Szentháromság tér között, illetve a Hunyadi János út sorompó utáni részén tilos lesz a parkolás.
Emellett ugyancsak parkolási tilalom lesz érvényben csütörtökön 0 órától 10 óráig az V. kerületben a Szalay utcának a Kossuth tér és Honvéd utca közti szakaszán, valamint az Alkotmány utca teljes hosszában mindkét oldalon. Megállási tilalom lesz továbbá a Báthory utcában a Kossuth tér és a Szalay utca között, a Honvéd utcában a Szalay utca és a Szabadság tér között, a Kozma utcában és a Vértanúk terén, valamint a Vécsey utca teljes hosszában.
Emellett csütörtök délelőtt 9 és 10 között a 2-es villamos rövidebb útvonalon, a Kossuth térig közlekedik. A központi programokról bővebb információ található a www.nrh.kormany.hu oldalon.
Este 7 órától megemlékezést tart a fővárosban a Magyar Írószövetség, a résztvevőket Szentmártoni János költő, a szervezet elnöke köszönti, emlékbeszédet mond Hóvári János történész, az Eötvös Collegium Baráti Körének alelnöke. Lezsák Sándor költő, az Országgyűlés alelnöke, a kuratórium elnöke átadja a Teleki Pál-emlékérmeket.
Hatvanban délután 4 órától Elveszett kézszorítás… címmel tartanak városi megemlékezést, amelyen beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Horváth Richárd (Fidesz-KDNP) polgármester.
Veszprémben délután 6 órától a Fidesz veszprémi szervezetének megemlékezésén Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke mond beszédet.
Országszerte több más helyen is tartanak megemlékezést, politikusok, történészek szólalnak fel a trianoni diktátum aláírásának 95. évfordulóján. Programok lesznek Miskolcon, Hódmezővásárhelyen Szombathelyen, Nyíregyházán, Szolnokon, Békéscsabán, Balassagyarmaton, Kaposváron, Berettyóújfalun, Agyagosszergényben, Szekszárdon, Komáromban, Keszthelyen és Pécsett is.
Kulturális és jótékonysági programok is lesznek csütörtökön
A hivatalos megemlékezések mellett hagyományőrző előadásokat, koncerteket és a kárpátaljaiak javára gyűjtő jótékonysági rendezvényeket is tartanak csütörtökön, a "trianoni békeszerződés aláírásához kötődő nemzeti összetartozás napján".
A budai Várban, a Halászbástyánál felállított színpadon családi programokkal várja az érdeklődőket a központi "ünnepségeket" szervező Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala (HM NRH). Délután fél 5-kor kezdődik a madéfalvi hagyományőrzők műsora, majd az Imágó Tánctársulás a Magyar Állami Népi Együttes táncosainak közreműködésével a Kárpát-medence meghatározó területeiről származó viseleteket mutat be egy rendhagyó előadás keretében.
Este 7 órakor kezdődik a 15 éves Besh o droM zenekar koncertje és táncháza, amelyen közreműködik a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató verseny győztes párosa, Kaszai Lili és Fudák Kristóf is.
A XIII. kerületi József Attila Színházban jótékonysági gálát rendeznek Kárpátaljáért Bernáth Ferenc gitárművész, Pál István Szalonna és bandája, valamint a Carpathian Dance tánccsoport közreműködésével.
Egerben délután 2 órától az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola sportrendezvényt szervez a nemzeti összetartozás napján. A nevezési díjakból befolyt összegből és a további adományokból kárpátaljai gyerekek parádi táborozását szeretnék támogatni.
(MTI nyomán)