Kényszerleszállást hajtott végre szerda délelőtt a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőgépe, a pilóta katapultált - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel. Nem nyílt ki teljesen az orrfutómű, a pilóta katapultált, a kecskeméti kórházban van, az állapota stabil - mondta el az M1-nek Orosz Zoltán altábornagy.
Zoom
A HM azt írta: június 10-én a Magyar Honvédség egyik JAS-39 C Gripen típusú repülőgépén a felszállás után a repülést veszélyeztető műszaki hiba lépett fel, ennek következtében a pilóta megfelelő biztosítás mellett 10 óra 52 perckor kényszerleszállást hajtott végre, miközben katapultált. A pilóta eszméleténél van, orvosok vizsgálják - áll a közleményben. Az esetről a Honvédelmi Minisztérium szerda délben sajtótájékoztatót tart Budapesten.
A pilóta, miután kiürítette a tankot, végrehajtotta a hasra szállást, katapultált, megsérült, a kecskeméti kórházban van, az állapota stabil, a gép "valószínűleg" javítható - tette hozzá az esetről beszámoló Orosz Zoltán altábornagy az M1 aktuális csatornán. Ő is azt mondta, szinte biztos, hogy műszaki hiba történt, mert nem nyílt ki teljesen az orrfutómű.
Az M1-en megszólaló volt Gripen-pilóta is úgy tudja, nem nyílt ki az együléses gép futóműve, a pilóta testi épsége védelmében ezek után döntött úgy, hogy elhagyja a gépet. A szakember a műsorban hangsúlyozta: "nagyon megbízható gépről van szó", amelybe most is bármikor beleülne. Ilyen eset mindenhol előfordul - tette hozzá. A szakértő határozottan kizárta, hogy a pilóta hibázott volna.
(MTI nyomán)
Jobbik: teljes körűen vizsgálják át a Gripeneket!
Rövid időn belül a 14 magyar Gripenből a másodiknál lépett fel oly mértékű műszaki hiba, ami amellett, hogy a pilóta testi épségét is veszélyezteti, kérdéseket is vet fel.
Mivel Magyarország saját légterén kívül Szlovénia, illetve az ősztől a Baltikum légterének védelmét is köteles ellátni, ezért a Jobbik szorgalmazza, hogy a magyar légierő összes Gripen vadászgépét alaposan és teljes körűen vizsgálják át műszakilag. Ez elengedhetetlen a magyar pilóták életének, testi épségének védelme érdekében.
A Jobbik a műszaki vizsgálat eredményének megvitatását a Nemzetbiztonsági Bizottság előtt is szükségesnek tartja - írja közleményében Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja.
2. frissítés: nyolc napon túl gyógyuló sérülés
Budapestre vitték, és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban kezelik azt a Gripen-pilótát, aki katapultált szerdán Kecskeméten. Az őrnagy nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, állapota stabil - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-t.
A közleményben azt írták: a pilóta "példás helytállással megmentette" a magyar légierő vadászrepülőgépét, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált Kecskeméten. Közölték: a honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépe kevéssel 9 óra után kiképzési repülésre szállt fel. A pilóta nem sokkal később "deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így "félállásban" maradt.
A honvédség azonnal riasztotta a mentő- és tűzoltóegységeket. A légi kutató-mentő szolgálat és az Országos Mentőszolgálat szentesi helikoptere Kecskemétre települt. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán.
Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok alapján a vadászgép javítható - olvasható a HM közleményében.
A honvéd vezérkar helyettes főnöke, Orosz Zoltán altábornagy korábbi, szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: Kádár Sándor őrnagy már sok órát repült, tapasztalt pilóta.
Teljesen normális eljárásnak nevezte, hogy az eset után átvizsgálják a hazai Gripeneket, és addig a földön maradnak, de a meghibásodás jellege nem olyan, hogy "a típust le kellene tiltani". Összefüggés a csehországi balesettel nincs - jegyezte meg kérdésre válaszolva, de kiemelte, "láthatóan és érzékelhetően műszaki jellegű a probléma".
A cáslavi reptéren május 19-én történt másik Gripen-balesetet továbbra is vizsgálják a cseh, a magyar és a svéd illetékesek - mondta, hozzátette: hasonló vizsgálatot folytat le a HM ebben az ügyben, mint a csehországi esettel kapcsolatban. Egy másik kérdésre válaszolva Orosz Zoltán közölte: nem gátolja az ország légtérvédelmét és vállalt nemzetközi vállalásainak teljesítését, hozzátéve, hogy a két gép kiesése természetesen okoz nehézségeket.
(MTI)
3. frissítés: csigolyatörést szenvedett a pilóta