Bevándorlók lépték át a horvát–magyar határt, a Baranya megyei Illocskán jelentek meg. A szomszédos falu, Magyarbóly polgármestere megerősítette az információt, azt mondta, 42 "menekült" jelent meg Illocskán 13 óra környékén. Békésen üldögélnek a faluban, az illocskai polgármester ivóvízzel látta el őket.
A Bama szerint a helyszínen megjelentek a rendőrautók, megkezdték a hivatalos intézkedést. A helyiek elmondásából az derül ki, hogy a zöldhatáron érkeztek.
Egy illocskai lakos azt mondta, folyamatosan jönnek a horvát határnál be a faluba.
A környező településeken is fokozott hatósági ellenőrzés van, azzal számolnak, hogy ott is megjelennek a "menekültek".
Rendőrségi furgonokkal valószínűleg Pécsre szállítják az Illocskán elfogott migránsokat, akiknek komoly utánpótlásuk lehet. A kiskőszegi határátkelőről érkezhetnek többen. A Sky News élő adása szerint rengetegen jönnek és várakoznak Kiskőszegnél.
A Bama tudósítói beszéltek az ott lévő migránsokkal, akik a faluban maradtak, afgán nemzetiségűek. Elmondásuk szerint horvát rendőrök kísérték őket a határig, és a határ másik oldalán kétezren lehetnek még, akik szintén át akarnak jönni Magyarországra.
Frissítés: egyre többen jönnek
Közben újabb és újabb migránsokat hoznak be a töltésről, kialakítottak egy tranzitzónát Illocskán. Kisebb csomagokkal érkeznek, szemeteszsákokat raktak ki nekik. Szírek, irakiak is vannak az afgán többségű bevándorlók között. A polgármester elmondta, hogy éjszakára gondoskodnak szállásról.
Egy nagyobb területen, a falu focipályáján alakítják ki hamarosan az új tranzitzónát, hogy szervezettebb keretek között lehessen a hatósági munkát végezni. Eközben újabb busszal szállítják tovább a "menekülteket", rövid ruházatátvizsgálás után szállnak a járműre.
A rendőrség közleményt adott ki, miszerint a migránsok a zöldhatáron jöttek Magyarország területére. Több, külföldi személyekből álló csoportot vontak intézkedés alá a délutáni órákban. A külföldiek magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, így őket a rendőrök előállították, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben.
A rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot.
(Bama - Index nyomán)