Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) további biztonsági intézkedéseket kérve, tekintettel a szélsőséges iszlám európai megjelenésére és az elmúlt hetek terrortámadásaira - írta a Magyar Idők.
Zoom
"A megváltozott helyzetben különösen fontosnak tartjuk, hogy a magyar kormány megvédjen minden magyar állampolgárt, beleértve a zsidó közösség tagjait is" - mondta a Heisler András, a Mazsihisz elnöke.
Hozzátette, hogy az európai terrorcselekményekre tekintettel "mindent megtesznek azért, hogy a közösség érdekében javítsák a Mazsihisz önvédelmi képességét, ez azonban állami közreműködés nélkül nem megy".
Mindeközben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) folyamatosan egyeztet a rendőrséggel arról, hogy a december 6-án kezdődő hanukát biztonságos körülmények között meg lehet-e tartani.
Amíg csak a gojokat veszélyeztették, addig segítették a hódítókat
Frölich Róbert, Magyarország főrabbija például ezt mondta a cseh megoldás kapcsán (amikor azzal próbálkoztak, hogy a migránsok azonosításának és családtagok számontartásának céljából kezükre számokat írva jelölték meg őket):
Szörnyű volt látni a képeket, melyeken a rendőrség számokat ír emberek karjaira. Auschwitzra emlékeztetett. Aztán embereket vonatokra rakni fegyveres őrök által, hogy táborokba legyenek szállítva, ahol bezárják őket? Persze, hogy a holokauszt visszhangzik ebben.
A most a hanuka megtartása miatt aggódó EMIH egymilliós gyógyszeradományt vitt nekik, Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke gyűjtést szervezett az idegeneknek. A zsidó Jewish Telegraphic Agency számol be róla:
Magyarországi zsidók 5000 USA dollárt [közel másfél millió forint] és kb. fél tonna ételt és nem romló dolgokat gyűjtöttek a közel-keleti menekülteknek. 'Jelenleg 100 és 150 közötti azon zsidók száma, akikről tudom, hogy részt vettek a folyamatban' - mondta Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke. [...] A holokauszt tanulságait felhozva, több jelentős európai rabbi, köztük Franciaország főrabbija, Haim Korsia és Britannia korábbi főrabbija, Jonathan Sacks ösztökélték az európai kormányokat, hogy bánjanak a menekültekkel jóságosan és találjanak a helyzetükre megoldást. 'Mint kelet-európai zsidók, tudjuk, milyen érzés menekülni otthonainkból' - mondta Radnóti a JTA-nak.
Szintén a Jewish Telegraphic Agency beszámolója szerint a Mazsihisz Budapesten állított fel gyűjtőpontokat, ahonnan az ételeket vitték, így valószínű, hogy a pénzt se saját zsebből dobták össze.
Most meg rácsodálkoznak a "szélsőséges iszlám Európai megjelenésére", és azoktól a gojoktól kérnek segítséget, akik ellen fajtájuk behívta ezt a hordát...
(MTI, illetve korábbi cikkünk nyomán)