Hosszú évek óta átlagosan 30 ezerrel többen halnak meg, mint születnek hazánkban évente a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár rémisztő adatnak nevezte az M1 Aktuális csatorna műsorában, hogy ma a 30 éves nők 60, a negyvenévesek 40 százaléka gyermektelen, pedig Magyarországon minél több gyermek születik egy családban, az társadalmi szempontból annál hasznosabb.
Zoom
A korábban a legtermékenyebb életkorúnak számító huszonéves nők helyét egyre inkább a harmincas éveik elején járók veszik át: folyamatosan tolódik későbbre az első gyerek vállalásának ideje.
Feláldozva a karrier oltárán
A szakemberek szerint a rémisztő adatok hátterében főként a karrierépítés, a párkapcsolatok átalakulása és a nehezebb anyagi helyzet állhatnak. A különböző, a témával foglalkozó tanulmányok emellett az otthonteremtés nehézségeit, egészségügyi okokat, pszichés problémákat is említenek.
Dr. Farkas Zsuzsa szociológus a Heves Megyei Hírlapnak elmondta, hogy egy másik okot is figyelembe kell vennünk, mely szerint a 15-29 évesek 40 százaléka nem is nagyon akar elköltözni a kényelmet, biztonságot jelentő szülői házból.
(Ripost - Heol nyomán)
Kapcsolódó: