Alaposan bevásárolt az állami földekből L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár neje. December közepén számolt be arról a Blikk, hogy a pedagógus végzettségű, fitneszedzőként dolgozó feleség, Vass Eszter Nadapnál egy 34 hektáros birtokot vett meg 21 millió forintért.
Ez azonban eltörpül az azóta megszerzett földjeihez képest: Gárdonyban 198 hektárt, Seregélyesen 36 hektárt, Nadapon pedig további 10 hektárnyi földet vitt el az állami árverésen. Ez azt jelenti, hogy a fideszes politikus üzlet- és házastársa összesen 278 hektár föld tulajdonjogát nyerte el a Velencei-tó környékén. L. Simonéknak a szerződéskötési díjakkal együtt összesen 281 millió forintot (!) kell kicsengetniük pár hónapon belül.
A bulvárlap kereste a politikust és feleségét is, hogy honnan van rá pénzük, de péntek estig nem válaszoltak. Pedig fontos lenne, mert sem a cégeik beszámolóiból, sem L. Simon vagyonnyilatkozatából nem tűnik úgy, hogy lenne fedezetük ekkora összegre, hiába kaptak korábban több tízmilliós állami támogatásokat a vállalkozásaik.
Zoom
A Simon és Simon Kft. tavaly súlyosan veszteséges volt, az Agárdi Aratrum Kft. pedig sovány 4 millió forintos eredményt hozott, de azt sem vették ki osztalékként. A harmadik cégüket, a Velencei-tavi Borászati Kft.-t tavaly nyáron szerezték meg. Az államtitkár vagyonnyilatkozatában pedig 33 milliós megtakarításról számolt be 19 millió forintos adósság mellett, ami szintén elégtelen ekkora tételre.
Ha L. Simonék a szuperkedvezményes államilag támogatott hitelre veszik meg az állami földeket, akkor is 60 millió forintnyi önrészt kell leperkálniuk. A fennmaradó összegre pedig az államilag garantált 1,95 százalékos kamat esetén is 2,2 millió forint lenne a havi törlesztőrészletük a Blikk számításai szerint tízéves futamidő esetén.
Bár a jelenleg rendelkezésünkre álló adatokból az sem világos, hogy miből tudnák kifizetni az önrészt, de ha mégis, a törlesztőrészletekre kevésnek tűnik a jövedelmük. L. Simon államtitkári és képviselői fizetése nettóban valamivel több, mint 900 ezer forint, egyéb jövedelmeivel együtt összesen 1,2 millió lehet a havi bevétele. A most megszerzett földekből továbbá több mint 500 ezer forint bérleti díjat kaphatnak. Bár nem tudjuk, hogy L. Simon felesége mennyit kap a férje panziójában tartott fitneszóráiért, de havi egymillió nettót kell termelnie, hogy ki tudják fizetni a törlesztőrészleteket, és szerényen meg tudjanak mellette élni.
Lázár sem akar földnélküli János lenni
L. Simon László főnöke, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is indult állami földekért. Ő saját maga egy négyhektáros területet nyert el 8,2 millió forintos ajánlatával még decemberben Hódmezővásárhelyen.
(Blikk nyomán)