L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége, Vass Eszter egy 34,4 hektáros természetvédelmi területet nyert el a földalapkezelő földárverésén december elején – tudta meg a Blikk.
A fitneszedzőként dolgozó családtag 21 millió 250 ezer forintért jutott a Velence-tó közelében lévő birtokhoz a festői Nadapon, amely igen jutányos árnak számít a hektáronkénti mindössze 617 ezer forintos árával, miközben a szomszédos Velencén közel 3 millió forint/hektár áron kelt el a meghirdetett állami föld.
Zoom
Vass Eszter nem közszereplő és helyben gazdálkodik - nyugtat meg mindenkit a sajtóosztály
L. Simonék gyaníthatóan bombaüzletet kötöttek, mivel egy idegenforgalmi célokra is alkalmas terület tulajdonjogát szerezték meg, amely jelenleg szántóként és legelőként van nyilvántartva.
– A terület rendkívül szép fekvése, az M7-es autópályához (2 km) és Budapesthez (44 km) való közelsége teszi vonzóvá idegenforgalmi célú beruházások megvalósítására – hirdette meg az óriás telket nyolc évvel ezelőtt maga a nadapi önkormányzat, külön felhívva a figyelmet a déli lejtésre és a Velencei-tóra néző panorámára.
Akkor az önkormányzat kezelésé­ben volt a terület, több befektetővel is tárgyaltak, akik oda szállodát építettek volna konferenciatermekkel, sőt még termálfürdőt is, azonban végül elrettentek az állami bürokrácia miatt.
A birtokot egyébként Nadapon csak Hungaroring-területnek nevezik, eredetileg ide tervezték a Forma–1-es versenypályát a nyolcvanas években, azonban az akkori honvédelmi miniszter, Czinege Lajos, féltve a legjobb vadászterületét, megakadályozta a beruházást.
A lap kereste L. Simont, hogy miért a felesége, és miért nem ő indult a liciten, illetve mit kezdenek az új birtokkal, de nem adtak érdemi információt.
– L. Simon László államtitkár úr felesége nem tekinthető közszereplőnek, így az üzleti ügyeiről nem köteles a nyilvánosságot tájékoztatni. Ugyanakkor semmi sem zárja ki, hogy egy politikus házastársa is részt vegyen a földárveréseken, főleg ha az adott térségben él és gazdálkodik – válaszolt a Fidesz-kongresszuson időző L. Simon helyett a tárca sajtóosztálya.
L. Simon László feleségével közös cégein keresztül mintegy nyolcvanhektárnyi területet birtokolhat a Velencei-tó környékén. Csak az elmúlt évben 80 millió forint állami és uniós támogatást markolhattak fel, a 2010-es kormányváltás óta pedig már 160 milliót. A politikus a helyi idegenforgalomban is érdekelt, mivel az ő tulajdonában van a Simon-panzió Gárdonyban.
Nem ez az első csalárd üzleti ügye a politikusnak. Miután lebuktatták, hogy a Simon és Simon Kft. honlapján rákellenes hatásúként hirdeti barackmagjait, kamerák előtt tagadta le, hogy az övé lenne a cég, pedig tulajdonos volt abban. Ez még főnökének, Lázár János miniszternek is sok volt: felszólította L. Simont és a többi államtitkárt, hogy szálljanak ki a cégeikből. Így L. Simon saját tulajdonrészét egy másik családi cégére, az Agárdi Aratrum Kft.-re volt kénytelen átruházni.