Az ügyészség vádat emelt egy 32 éves devecseri férfi ellen emberölés súlyosabban minősülő esete és kiskorú veszélyeztetése miatt.
A férfi három nevelt gyemeke testi, lelki fejlődését veszélyeztette, a legkisebb, hathónapos kisfiúnak pedig a halálát okozta - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség. Vádat emeltek a férfi 26 éves élettársa, a gyerekek szülőanyja ellen is, aki a gyermekeivel szembeni agressziót eltűrte, a csecsemőt sérülései ellenére nem vitte orvoshoz. Neki kiskorú veszélyeztetése és segítségnyújtás elmulasztása miatt kell felelnie.
A vádirat szerint a rossz anyagi és szociális körülmények között élő családban a munkanélküli nevelőapa a gyermekek gondozásával kapcsolatos döntéseket kisajátította, élettársával és annak három gyermekével szemben agresszíven viselkedett.
A férfi erőszakos bánásmódja következtében a legkisebb gyermeken kék foltok keletkeztek, és testsúlya sem gyarapodott megfelelően, mert amikor az elkövető maga nem tudta megetetni a gyermeket, azt az anyának is megtiltotta.
A nevelőapa a két nagyobb gyermeket többször bántalmazta, durván büntette. 2014 nyarán a férfi az akkor hat hónapos gyermeket olyan erővel ragadta meg, hogy eltörte a baba karját és bordáit. Egy másik esetben a férfi elhatározta, hogy a gyerekeknek forró kamillával kell inhalálniuk, és a csecsemőt is a forró gőzbe tartotta. A kicsi emiatt égési sérüléseket szenvedett.
Az anya beutalót kapott, hogy a kicsit vizsgáltassa ki, mert nem hízik megfelelően, de nem vitte orvoshoz, sérülései okát eltitkolta, és az égési sérülések kezeléséhez sem kért segítséget.
Két esetben is előfordult továbbá, hogy a nevelőapa a kisfiút megrázta, aki mindkét esetben koponyaűri sérüléseket szenvedett. A 2014. augusztus elején történt bántalmazásban a gyermek az eszméletét is elvesztette, a klinikai halál állapotába került, és a szakszerű kórházi ellátás ellenére két hónap múlva elhunyt.
(HVG)