Nem tehetők felelőssé az online lapok a cikkeik alatt megjelenő hozzászólásokért – mondta ki a strassburgi Emberi Jogok Európai Bírósága. A testülethez az Index kiadója fordult, miután 2010-ben több magyar bíróság is az online lapokat marasztalta el a moderálatlan hozzászólásokért. A strassburgi bíróság most azt mondta ki, hogy ezek a döntések sértették az alapjogokat.

A magyarországi perek öt évvel ezelőtt kezdődtek, miután az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com közös tulajdonosa sérelmezte, hogy a róluk szóló cikkek alatt gyalázkodó kommentek jelentek meg. A cikkek alól hiába távolították el a sértő hozzászólásokat, az elsőfokú ítélet szerint megsértették a felperes jó hírnévhez fűződő jogát, mert azok ugyanolyanok, mint a leközölt olvasói levelek: szerkesztett tartalomnak minősülnek, amiért a kiadók felelősséggel tartoznak.
Ezt helybenhagyta a másodfokú bíróság, majd a Kúria is, végül az Alkotmánybíróság is úgy döntött, hogy a jogerős ítélet összhangban volt az Alaptörvény rendelkezéseivel.
Ezzel szemben döntött most úgy a strassburgi bíróság, hogy a kiadókat csak akkor lehetett volna elítélni, ha nem távolították volna el a sértő kommenteket a cikkek alól.
A határozat változást hozhat a hazai médiapiacon, mivel sok világhálós lap a magyar bíróságok ítéletei miatt megszüntette a hozzászólási lehetőséget az oldalán.
(Origó nyomán)