A szocialista Lukács Zoltán szerint a "hatalom" küldhetett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elé "kigyúrt, szélsőjobboldali férfiakat". Az MSZP frakcióvezető-helyettese azért ment kedden az NVI budapesti, Alkotmány utcai székháza elé, hogy a Kúria határozatának nyilvánosságra hozatala után népszavazási kérdést nyújtson be a vasárnapi zárva tartás ügyében.
Lukács Zoltán az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy reggel 6 órakor érkeztek az épület elé, akkor már 15-20 kigyúrt, kopasz ember állta el a bejáratot.
Szavai szerint 8 órára "teljes mértékben átvették az irányítást, azt mondhatnám, még az NVI felett is, mondván, hogy ők beadványozók".
Zoom
Közölte: egy szocialista politikus, Nyakó István is sorban áll, de jelenleg senki nem gyakorolhatja állampolgári jogait, vagyis nem tud beadvánnyal fordulni az NVI-hez.
Szóvá tette azt is: senki nem ellenőrizte, hogy a sorban állók valóban beadványozók-e.
Lukács Zoltán nyilvánvaló provokációnak tartja az esetet, és azon véleményének adott hangot, hogy a szerinte szélsőjobboldali férfiakat ideküldte a hatalom.
Hozzátette: nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy a helyszínen lévő férfiak mindannyian népszavazási kérdést akarnak benyújtani. Szerinte meg akarják akadályozni, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében népszavazást lehessen tartani.
Beszámolt arról is, hogy a férfiak agresszívan léptek fel, nemcsak velük szemben, hanem a médiával szemben is. Elmondta, hogy az MSZP jogi lépéseket is fontolgat a joggyakorlás akadályozása miatt.
Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látja, hogy mintegy 10-15 fekete ruhába öltözött, kopasz férfi áll az NVI bejáratán belül. Az NVI megnyitotta az oldalsó bejáratát, hogy az épületbe be lehessen jutni. A beadványozók között egy idős nő is várakozik.
A Kúria kedden dönt arról, hogy helybenhagyja-e a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amely hitelesítette a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. Amennyiben a Kúria megváltoztatja az NVB határozatát, és úgy dönt, a benyújtott kérdésben nem lehet népszavazást tartani, megszűnik a "védettség", és új kérdést lehet benyújtani, amelyet az NVB elbírálhat.
Az NVB az elsőként benyújtott kérdésről dönt.
(MTI)
Frissítés: a Fradi Security tagjai lehettek a kopaszok, a nénin pedig látszik, hogy nincs a helyzet magaslatán
Nem lehet népszavazást tartani Simonné Gercsényi Gabriella vasárnapi boltbezárást érintő kérdéséből, döntött kedden a Kúria. Így újra szabad lett az út a népszavazási kezdeményezés előtt. Az NVI épületénél kora reggel megkezdődött a harc az MSZP-sek, a kopaszok és egy idősebb asszony között, és az MSZP-t négy másodperccel legyőzte egy bizonyos Erdösi Lászlóné.
Zoom
Megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége, mivel a Kúria kedden megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát. Így be lehet új kérdést nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni.
A Kúria szerint a kérdés ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?") nem egyértelmű: az igenek jelenthetik egyrészt az, hogy a válaszadó támogatja a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva.
Ha pedig a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, abból az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartaniuk vasárnap.
Az NVI-nél állóháború alakult ki kedd reggel az MSZP, az egyik kopasz vagy az ismeretlen asszony között. Amikor a Kúria honlapjára felkerült a döntés (ekkor vált szabaddá az út a népszavazás előtt), akkor a kopaszokkal és az idősebb asszonnyal lévő férfi kapott egy telefont, és az időbélyegzőhöz siettek. Ugyanakkor az MSZP-s Nyakó István is odapattant, de a nő képviselője győzött, vagyis az ő kérdését kell majd előnyben részesíteni.
Zoom
Az ügyben az időbélyegző dönt, az jelzi ugyanis, hogy milyen sorrendben kell elbírálni a benyújtott népszavazási kérdéseket. Ha valaki olyan ügyben kezdeményez népszavazást, amelyről más már kezdeményezett, automatikusan elutasítják.
Zoom
Az NVI közölte, hogy egy magánszemély, Erdösi Lászlóné nyerte a versenyt. Listár Dániel, az NVI szóvivője azt mondta, hogy az asszony négy másodperccel előzte meg az MSZP-s Nyakó Istvánt. A kérdése így szól: Egyetért-e ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi cii. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?
Ez alapján ő egyetért a vasárnapi boltbezárással, hiszen az igen válasz a mostani helyzetet erősítené meg.
Zoom
A szocialista Nyakó István panaszt tett a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) arra hivatkozva, hogy akadályozták jóhiszemű állampolgári jogának gyakorlásában a hivatal "felróható könnyelműsége, nemtörődömsége" miatt.
Sokadik nekifutás a népszavazásért
Nem egyszerű népszavazási kérdést benyújtani a vasárnapi boltbezárós népszavazásról. Eddig a következők történtek röviden összefoglalva:
  • Az MSZP régóta küzd a népszavazás kiírásáért és a saját kérdése benyújtásáért. (Ez a párt kérdése: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”)
  • Thürmer Gyulától Schmuck Andor-közeli magánszemélyig sokan hátráltatták ebben a pártot.
  • Legutóbb egy titokzatos asszony, Simonné Gercsényi Gabriella, a tordasi közértes előzte meg 30 másodperccel az MSZP-t.
  • A Nemzeti Választási Bizottság ezért Simonné kérdésével foglalkozott ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"), és Simonné kérdését hitelesítette.
  • Ám november végén valaki megtámadta ezt a kérdést a Kúrián, ezért kellett most erről dönteni.
  • Az MSZP kedd reggel felsorakozott az NVI épületénél, ám megjelent ott néhány kopasz férfi, illetve egy ismeretlen asszony is. Állóháború alakult ki a bejáratnál.
Pálffy Ilona, az NVI elnöke korábban kezdeményezte a törvényalkotónál, hogy pontosítsák a népszavazási kérdések hitelesítésének szabályait. Például szüntessék meg azt, hogy egy kérdés blokkol más kérdéseket. Ezzel elkerülhetőek lennének az ilyen jelenetek. Egyelőre nem történt azonban változás.
2. frissítés: ami várható volt: Kubatovék összevissza hazudoznak
Milliónyi szimpatizánsa van a Fradinak a Facebookon, ezért a klub szerint semmit sem bizonyít, hogy a Nemzeti Választási Iroda előterében randalírozó csoport tagjai a Fradi Securityt jelölték meg munkahelyül. A Kubatov Gábor Fidesz alelnök által vezetett FTC közleménye szerint "méltatlanul keverték politikai ügybe a csapatot".
A Ferencvárosi Torna Club határozottan kijelenti, hogy nem a Fradi Security Kft., és nem a klub munkavállalói azok a személyek, akikről ma bizonyos platformok ezt állították a Nemzeti Választási Irodában történtekről beszámolva.
Az FTC délután közleményt adott ki, amelyben a klub azt állítja, nincs köze a választási iroda előterét elfoglaló csoporthoz, jóllehet a csoport több tagja ennek az ellenkezőjét állítják magukról.
A csoport tagjai a helyszínen az újságíróknak nem árulták el, honnan érkeztek, és a rendőrség sem igazoltatta őket. Az Index később kiderítette, hogy a kopasz férfiak egy része a civil életben is barátságban áll egymással, a Facebookon lájkolják, kommentelik egymás fotóit. A Facebook-profiljukban többen a Fradi Securityt jelölték meg munkahelyükként. Ez a szervezet az FTC rendezvényeinek őrző-védő feladatait látja el, hivatalosan a klubhoz tartoznak, a főnökük így Kubatov Gábor, a Fidesz egyik alelnöke.
A kopaszok csoportjának két tagjáról gyorsan előkerült egy korábbi fotó is, amelyen egy meccsen a securitys cég mellényében pózolnak.
Zoom
Az FTC nem ad magyarázatot a képek keletkezésére, de a közleményben állítja, a Facebook-profilok "megtévesztők": "A közel 1 milliárd profil között akad még jó pár, ahol a zöld-fehér érzelműek így, munkahelyként az FTC 1899-et beírva nyilvánítják ki ragaszkodásukat a klubhoz."
Majd azt is írja a klub, hogy az egyesület nem kíván politikai kérdésekben állást foglalni, sem most, sem máskor nem kért senkit arra, nem küldött bárkit olyan céllal bárhová, hogy útját állja bárkinek, esetleg bárkit szabad akaratában megakadályozzon. Mint ismert, a biztonsági cég tagjai a Fidesz-székháznál lezajlott 2013-as tüntetésénél is ott voltak a védők között.
(Index nyomán)
3. frissítés: találós kérdésünk
Vajon Tompi akkor is ennyire humoránál lett volna, ha ezek a kopaszok történetesen jobbikosok, és az MSZP-s kampányakció helyett netán valami fideszes pr-fogást akadályoztak volna meg?
 
Hogy mi történt a kopaszok és az MSZP között?Először is a kopaszok közül egyet az MSZP elnökévé választottak.Ennyi.
Közzétette: Deutsch Tamás – 2016. február 23.
4. frissítés: "Az én miniszterelnököm"
Az Index információi szerint Erdősi László András herceghalmi polgármester felesége volt az a titokzatos idős nő, aki népszavazási kezdeményezést adott be kedden a Nemzeti Választási Irodában, és egy kopaszokból álló csoport segítségével megelőzte az MSZP-t.
Zoom
A házaspárt kedden este vonalas telefonon keresték. A kagylót először Erdősiné vett fel, de rögtön megszakította a vonalat, amint megtudta, hogy újságíró keresi.
Néhány perccel később a polgármester hajlandó volt beszédbe elegyedni velük. Erdősi László András nem cáfolta ugyan, hogy felesége vitte be népszavazási papírokat, de további kérdéseikre, hogy mi vezette a vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos kérdés beadásához, van-e üzlete, további információt nem adott. Később egy másik kollégájuk is felhívta mobilon: akkor azt válaszolta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja, hogy az ő felesége adta be a népszavazási kérdést.
Az idős nő délelőtt a Választási Iroda előterében sem árult el semmit, sem magáról, sem a kérdésről nem beszélt egyetlen újságírónak sem.
Erdősi László az ősfideszesek csoportjába tartozik, 1990-ben az I. kerületben egyéniben választották meg önkormányzati képviselőnek, majd alpolgármester lett. 2010-ben Herceghalmon is a Fidesz jelöltje volt, 2014-ben viszont már függetlenként indult. Ekkor már a Fidesz saját jelöltet állított Erdősi ellen.
Felesége azonban Orbán Viktort ábrázoló, "Az én miniszterelnököm" feliratú kitűzővel járt a településen a választási időszakban.
Erdősiné és az NVI előterében felbukkant kopasz társaság összetartozását egy fotó is bizonyítja. Az Origo fotósa lefényképezte, ahogy a Nemzeti Választási Irodánál megjelent kopaszok egy átlátszó mappát mutatnak fel. Az ellenfényben nehezen, de kiolvasható, hogy a mappába lévő beadvány készítőjének lakhelye Herceghalom. A társaság a délelőtt folyamán úgy viselkedett az aulában, mintha külön beadvány beadására készültek volna, de a kép alapján egyértelmű, hogy végig a Erdősiné papírjával voltak felszerelkezve ők is.
Zoom
Zoom
5. frissítés: "a Fidesz odaküldte verőembereit"
A Jobbik a kormánytól és a Fidesztől vár magyarázatot a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházánál történtekre. Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az eset többről szólt, mint hogy az MSZP be tud-e nyújtani egy kérdést vagy sem. Szerinte a Fidesz odaküldte verőembereit, mert úgy érzi, bármit megtehet, és a látszatra sem kell adnia. A jobbikos politikus szerint az eset megmutatta, mi lenne, ha a kormánypártok által javasolt alaptörvény-módosítással mód lenne a rendeleti kormányzásra.
„Kubatov Gábor »úriemberei« kellő határozottsággal akadályozták az alkotmányos rendet, miközben a Nemzeti Választási Iroda munkatársai vélhetően felsőbb utasításra ehhez csupán asszisztáltak” – fogalmazott Szilágyi György, aki szerint az MSZP is csak a „balhéra koncentrált”, és a szereplést tartotta fontosnak az ügyben. A Jobbik képviselője közölte: választ várnak arra, hogy mennyit és milyen pénzből fizettek az incidensben részt vevőknek, továbbá ki utasította őket és milyen jogcímen. Szerinte kérdéseket vet fel, hogy hogyan történhet meg, hogy így beavatkoznak egy intézmény életébe, a rendőrség pedig nem intézkedik. Szilágyi György a tájékoztató után azt is közölte az MTI-vel, hogy az ügy súlyossága miatt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik jobbikos vezetéssel, és megoldást kívánnak kidolgozni arra is, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló esetek.
"Képtelenek szabályosan beadni"
A Fidesz szerint a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni és nyilvánvaló, hogy csak a balhéban, a botránykeltésben érdekeltek. A Fidesz-frakció ezt a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekkel kapcsolatban közölte az MTI-vel. Mint írták, a népszavazás kezdeményezésének feltételei általánosan ismertek és mindenki számára kötelezőek.
„Immár sokadjára fordul elő, hogy a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni” – tették hozzá. Szerintük ezzel a szocialisták csak a teljes alkalmatlanságukról tettek tanúbizonyságot. A Fidesz elítéli a történteket és a szocialisták botránykeltését – írták. Hozzátették: a kormánypárt minden, a Nemzeti Választási Irodánál történt eseménnyel kapcsolatban megfogalmazott vádat visszautasít.
Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető minisztert az Index kérdezte meg arról, mit gondol a ma délelőtti eseményekről. Nem tudja, hogy Kubatov Gábor beosztottjai akadályozták-e az MSZP-s Nyakó Istvánt a kérdései benyújtásában. „Föltételezem, hogy ez szóba fog kerülni, megkerülhetetlen” – reagált arra a kérdésre, hogy tájékozódni fog-e az ügyben, amelynek körülményeit az Nemzeti Választási Bizottságnak kell mérlegelnie szerinte.
A Fidesz alelnöke hárít: szerinte a nagyobbik kormánypártnak semmi köze a történtekhez.Gulyás Gergely szerint értékelni kell a helyzetet, de hangsúlyozta: várják a pártoktól a jelenleginél jobb szabályozásra vonatkozó javaslatot. „Most a benyújtásnál kaotikus a helyzet, eddig pedig akár a megtartásnál is lehetett volna. Ha engem kérdeznek, a két állapotból még mindig valamivel jobb a jelenlegi, de nem állítom, hogy ez az ideális. A korábbi helyzetnek ugye az volt a veszélye, hogy azonos témakörben, ellentétes irányú kérdésekről egyidejűleg lehetett népszavazást tartani” – így Gulyás Gergely.
Az emberi erőforrások minisztere is felháborítónak nevezte a nemzeti választási irodánál történteket. Balog Zoltán egy budapesti eseményen azt mondta: ha bárkit szabadságában akadályoztak, annak el kell nyernie méltó büntetését.
(MNO)