Az Izraellel ápolt barátság stabil pontja a magyar külpolitikának, és a magyar kormány mindent megtesz, hogy megőrizze és fejlessze a magyar és az izraeli népet összekötő barátságot - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
Zoom
Az izraeli nagykövetség a zsidó állam függetlenségének 68. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a Vígszínházban.
Az eseményen Szijjártó Péter köszöntőjében kiemelte: a két ország együttműködése rohamosan fejlődik minden területen, és nincs nyitott kérdés a kétoldalú kapcsolatokban. Úgy fogalmazott, ha van olyan ország, amely megérti, hogy egy nemzetnek a legfontosabb a szabadság és a függetlenség, az Magyarország, a szabadságszerető emberek hazája.
A külügyminiszter közölte: Magyarország és a magyarok mindig büszkék voltak arra, hogy Izrael és az izraeli nép barátai lehetnek, továbbá büszkék a társadalom zsidó tagjaira is, akik sokat tettek Magyarországért. Úgy látja, Magyarország a legjobb példa arra, hogy a különböző kultúrák együtt élve milyen értékeket hozhatnak létre.
Magyarországon a közösségek nem egymás mellett, hanem együtt élnek - mutatott rá. Hozzátette: Magyarország büszke arra, hogy itt van a legvirágzóbb zsidó közösség a közép-európai régióban.
Megjegyezte: a két országot összeköti az itteni zsidó közösség és "az Izraelben élő magyarság".
Szijjártó Péter arra is kitért: Izrael mindig számíthat arra, hogy Magyarország "a kiegyensúlyozott megközelítést támogatja a Közel-Kelettel kapcsolatban".
Ilan Mor nagykövet elmondta, hogy öt év után távozik posztjáról. Úgy vélte, budapesti szolgálata alatt továbbfejlődtek a magyar-izraeli kapcsolatok, sikerült még jobban elmélyíteni a két ország barátságát. Hozzáfűzte: "a saját utam jártam" a feladat teljesítésekor.
A diplomata közölte: most azt ünnepelik, hogy a zsidók több mint kétezer év száműzetés után visszatértek történelmi hazájukba, újra megalapozták a zsidó állam szuverenitását és függetlenségét, és "az ország azóta is egyenlő jogokat biztosít minden állampolgárának".
Zoom
Izrael a modernizáció úttörője minden területen az innovációtól és a tudománytól kezdve az energetikán és a mezőgazdaságon át az oktatásig és a kultúráig - mondta. Hozzátette: "erőszakos szomszédaik és a létüket fenyegető veszélyek" ellenére az izraeliek kitartanak hazájuk felvirágoztatása mellett.
Ilan Mor kifejtette: Izraelt és Magyarországot jelentős, történelmi kapcsolatok és közös érdekek kötik össze, európai értékeken alapuló jövő építésére törekednek. Üdvözölte, hogy Magyarország "folyamatos megértést mutat Izrael biztonsági szükségletei iránt, támogatja az ország biztonságos létezését".
Éljen soká a magyar-izraeli barátság! - zárta szavait a nagykövet.
A köszöntőket követően a 100 Tagú Cigányzenekar ad koncertet különböző zeneszerzők műveiből. Az eseményen több politikus és a diplomáciai testület képviselői vesznek részt.
(MTI nyomán)