"Ezt most hallom először, nem is foglalkoztam vele, nem tudok mit mondani" – így reagált az MNO-nak Mengyi Roland országgyűlési képviselő a Népszabadság értesülésére, miszerint a nagyobbik kormánypártban felvetődött, hogy kizárnák a Fideszből. Azt állította, hogy senki nem kereste meg őt a kormánypártból, és az sem igaz, hogy arra kérték, önként mondjon le mandátumáról. – Ez a kérdés nem vetődött fel – szögezte le Mengyi. A politikus mentelmi jogának felfüggesztését a múlt héten kezdeményezte a Legfőbb Ügyészség.
Zoom
Mengyi ilyennek képzeli magát
A Népszabadság tegnapi számában névtelenül nyilatkozó fideszes országgyűlési képviselőkre hivatkozva írta azt, hogy a Mengyi-ügyet a kormánypártok igyekeznek minél gyorsabban lezárni. Továbbá hogy arra próbálják rávenni a képviselőt, önként mondjon le parlamenti mandátumáról, s lépjen ki a pártból is. A hatóságok látókörébe került politikus tegnap tagadta mindezeket. Az ügyészség azért kezdeményezte a mentelmi jog felfüggesztését, mert az országgyűlési képviselő személyével kapcsolatban felvetődött a vesztegetéssel elkövetett befolyással üzérkedés, valamint a bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletének gyanúja. Az első büntetési tétele egyébként 2–8, a másodiké 5–10 évig tartó szabadságvesztés. Az országgyűlési képviselő azt mondta, ezzel kapcsolatban már közleményben nyilatkozott, további kérdésekkel az ügyvédjéhez kell fordulni. Hozzátette, ő továbbra is a munkájára koncentrál, a hatóságok részéről pedig nem kereste meg senki.
Mengyi Roland jogi képviselője, Futó Barnabás annyit közölt, hogy a politikus ügye elsőként a mentelmi bizottság elé kerül, ahol meg is hallgathatják majd. A bizottság az ügyészségtől kapott dokumentumok áttekintése és Mengyi esetleges meghallgatása után pedig javaslatot tesz az Országgyűlésnek. A mentelmi jog felfüggesztéséről végül az adott ülésnapon jelenlévő képviselők kétharmada dönt.
Tegnap egyébként az Országgyűlés levezető elnöke, Latorcai János bejelentette, hogy Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését kérte Polt Péter legfőbb ügyész egy közvádas ügyben. A parlament alelnöke ezért az indítványt megvizsgálásra kiadta a mentelmi bizottságnak. A botránnyal összefüggésben megszólalt a Fidesz is, Halász János frakciószóvivő szűkszavúan annyit mondott: mindenkinek az az érdeke, hogy tisztázódjon az ügy.
A Mengyi-ügy
Ismeretes, Mengyi Rolandról augusztus elején a 168 Óra írta meg rendőrségi iratokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy százmilliós uniós támogatás „lenyúlási tervének” lehetett a részese. Szociális szövetkezetek szerettek volna tavaly uniós pénzre pályázni, és az ügyben eddig meggyanúsított szereplők szerint Mengyi a megnyert pénz először ötven, aztán már kilencven százaléka fejében ígért nekik segítséget úgy, hogy elintézi: rájuk írjanak ki egy ötszázmilliós pályázatot. A cikkben az is szerepelt, hogy mindezeken kívül tízmillió forint „alkotmányos költségnek” hívott kenőpénzt is kért tőlük, és közben végig Voldemort nagyúrnak (a Harry Potter című népszerű ifjúsági regény főgonosza) szólíttatta magát. Tízből ötmilliót át is vett, ám később, a terv meghiúsulása után visszafizette.
A Legfőbb Ügyészség közölte, a gyanú lényege egybeesik a lap által megírtakkal. A hatóság szerint az érintetteknek nem állt szándékukban a pályázati cél megvalósítása, ehelyett az elnyert pénz jelentős részéből saját vagyonukat szerették volna gyarapítani, s ezzel Mengyi Roland is tisztában volt. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma elutasította a benyújtott pályázatokat.
Ráadásul a minap kiderült az is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi nyomozói már egy ideje figyelték Mengyi Rolandot, és lecsaphattak volna rá, amikor kenőpénzt vett át egy tiszaújvárosi étteremben, de nem kaptak engedélyt a politikus elfogására. A 168 Óra azt is pedzegette, hogy vagy Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára, az adóhatóság jelenlegi vezetője, vagy Polt Péter legfőbb ügyész befolyásolhatta a képviselőt is érintő korrupciós büntetőügy nyomozását. Ezt azonban Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője "határozottan visszautasította".
(MNO nyomán)