Hiába értelmezték így baloldali és jobbikos képviselők Juncker szavait, az Európai Bizottság szóvivője cáfolta, hogy feladnák a kvótákat.
Zoom
Az Európai Bizottság elnöke tegnap ejtett el egy megjegyzést arról, hogy "menekült"ügyben az uniós tagállamok közti szolidaritásnak
szívből kell jönnie, nem lehet kikényszeríteni.
Ezt úgy is lehetett érteni, hogy visszavonhatják a kötelező újraosztási rendszerről szóló javaslatot, amiről október 2-án népszavazunk, de nem volt egyértelmű. Ehhez képest baloldali és jobbikos politikusok is rárepültek a kijelentésre, mint Molnár Csaba DK-s vagy Harangozó Gábor MSZP-s politikus. Mindketten azzal érveltek, hogy Brüsszel visszaszívta a javaslatot, és ezzel értelmetlenné vált a népszavazás.
A jobbikos Gyöngyösi Márton is úgy értelmezte, hogy "Juncker szerda reggel az Európai Parlamentben elmondott beszédében pozitív jelzéseket adott annak tekintetében, hogy a migránskvóták csakis önkéntesek lehetnek, és azokat nem lehet a tagállamokra rákényszeríteni", ezért "nem kizárt, hogy október 2-án egy okafogyott népszavazásba hajtják az országot több milliárd forint közpénz elpazarlását követően", és Orbánnak persze emiatt is le kellene mondania.
Árnyékra ugrottak
A BruxInfo a Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján kérdezte meg, újragondolta-e Juncker az EU-ba már megérkezett menedékkérők kötelező szétosztását, amit májusban javasoltak.
"Egyáltalán nem ez a helyzet" – tisztázta Margaritisz Szkinasz, Jean-Claude Juncker szóvivője.
A bizottsági elnök arra utalt, hogy olyan szolidaritásra lenne szükség az Európai Unióban, amit nemcsak alkalmazunk, hanem átérzünk. A kérdés viszont a közös uniós jogról szól, és ez "nem opcionális".
A kérdés és a válasz a videó második felében hallható:
(Index nyomán)
Frissítés: "inkább a kvótacsomag gyorsított végrehajtása felé mozdultak el, mint hogy visszakoztak volna"
Az Európai Bizottság és az Európai Parlament is teljesen egyértelművé tette, hogy továbbra is a kvóták mellett van - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Magyar Levente szerint Brüsszel inkább a kvótacsomag gyorsított végrehajtása felé mozdult el csütörtökön, mint hogy visszakozott volna.
Hozzátette: a kvótacsomag életbelépését a tagállamok akadályozhatják meg, a magyarok az október 2-i népszavazáson.
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arra kért minden parlamenti pártot és felelős közéleti szereplőt, hogy tegye világossá álláspontját a brüsszeli betelepítési tervekről.
(MTI)