500 millió forintért veszi meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a budapesti Kerepesi úti volt Főtaxi-székházat, illetve a Kerepesi út 17. szám alatti házat. Majd 2,2 milliárdért bontatják el az ott álló alkalmatlan épületeket, a kártalanításra pedig 307,8 millió forintot szánnak – derül ki a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

0,5 milliárd forintot még az idei költségvetésben csoportosít át az állam, a 2,5 milliárd forintnyi bontási és egyéb kiadások fedezetét a jövő éviből választja le a kormány. Mindezt azért, mert Magyarország rendezi a 2019. évi Európai Makkabi Játékokat. A zsidó sportolók kontinensversenyének rendezési jogát tavaly novemberben nyerte el "hazánk". A magyarországi izraelita sportszövetségek, így a Maccabi VAC Hungary és az MTK Budapest, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, továbbá az Európai Makkabiszövetség (EMC) által szervezett játékokra a rendezők mintegy 2500-3000 sportolót várnak 23 sportágban.
Az Átlátszó korábban azt írta, hogy a szervezés körülbelül 2,1 milliárdba kerülhet majd a magyar adófizetőknek. A mostani közlönyből viszont kiderül, hogy alaphangon 3 milliárd forint ráfordítás megy a faji alapon szervezett sportversenyre.
Az új sportpark kormányzati beruházás része lesz, melynek célja, hogy létrehozzanak egy logisztikai és sportközpontot, vagyis a játékok első számú helyszínét. A park egy része a játékokat követően a zsidó közösség új sportcentruma lesz – mondta el Deutsch Tamás, a Fidesz egyik zsidó EP-képviselője és az MTK elnöke a múlt héten, a X. Zsidó Közösségi Kerekasztalon a klub honlapja szerint.
(MNO korrigálva)