A törvényszék azután kérte ki az Akadémia véleményét, hogy a Jobbik bírósági úton akarta elérni, hogy a Lukács György Alapítvány ne viselhesse a marxista zsidó filozófus nevét.

A "szemmel láthatóan" Lukács György
"Lukács György nem politikusi, hanem kiemelkedő tudományos teljesítménye révén juthatott befolyáshoz és nem vezető szerephez a kommunista önkényuralmi rendszerben. Ez a befolyás egyes időszakokban a kommunista rendszer legitimitását erősítette, más időszakokban delegitimálását segítette elő. Lukács György életműve a magyar filozófiatörténet messze kimagasló teljesítménye, amely korszakos hatást gyakorolt a 20. század egyetemes eszmetörténetére. Mind hazai, mind nemzetközi tekintetben elkerülhetetlenül szükséges Lukács György szellemi örökségének ápolása és elemzése.
Az ennek ösztönzésére és támogatására hivatott alapítvány megnevezése értelmét veszti, ha ezen vállalt feladatot a megjelölésből kiiktatják. Az ennek ösztönzésére és támogatására hivatott alapítvány tevékenysége értelmét veszti, ha Lukács nevét az Alapítvány megnevezéséből kihagyják"
- írta a Fővárosi Törvényszék megkeresésére válaszlevelében Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, kiegészítve egyben az MTA Lukácsról írt korábbi állásfoglalását.
Zoom
Lovász László, a "Magyar" Tudományos Akadémia elnöke - neki köszönhetjük az újabb maflást
A törvényszék azután kérte ki az Akadémia véleményét, hogy a Jobbik bírósági úton akarta elérni, hogy a Lukács György Alapítvány ne viselhesse a marxista zsidó filozófus nevét. A törvényszék március 14-én kelt végzésében, amely most került a fajtársi Népszava birtokába, elfogadta az Akadémia érvelését, tehát az alapítványnak nem kell megváltoztatnia a nevét. Sem az akadémiai kiegészítés, sem a törvényszéki végzés nem érinti természetesen a filozófus Budapesten, a XIII. kerületi Szent István Parkban még álló szobrát, amelyet ugyancsak a Jobbik javaslatára március 31-ig akar elszállíttatni onnan a Fővárosi Közgyűlés, és nem érinti a tudós egykori lakásában, a Belgrád rakparton működő Lukács Archívum sorsát sem, amelynek további működésére mindeddig nem sikerült megoldást találni.
A Belgrád rakparti könyvtár, kézirattár és kutatóhely "megmentésére" megalakult Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány (LANA) április 27-29-én háromnapos nemzetközi tudományos konferenciát szervez Budapesten, ahol a marxista filozófus életművéről tartanak előadásokat "nemzetközi hírű tudósok".
(Népszava nyomán)
Kapcsolódó: