Az elsőfokú ítélet után több hónappal újra rácsok mögé kerültek a Budaházy-ügy vádlottjai, kivéve Sz. Endre Istvánt - őt most fogták el, a médiában “terrorcselekménnyel gyanúsított román férfiként” szerepel - írja a Patrióta.info.
Zoom
2016. október 27-én vitték újra előzetes letartóztatásba (azóta ismét házi őrizetbe került) azokat a hazafiakat, akik az úgynevezett Budaházy-ügyben letöltendő szabadságvesztést kaptak. Köztük lett volna Sz. Endre is, aki viszont nem várta meg a rendőrök kiérkezését. Lehet, hogy csak egyszerűen csak rossz helyen keresték, ugyanis két megyére kiterjedő lakhely-elhagyási tilalom alatt volt (nem házi őrizetben), így a bírósági végzést nem biztos, hogy átvette, a rendőrség meg szándékosan megvárta, amíg körözés lesz belőle. A magyar hatóságoktól láttunk már hasonlót - jegyzi meg a lap.
Amennyiben szándékosan kezdett el bujdosni, arra magyarázat lehet az egész igazságtalan eljárás és ítélet, amiknek nyomán nem szeretett volna egy percet sem többet ülni, hiszen volt bent eleget a rácsok mögött. Akárhogy is, de a sors fintora, hogy társai azóta már kint vannak házi őrizetben, ő viszont most kerül be, és nem is lesz könnyű helyzetben jogilag, hiszen mindenképpen úgy fogják értelmezni, hogy elrejtőzött a hatóságok szeme elől.
A Budaházy.org ezt tette közzé:
Ismét előzetes letartóztatásba került a Hunnia-ügy harmadrendű vádlottja
A most elhurcolt harmadrendű vádlott a legszigorúbb kényszerintézkedés alá került, kilencen vannak házi őrizetben, két vádlott kivételével a többiek lakhelyelhagyási tilalom alatt.
Április 5-én az ellenünk folyó üldöztetés jellegű büntetőeljárás öntörvényűsége miatt egyik vádlott társunkat - aki már az eljárás első időszakában is Budaházy György mellett a legtöbb időt töltötte előzetes letartóztatásban - megint börtönbe hurcolták. Mert állítólag "szökésben" volt, ugyanis október 27-én őt is - azóta kúriailag is elismerten - indokolatlanul előzetesbe akarták hajítani, de nem találták.
Mivel ez a vádlott társunk odáig két megyére kiterjedő lakhelyelhagyási tilalom alatt állt, nem is kellett ott tartózkodnia, ahol keresték, így arról sem kellett tudnia feltétlenül, hogy keresik. Úgy látszik, valami ügybuzgó rendőrök, ezzel akartak kirukkolni valaki(k)nél, hogy elfogják, így rab lett megint.
Ez az eset is rámutat ennek az egész eljárásnak az abszurd mivoltára.
Frissítés: egy hat évvel ezelőtti interjú a "román terroristával", azaz Szaszkával:
Korábban írtuk: Budapesten fogtak el egy terrorizmus vádjával körözött erdélyit
A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói Budapesten fogtak el egy terrorcselekmény miatt körözött 36 éves román állampolgárt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel csütörtökön.
A nógrádi nyomozók szerdán kora este Budapesten igazoltatták Sz. E. Istvánt, aki ellen a Fővárosi Törvényszék elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel "a terrorcselekmény elkövetése miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban elrendelt előzetes letartóztatás hatálya alól szándékosan kivonta magát". A férfi ellen nemzetközi, illetve európai elfogatóparancs is érvényben volt.
A "román" (!) férfit elfogták, és a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe szállították – közölte a referens.
(MTI - Police.hu nyomán)