A Nem maradunk csendben! nevű Facebook-csoport tüntetget Budapesten. Szándékaik szerint a CEU fedőnevű Soros-fészek, a "civilek" és az Európai Unió mellett.
Zoom
A gyülekező a Műegyetem rakparton volt, ahol beszédet mondott a Romaversitas képviseletében Dinók Henriett. Mint magát bemutatta, "roma, civil és CEU-s öregdiák". Azt panaszolta, hogy a kormánytól semmilyen segítséget nem kapnak, csak a megbélyegzett civilekre és a CEU-ra számíthatnak. „Nem hagyjuk, hogy tönkretegyék az országot” – zárta beszédét.
Zoom
Lukácsi Katalin, a Klubrádió szerint "egykori KDNP-s kutató" (történész, hitoktató, de zsidó közösségszervező diplomát is szerzett a rabbiképzőn - a szerk.) is beszédet mondott. Nagy tapsot kapott a tüntetőktől amikor közölte, hogy kilépett a KDNP-ből. Azt hazudta, szereti a hazáját, ezért beszél. Mint mondta, "Miénk a jövő, és azt nem adjuk". Az álkeresztény Lukácsi arról is beszélt, hogy szerinte ma a kormány Ferenc pápával és a katolikus egyházzal is szembefordulva inkább a gyűlöletpropagandát helyezi előtérbe. "Habony Árpád Ferenc pápa helyett? Ez nonszensz!" - mondta Lukácsi Katalin.
Zoom
A Fidesz-KDNP-kormány által megmentett Klubrádió optimista becslése szerint nagyjából 3-4 ezer fős tömeg nagy transzparensekkel a beszédek után elindult a Kossuth tér felé. A tüntetők előtt egy felvezető autóból szól az igénytelen multikulti zene.
A Nem maradunk csendben!-csoport a kormány intézkedései ellen demonstrál. A szervezők szerint a CEU, a civilek, a szabad sajtó megfélemlítésével, és Európa-ellenes kampányával "az elmúlt másfél hónapban a kormány szisztematikus hadjáratot folytat a magyar szabadság megmaradt intézményei ellen", ezért a különböző csoportok összefogására van szükség ahhoz, hogy a kormány meghallja az ellenállók hangját. Az Európai Néppárt május 26-ig adott határidőt a kormánynak, hogy reagáljon az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásra, ebben a konkrét ügyben igyekeznek a szervezők nyomást helyezni a kabinetre.
Zoom
Zoom
A tüntetés miatt több utcát lezárnak, így egyes BKV-járatok menetrendje is módosul. A BKK honlapján azt írja, módosul a 2-es, a 47-es, a 49-es villamos, a 9-es, a 15-115-ös, a 16-os, a 105-ös, a 133E autóbusz, valamint a 70-es, a 72-es, a 73-as és a 75-ös trolibusz útvonala. A belvároson át utazóknak ezért inkább a metró használatát javasolják.
(Klubrádió erősen korrigálva; képek: HVG)
A Kettős Mérce nevű antimagyar blog korábbi élő közvetítése a tüntetésről:
Frissítés: Néhány hippi afterpartyja