2018. május 21., hétfő, Konstantin napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:44 Egyre kevesebb orosz érzi azt, hogy országa megőrizte nagyhatalmi státusát12:13 Bajonettel szúrta le zabari fajtársát egy 23 éves domaházai cigány11:37 Pünkösdvasárnap támadtak meg egy csepeli kálváriát11:11 A kurultáj végrehajtó szervét és az ukránokat sejti a krími szélsőségesek mögött az FSZB10:36 Aknarobbanásban halt meg öt líbiai katona09:53 Ahol egyhavi minimálbér egy kilogramm tejport ér: a venezuelai kisebbség újraválasztotta Madurót09:43 A Harcos tavaszi újdonságai (x)09:09 Egyelőre nem adott magyarázatot tettére a Santa Fé-i iskolai ámokfutó08:33 Ez a cigánygyerek ölte meg brutálisan a nyolcéves sólyi kislányt08:18 Trump kivizsgáltatja, az FBI beépített-e ügynököt választási kampánycsapatába07:41 Rossz felé indult, vagy csak új kihívásokat keresett több mint kéttucatnyi néger07:34 Tizenöt méter mély szakadékba esett egy férfi Bánd közelében06:56 A hawaii vulkánkitörés lávafolyama elérte a Csendes-óceánt22:43 "Késik" a Chelsea oroszországi zsidó tulajdonosának vízuma - a szombati FA Kupa-döntőn sem volt jelen22:29 Egy héten belül harmadszor vitték kórházba a palesztin elnököt
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Bíróság előtt a két félnótás, akik a Gyakorikérdéseken ismerkedtek meg, és csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz

Bíróság elé állt az a két magyar férfi, aki az Iszlám Államhoz akart csatlakozni. Az elsőrendű vádlott végül Törökországig jutott, őt onnan fordították vissza. A másodrendű vádlott útlevél nélkül végül nem indult útnak, viszont az interneten terrorcselekmény elkövetésével fenyegetőzött, így ezért is felelnie kell.
Zoom
A Gyakorikérdések.hu nevű internetes oldalon ismerkedett meg F. Viktor és Sz. Dávid. Mindkettőjüket érdekelte, hogyan lehet az Iszlám Államhoz csatlakozni. Sz. Dávidnak nem volt útlevele és pénze, ezért nem ment, F. Viktor viszont végül repülőre ült, miután egy ismeretlen külföldi azzal kecsegtette, hogy segít eljutni a terrorszervezethez – idézett vallomásából a bíró.
„Azt mondta, hogy tud nekem állás kint, pénzt ajánl nekem, hogy ha segítek kint, azaz Szíriában védeni egy várost. Konkrétan nem mondta, hogy ez mit jelent. Védelmi feladatot. Így jellemezte. Ez 2014 november–decemberében volt” – ismertette Sárközi Ilona tanácsvezető bíró.
A török rendőrök a szír határtól nem messze letartóztatták és börtönbe zárták, végül hazatoloncolták. Ügyvédje szerint azóta megbánta tettét.
Zoom
„Labilis személyiség volt az elkövetés idején, és nem acélosodott meg a börtönhónapok alatt sem, éppen ezt használta ki az a derék propaganda, amit az Iszlám Állam folytat” – jegyezte meg a tárgyaláson Pintér András ügyvéd.
A másik vádlott nem indult útnak, de közösségi oldalakon, például Vona Gábor Facebook-oldalán terrorcselekményekkel fenyegetett.
„»Hamarosan bekövetkezik a katasztrófa. Szerezni fogok egy kamiont magamnak, aztán futhatnak a hülye emberek.« A következő: »Aki csak csatlakozni akar az Iszlám Államhoz, az írjon privátban.« Aztán: »Én vagyok a legnagyobb Magyarországon. Hamarosan megismeritek a nevem«” – idézte Gál Szilvia ügyész.
A két vádlottat tetteiért öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság. A következő tárgyalást novemberben tartják – számol be a HírTV.
"Elvileg hogyan lehet csatlakozni az Iszlám Államhoz?" – kérdezte a Gyakori kérdések oldalán a későbbi vádlott, a 21 éves, Győr környékén élő Sz. Dániel, aki így ismerkedett meg a hasonlóan elszánt, de a Szíriában és Észak-Irakban kváziállamot kiépítő – a napokban utolsó városukat is elveszítő – terroristák felé ugyanennyire kevés kapcsolattal rendelkező társával, a Fejér megyei F. Viktorral. Alább olvashatók az Index beszámolójának lényegesebb részletei.
2014 októberétől 2015 januárjáig több üzenetet is váltottak egymással a témában az oldalon. Végül F. Viktor el is utazott Isztambulba, hogy kapcsolatot találjon az iszlamista terroristák felé. A szíriai határ közelében a törökök őrizetbe vették és visszaküldték Magyarországra.
Sz. Dániel bölcsebb volt: az ügyészség által objektív okokként meghatározott körülmények miatt - nem volt útlevele - ő maga Magyarországon maradt, bár ígérete szerint később csatlakozott volna társához, ha már neki sikerült belépnie az Iszlám Állam fegyveresei közé.
Bár közben Viktor terve Törökországban azonnal zátonyra futott, Dániel másoknak ígért tanácsadást a csatlakozáshoz. Az ügyészség szerint a Facebookon olyan kommenteket írt, amelyekben terrortámadásokkal kapcsolatos terveiről beszélt.
A két férfi 2016 szeptemberében tartóztatták le. Egyikük szűk egy hónapot töltött előzetesben, vele szemben azóta lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, másikuk azóta is előzetes letartóztatásban van, ennek egy részét a bíróság döntése alapján az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) töltötte.
A folyósón egy magába húzódva ült egy fiatalember. Ránézésre inkább gimnazista, aki talán sosem érezte úgy magáról, hogy az osztály legmenőbb fejének tartanák a haverok, meg a csajok. Legalábbis pont ilyennek képzelném a karaktert egy tévéfilmben. "Nem nyilatkozunk" - mondta a mellette álló apa, érthető hidegséggel.
Sz. Dániel a terembe lépve sem tűnt sokkal magabiztosabbnak hangtalanul mozgott, itt is inkább igyekezett észrevétlen maradni. Társa már kevésbé szabadon jöhetett be: az egy éve előzetesben lévő F. Viktort bilincsben kísérték be, de ő kevésbé húzta össze magát.
A folytatás is pont olyan, mint egy rossz teleregény: a vékony, 21 éves, szemüveges Sz. Dánielt az iskolából eltanácsolták, egy folyamatban lévő, állatkínzásos ügye miatt. Háromhetente pszichiátrián kell megjelennie.
Sokat számítógépezett, látogatta az an-Nuszra és a norvég tömeggyilkos Anders Breivik oldalait. Számítógépét Breivik és Adolf Hitler felhasználó néven használta - derült ki a vádirat ismertetéséből.
A történet minden eleme végig közhelyesnek tűnik: Sz. Dániel véletlenül kezdett üzeneteket váltani F. Viktorral. "Nem vagyok híve az erőszaknak" - írta egyszer, amikor az IÁ-hoz való csatlakozásról beszéltek. De aztán kapott egy videót Viktortól, amin fellelkesült. "Jó lenne egyszer rajta lenni egy ilyen videón" - írta.
Ezután Magyar Mohamed néven kommentelt Vona Gábor Facebook-oldalán.
„Ennek a bolygónak az ura az Iszlám Állam lesz, csak idő kérdése. Allah legyen velünk!”
„Hamarosan bekövetkezik a katasztrófa. Szerezni fogok egy kamiont magamnak, aztán futhatnak a hülye emberek. Én vagyok a legnagyobb Magyarországon, hamarosan megismerik a nevem.”
Sz. Dániel mindezt a 2016. július. 14-én elkövetett nizzai terrortámadás után írta, aztán kérte, hogy aki csatlakozni akar az IÁ-hoz, írjon privátban.
Ezután Vona Gábor, a Jobbik elnöke megtette a feljelentést. Az egész ügy ezzel a feljelentéssel indult, hónapokkal azután, hogy F. Viktor hazatért Törökországból. Ügyvédje, Pintér András szerint ha Sz. Dániel kommentelés miatti feljelentése nincs, akkor védence ellen sem indult volna eljárás.
„Nem vagyok egy észkombájn, nem túl jó a memóriám sem” - jellemezte magát a végül csak az általános iskola végéig jutott Sz. Dániel.
Minél sablonosabb klisék jönnek elő a felolvasott vallomásban – a vádlottak a bíróságon nem kívántak vallomást tenni – annál jobban tűnt úgy, hogy tényleg ilyen, otthon magukat nullának érző, a helyüket nem találó, magányos katonákkal lehet tele az IÁ.
"Új életet akartam kezdeni, valami kiutat kerestem. Jobb életre vágytam. Nem vagyok vallásos, de gondoltam, kimegyek, beállok hozzájuk katonának” - mondta korábban Sz. Dániel.
„Egy állam, persze, terrorszervezet is. Tudom, mit követtek el. Megölik az ellenséges katonákat. Az ellenség a franciák, az EU, Oroszország, a kurdok, Szíria, és még sokan mások.” „Megvolt a szándékom, hogy csatlakozzam. Nem tudom, hová kéne menni, de Szíriába. A neten fenn van, hol vannak. Majd kint kiderült volna, mit kell csinálni. De nem tudtam kimenni, semmim sincs” - idézte fel a bírónő Sz. Dániel kihallgatáson tett vallomását, amiből kiderült, hogy Viktorral azért nem ment ki, mert nem ismerte, nem bízott benne.
F. Viktor is pont olyan, mint amilyennek hinnénk egy Magyarországról minden kötődés nélkül a terroristákhoz csatlakozni akaró harcost.
A 25 éves, kövérkés srác anyjánál él, munkája, felesége, gyereke nincs. Kezelték depresszióval, öngyilkossági kísérlete is volt korábban.
„Abban az időben rossz mentális körülmények között voltam, kilátástalannak érzem a jelent. Nem volt semmim, senkim, úgy éreztem, ez lehet a kiút, hogy ki tudjak törni ebből a körből. Nem radikalizálódás miatt, de egy közösséghez akartam tartozni. Úgy éreztem, az iszlám közösség ilyen. De általában is érdekeltek a vallások.”
A Fejér megyei Viktor Morning Show-ban hallott egy riportot az iszlám vallásról. Ott figyelt fel rá először, mi folyik Szíriában. Videókat keresett, megtalálta a Flames of War-t, ahol egy Hummer robban fel. „Tök látványos videó volt, most már értem, hogy pont az ilyen negatív élethelyzetben lévő emberek fellelkesítésére szolgál. Ma már szégyellem.”
Törökországi útját egy olcsó jegynek köszönhette, 100 ezer forinttal indult el, Isztambulból még eljutott Gaziantepig, „mert az délen van”. Pár éjszakát szállodában, párat az utcán töltött, volt egy fickó, akivel egy Youtube-os videón saját néven kommentelve került kapcsolatba, de az arab nevű illető nem jött el, pedig egy szíriai IÁ-város védelmében ígért feladatot neki. Végül civil rendőrök figyeltek fel rá, letartóztatták, több hét után küldték haza.
Márciusban minden további következmény nélkül hazajött, ellene eljárás akkor nem indult. Ügyvédje szerint csak Sz. Dániel kommentelős ügye miatt került a rendőrség látóterébe. (Az ügyvéd elmondta, védence 2016. januárjában ment ki Törökországba, és márciusban jött haza, bár az ügyészségen következetesen mindenki 2015-ről beszélt. Így őrizetbe vételéig hazajövetele után nem másfél év, hanem csak fél év telt el. Későbbiekben azonban egyértelműen kiderült, hogy 2015 januárjában járt Törökországban, hazatértétől elfogásáig tehát másfél év telt el.)
"Rá kell nézni, nem egy rettenthetetlen harcos" - mondta F. Viktor ügyvédje, aki szerint enyhítő körülménynek kell venni védence pszichés állapotát is. "Vadásznak az ilyen emberekre a neten" a csapdaként kitett videókkal - mondta Pintér András vélhetően a valódi terroristák toborzóira utalva. Újságírói kérdésre elmondta, nem gondolja, hogy precedensértékű ítéletnek kell születnie, ilyen gyakorlat egyébként sincs. "Ez az első ilyen ügy Magyarországon, de remélhetőleg az utolsó is."
A tárgyalás szünete után F. Viktor édesanyja beszélt a bíróságon. Vallomásából kiderült, hogy a kapcsolat köztük nem volt intenzív. A szülők elváltak, amikor Viktor nagykorú lett. Három év után újra az anyjához költözött, 2014-ben, az apjával a kapcsolatot nem tartja.
"Gyerekként is zárkózott volt, később sem voltak barátai otthonról nem járt el" - mondta el az édesanya. Bipoláris zavarral, depresszióval kezelték, nem dolgozott, nem beszélt arról, mit csinál a számítógépén, nem beszélt az iszlámról, sem a vallásról általában, így nem derült ki ilyen irányú érdeklődése. De néha együtt néztek kalandfilmeket, amelyeket a fia talált a neten.
Bár nem dolgozott, nem járt el otthonról, az asszonynak nem volt furcsa, hogy a fia két hónapra eltűnt. A törökországi útjáról csak utólag számolt be a Viktor, de akkor sem beszélt arról, hogy ott börtönbe került.
2015 májusában - tehát a törökországi kaland után - a fiú mégis dolgozni kezdett, anyja szerint jobban lett. Ekkor a korábban orvosi javaslatra kezdett gyógyszeres kezelést is abbahagyta.
Mégsem volt minden rendben: a fiú kétszer, 2016 februárjában és áprilisában is öngyilkosságot kísérelt meg.
"Bajban vagyok az évszámokkal" - vallotta meg az asszony. Bizonytalankodás után felidézte, hogy mindez tavaly volt, és az áprilisi kísérlet után a fia több hónapig volt pszichiátrián.
"Kérdeztem, de nem mondta, miért akart öngyilkos lenni." Utána állítólag megint jobban lett, de nem dolgozott. Arra épp akkor került volna sor, amikor 2016 szeptemberében őrizetbe vették.
„Ha a fiát szabadlábra helyezik, akkor tud önnél lakni?” - tette fel a mentőnek szánt kérdést az ügyvéd. „Az sok mindentől függ” - hárított az elmúlt években sokszor költözött asszony. „Ha a Viktor visszajön és oda is jön a rendőrség, akkor onnan is mennünk kell.” Bírói kérdésre végül mégis elmondta, „visszafogadná fiát.”
Ez is közrejátszott a bíró döntésében: a körülmények nem változtak, a szökés veszélye fennáll, a fiú lakhatása sem biztosított egyértelműen, így Viktor előzetes letartóztatásban marad.
Dániel apja ugyan nem tett vallomást a bíróságon, de a folyosón annyit elmondott minden szülőnek üzenve: figyeljenek jobban oda a gyerekeikre. „De hát dolgozunk, nem lehetünk mindig ott.” Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready