"Érdemes" a magyar kormánynak is megfontolnia, hogy az USA után Izrael fővárosának ismeri el Jeruzsálemet - írta Orbán Viktornak címzett levelében Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, és ezt "ajánlja" a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is.
Zoom
Ezt az Orbán-Köves képet mellékelték a közleményükhöz Slomóék is
Az EMIH üdvözli Donald Trump amerikai elnök bejelentését, melynek alapján az USA elismeri Jeruzsálemet mint Izrael állam fővárosát, és nagykövetségét Tel-Avivból oda költözteti - közölte a hitközség.
Közleményükben hozzátették, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az ügyben levelet írt Orbán Viktornak arról, hogy Magyarország számára is "komoly lehetőséget jelentene az USA döntésének támogatása", és "érdemes lenne megfontolni egy hasonló magyar lépést".
"Meggyőződésem szerint történelmi lehetőség ez Magyarország számára is: lehetőség szimbolikus lépések és nagyon is kézzel fogható szövetségek megkötésére és megerősítésére" - olvasható a levélben.
"Az USA által megtett lépéshez első európai uniós országként csatlakozva Magyarország a fenti értékek őszinte megvallását tudná ismételten deklarálni, és ezzel – nem először – élére állni térségünkben egy fontos, világpolitikai léptékű pozitív folyamatnak, melynek végén Jeruzsálem valóban a béke városává válhat egyszer" - írta még Köves Slomó a kormányfőnek.
Az EMIH véleménye szerint tehát a magyar kormánynak érdemes megfontolnia, hogy a már most megjelenő, feszült diplomáciai helyzetben egyértelművé teszi álláspontját és "a történelmi és reálpolitikai érveket figyelembe véve" elismeri Jeruzsálemet izraeli fővárosnak, elsőként az Európai Unió tagállamai közül.
Békéről hazudozik a Mazsihisz is
Az USA bejelentését értékelte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is, amely közölte, reménykedik abban, hogy Jeruzsálem minden közösség számára a vallási béke fővárosává válik. (Miközben nagyon jól tudják, hogy éppen Trump döntése miatt hágtak tetőfokukra az indulatok - a szerk.)
A világ zsidóságának szívében Jeruzsálem mindig központi helyet foglalt el – írta Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Frölich Róbert országos főrabbi az állásfoglalásban. Hozzátették, hogy a két szentély pusztulása óta eltelt évezredek alatt "szüntelenül fohászkodtunk a városért", és ez így lesz azután is, hogy Jeruzsálemet hivatalosan is a zsidó állam fővárosának tekinti az USA.
Felidézték, hogy amikor idén júniusban Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatást tett a Dohány utcai zsinagógában, kifejezték azon óhajukat, hogy Magyarország ismerje el Izrael fővárosaként a három monoteista világvallásnak otthont adó Jeruzsálemet.
"Reménykedünk benne, hogy Jeruzsálem minden közösség számára a vallási béke fővárosává válik" – írták.
(HVG nyomán)